ALIS-priset!

När Augustpriset är i full gång så kom jag att tänka på olika pris.

Bokmässan är ett hav av pris. På nästan varje scen man gick förbi stod någon viktig person med glasögonen på nästippen, famnen full av blommor (varför ska buketterna alltid vara så övedrivet stora och invidare i 15 kilo cellofan) lätt böjd över micken mitt i ett tacktal där de tackar alla ifrån grannen till katten.

De flesta får ju pris för något de gjort inom litteraturen, t.ex. en bok eller dikt. Men det fanns även andra priser, allt ifrån något så konstigt som bokvideor till ljudboksläsningar (de borde ju Mark Levengood fått, vem lyssnar inte mer än gärna på hans finlandssvenska stämma?)

Men i år belönades någon även för förlagsbyte. Denna någon var inte vem som helst, utan en av mina favorit poeter/författare Bob Hansson!

Bob Hansson fick 2010 års ALIS-priset som årligen gå till "Upphovsrättens hjälte". Alltså får Bob Hansson det för han stått upp för sin upphovsrätt.
Det sägs att hans tidigare förlag försöker ta till sig mer makt och rättigheter utan att betala för det, och detta var då främsta anledningen till varför Bob Hansson sa ifrån och faktiskt bytte förlag. Bob Hansson har alltså offentligt stått upp för sin upphovsrätt för att kunna leva av sitt arbete. Det är detta Bob Hansson har gjort för att förtjärna ALIS-priset och titeln "Upphovsrättens hjälte".

Jag lyckades hinna till Lilla Litteraturscenen för att se Bob Hansson ta emot priset. Han var, som alltid, mycket underhållande men också mycket inspirerande.

Motiveringen till Bob Hansson är skriven av ALIS styrelseledamot Birgit Hageby och såhär lyder den:
(motiveringen är tagen från Alis.org)


Han drömmer om den kärlek som inte söker sitt.
Han vill kunna lägga sig i någons famn utan att
behöva vara rädd för att bli utnyttjad och sviken.
Han söker en kärlek som inte bara vill hångla och festa
utan håller för att se varandra i ögonen.
Han önskar sig en partner som är beredd
att ta ansvar för förhållandet fullt ut.
Han måste få en relation som bygger på ömsesidigt beroende
där han inte behöver förminska sig själv
och den han är - en man.
En Upphovsman.

En otroligt vacker motivering! Jag tycker verkligen att Bob Hansson var värt det. Han verkar vara en man som står för det som är rätt.





Två bilder från prisutdelningen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback