JAG TRÄFFAR..

Photobucket
Fina Sandra för att snacka lite kultur.. och lite annat

Hej Sandra och välkommen till kulturbloggen, hur är läget?
Hej Kulturbloggaren! Läget är helt okej just nu, lite småkrasslig och trött men annars är det fint. Solen lyser ute så man kan inte vara annat än glad.
 
För dem som aldrig sett dig vandra längs Tranemos gator eller gymnasiets korridorer, vem är du?
Jag är Sandra då, 17 år gammal, bosatt i den rätt så ocharmiga byn Tranemo. Jag är oftast väldigt spontan och glad iförd kläder köpta andrahand. Ungefär så.
 
Om jag knackar på hemma hos dig en tisdags eftermiddag, vad gör du troligtvis då?
Troligtvis så hittar du mig inne på mitt rum, där jag antingen ser på en film eller läser, omringad av mina kaffekoppar. Annars så har jag fått för mig att starta något nytt projekt som jag sysslar med. Just denna tisdagseftermiddag sitter jag på mitt rum, ser på Skins och njuter av vårsolen!
 
Du sägs ha en förkärlek till nötta och gamla böcker, hur kommer det sig?
Jadu, vad ska jag börja med? Jag tycker att det mesta som är gammalt är fascinerande så det faller det sig rätt så naturligt att jag tycker likadant om böcker. De är väldigt fina där de står på sin plats i bokhyllan med sina omslag och titlar såsom Snälltåget 7.45 och Prins Solsken också. Oftast så är de hyfsatbilliga på loppisar och liknande då det inte är speciellt många som vill ha böcker med de skamfilade omslagen. Sen har det helt enkelt bara blivit så att det är en sak jag har börjat samla på. Synd att jag är så dålig på att läsa dem bara, skäms Sandra!
 
Och till Mumin, du vet väl att självaste kulturbloggaren kommer från Mumins hemland?
Jag vet, så fint! Jag har finsk släkt så lite mumintrollblod har jag i mig åtminstone!
 
Blir du avundsjuk om jag säger att jag varit i Muminlandet?
Du, jag blir inte lite avundsjuk. Det är ett av mina framtida resmål faktiskt.
 
Och inuti självaste muminhuset?
Sluta, du tar kål på mig! Kan jag få din autograf?

När vi ändå är inne på böcker, har du några favoriter? Jag känner mig ovanligt snäll idag så du behöver inte välja bara en.
Tack snälla du! Oj, det här var en väldigt svår fråga. Fast visst har jag mina favoriter. Norwegian Wood och Kafka på stranden av Haruki Murakami, Drömfakulteten av Sara Stridsberg och Pappan och havet samt Det osynliga barnet av Tove Jansson får jag säga då.
 
Vilken bok håller du på och läser just nu?
Just nu läser jag Farlig midsommar av Tove Jansson, en bok om svenska koncentrationsläger och Charles Baudelaires prosadikter.
 
Kan du läsa två eller tre böcker parallelt, utan att blanda ihop dem?
Ja, faktum är att jag har svårare att läsa en bok åt gången. Det finns ju så mycket jag vill läsa!
 
Vilken bok skulle du helst vilja se på film, och varför?
Drömfakulteten skulle det nog vara i sådana fall, mest för att den skulle bli väldigt snygg som film! Den skulle vara lite svår att skildra men äh! Med rätt regissör skulle det nog gå.
 
På tal om film, har du någon favorit även där?
Min absoluta favoritfilm måste vara Control. Det är en film gjord av Anton Corbijn som handlar om bandet Joy Division och främst om deras sångare Ian Curtis. Den är så himla snyggt filmad, man hittar nya detaljer varje gång och sen att den handlar om ett av mina absoluta favoritband gör det bara ännu bättre! I höstas så satt jag och kollade på den två gånger om dagen i flera veckor och tröttnade aldrig.
 
Vem skulle spela huvudrollen i filmen om ditt liv?
Det skulle nog få blir Anna Karina a la 60-tal eller den extremt charmiga Hannah Murray!
 
Om din mor fick möjligheten att trycka ut dig i ett helt annat århundrade, vilket skulle det bli?
Hmm, ett annat århundrade vet jag inte men jag skulle vilja vara född så att jag fick vara tonåring under 1960-talet! Och det av den anledning att jag skulle vilja få chansen att se Velvet Underground och en hel del andra artister som var aktiva då live. Sen är det bara ett plus i kanten att modet då var helt underbart.
 
Jag har gjort min bakgrundsfakta, du skrev på bloggen att året 2010 innebar att du hittade dig själv, under vilken sten lyckades du hitta just dig själv?
Jag lyckades hitta mig själv tack vare en person vid namn Carl som jag spenderade sommaren och hösten med. Innan jag träffade honom så var jag så osäker och hade varken självförtroende eller någon i grunden positiv syn på allting. Tack vare honom så ger jag inte upp längre som jag gjorde tidigare och jag tror på mig själv och att jag inte är helt värdelös trots allt. Jag har även hittat den stil jag trivs i efter att ha bytt mellan hur många som helst i flera år och sen att jag har hittat ett kompisgäng jag verkligen trivs i har bidragit till att jag äntligen är trygg i mig själv.
 
Om jag säger kultur så säger du..?
Meningen med mitt liv!
 
Om du slängdes in på en Idol audition just nu, vilken låt skulle du sjunga?
Hmm.. antingen The Wombats - Kill the Director tillsammans med ukulelen eller så skulle jag köra Jam on Bread - I heart Labrador Records, bara för att kunna spela med ukulelen där också.
 
Jag vet också att du kan ju plinka ukulele, vad kan du hittills spela?
Jag kan inte spela sådär jättemycket, det enda jag kan spela är introt till Postacrds from Italy av Beirut. Just nu håller jag dock på att lära mig Kill the Director av The Wombats och jag har även tänkt börja göra lite eget material. Synd att jag inte kan sjunga bara men äh, sånt är bara kul.
 
Du verkar ju ha massa intressen, berätta om dem!
En massa intressen vet jag inte om jag har men jo, de är endel. Jag har alltid varit väldigt musikintresserad ända sen jag var en liten, liten flicka så mycket är musikrelaterat såsom att lyssna på musik, upptäcka ny musik, spela på ukulelen och gå på konserter och festivaler! Sen är ju läsning ett dominerande intresse i mitt liv som har hängt med ett tag. Jag tycker även om att titta på serier. Det finns en serie vid namn The Mighty Boosh som har räddat mig från att ge upp under de mest sorgsna av tider. Det är en helt fantastisk brittisk humorserie som är sådär perfekt psykedelisk, konstig och charmig, en riktig Sandraserie alltså. Annars brukar jag resa runt rätt så mycket och träffa människor och umgås med mina kära vänner och även fotografera detta i ett försök att dokumentera min vardag lite kreativt!
 
Din blogg heter benevolenceandsinapism, jag gillar det.. men vad i helskotta betyder det?
Det kommer från två engelska ord: benevolence som betyder godhet och sinapism som betyder senapsdeg. Historien om hur jag hittade dem är lite lustig. Jag satt hemma hos min dåvarande pojkvän i somras och ville starta en ny blogg. Jag hade ingen aning om vad den skulle heta så jag började bläddra i hans underbara engelska ordbok från tidigt 1900-tal och hittade då orden benevolence och sinapism. Det lät bra tillsammans så jag slog till och det är historien bakom benevolenceandsinapism!

Om du fick hitta på ett projekt relaterat till dina fritidssysslor, vad skulle du hitta på?
Jag skulle nog försöka ordna en fotoutställning eller något i den stilen! Eller skriva mina memoarer, med lite inspirations från Muminpappans. Eller starta ett enmansband med mig och ukulelen och en massa charmiga texter. Så svart det där, jag är trots allt en sån som har en massa projekt på gång på en och samma gång.
 
Du får bjuda in fyra döda personer att käka en god middag med dig, vilka blir det?
Det skulle nog bli Ian Curtis, Edie Sedgwick, Audrey Hepburn och Nico. De är alla personer jag ser upp till eller som indirekt har hjälpt mig med mycket här i livet. Några av mina förebilder helt enkelt!

Du är ju en specialist på loppis känns det ju, ge oss dina smultronställen här i Tranemo
trakten!
De jag brukar besöka är Återbruket här i Tranemo och även den rätt så nya secondhandbutiken All-Ting. Den sistnämnda har en hörna där alla kläder kostar 10 kronor, helt otroligt vad jag har fyndat där det senaste!
 
När vi ändå kom in på Tranemo så smidigt så tänkte jag passa på att fråga vad du
tycker om utbudet av kultur i Tranemo?
Kulturutbudet i Tranemo är inte direkt.. stort så jag får inte ut så mycket av det. Det kan såklart bero på att vi kulturintresserade människor är i någon sorts minoritet här, speciellt när det gäller ungdomar. Jag söker mig hellre till de större städerna när jag är ute efter något kulturellt!
 
Tycker du ungdomar behöver mer plats för att visa upp vad de kan?
Det tycker jag, helt klart. Jag tycker det är lite så att vi ungdomar inte tas så seriöst som vi egentligen borde. Det är vi om något som kan skapa och visa upp saker för alla känslor vi har inom oss nu under tonåren finns det många, bland annat jag, gör att man måste avreagera sig på något vis för att kunna ventilera det och det kan vara allt ifrån att skapa musik till att skriva och fotografera. Det är inte så att vi ungdomar ignoreras men vi tar inte lika stor plats för att vi har den stämpeln att vi är omogna, tyvärr. Man har mycket att lära sig av oss.
 
Biblioteket i Tranemo ska ju byggas om, vad skulle du vilja hitta/ha på nya bibblan?
Just det ja, det hade jag helt glömt bort. Jag skulle vilja ha någon sorts caféhörna, helt klart. Med soffor eller åtminstone något bekvämt att sitta i. Även en musikavdelning skulle uppskattas, där man kan låna cd-skivor och liknande skulle vara fint! 

Och när jag ändå pressar dig på saker, hit med din bästa spotifylista också!
Åh hjälp vad svårt. Jag har hur många listor som helst då jag tycker om att sitta och göra listor med vissa teman men min överlevnadsguide är jag lite nöjd över i alla fall: Överlevnadsguide inför det svenska livet

Nu när jag tagit det mesta, finns det något du vill hälsa mina fina fans? Eller dela med dig
av nått fint vidsomsord?
Jag har inte så mycket att säga mer än att jag hoppas att alla har det fint och att om ni inte har det så kommer dyker det alltid upp ett ljus i slutet av tunneln.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback