PA halls terass

Hej kära blogg. Som jag lovade skulle ni få veta mer om PA Halls terass som just nu håller på att byggas vid de tidigare kulturhuset i Borås. Det är därför de nuvarande "kulturcentret" istället har placerats nere vid Viskan tills PA Halls terass blir färdigt.

För något år sedan när försalget fortfarande var ganska färskt, studerade jag det verkliga förslaget för Pa Halls terass. Jag analyserade förslaget, försökte kritisera det som fanns att kritisera och här får ni se resulatet.

Dock måste jag varna er. Det är en tung text, relativt lång och omfattande. Men ganska intressant om man senare ska titta på hur resultatet blev. 


2008-07-22 kom ett förslag om att förena kulturhuset, kyrkan och vissa delar av Bäckängsgymnasiet. Alla tre parter har diskuterat kring nya lokaler och renoveringar då flera av deras nuvarande lokaler har stora brister. Förslaget kallade detta ”en piazza” där kultur, bildning och andlighet möts.

I detta första förslag om hur de skulle ske redogör alla parter vad de är i behov av inom rimliga gränser.
Kyrkans församlingshem behövde minska ytan då de inte krävs så mycket yta på 500-600personer i veckan. Detta förslag känns mycket rimligt då de tänkt logiskt och ekonomiskt. De vill numera ha en mindre lokal som skulle funka som ett mindre mötesrum istället, såklart ska de vara tidsenligt och modernt. De skriver redan i de första förslaget att de är mer än villiga att dela detta med kulturhuset vilken är en mycket bra början till detta anbud. Många oenigheter kring ombyggnationer handlar ofta om vem som ska ha vilket utrymme, när krykan nu menar att de är villiga att dela gör att förslaget mer rimligt.

Bäckängsskolan är öppen för integrering mellan lokaler då många står oanvända under kvällar och sena eftermiddagar. Detta visar att Bäckängsskolan är redo att medarbeta kring förslaget. Att alla tre parter är sams när de ska konvergera lokaler ihop och är angelägna inför ett förslag.

Kulturhuset har redan från början fått beviljelse för att renovera om sina lokaler. De har i detta förslag redogjort vad deras visioner är med all yta samt budgeten. Kulturhuset för fram sina visioner på ett mycket kortfattat sätt, men det som nämns låter rimligt för både PA Halls terrass framtid samt har en visentlighet för Borås som stad.
Att förena denna plats med resten av staden skulle vara en fördel till hela Borås. Att få ihop en förenad stad leder i slutändan till ett mer förenat folk. PA Halls terrass kommer att byggas och för att detta ska bli en sensation bland folket i Borås måste denna plats vara lättåtkomlig, attraherande för människor – och i detta förslag beskrivs PA Halls terrass som en mycket förenad del till resten av innerstaden. Att folk kommer åt denna plats gynnar inte bara Borås medborgare utan också PA Halls terrass. Pengar kommer läggas på denna ombyggnation, och för att den i slut ändan ska kunna göra någon nytta måste vi göra så människor i olika tillstånd har möjlighet att ta sig dit.
Att kulturhuset har tänkt införa ett torg centralt runt denna plats skapar stadskänslan från innerstaden och binder ihop den med resten av Borås. PA Halls terrass ska vara modern och stilrent byggd, den ska passa in i vår tid samt hålla sig länge in i framtiden. De vill behålla den grönska som idag finns på denna plats och det skapar ett samband till resten av Villastaden som omges av träd.

Att detta förslag inte består av så mycket mer information utan mer är som en introduktion till vad som komma skall, gör att det inte finns mycket att kritisera eller modifiera. Det som står i deras förslag är fullt möjligt och väcker inga mottankar. Detta första förslag är dock bara en stadsbildsstudie och en detaljplan saknas.

10 augusti 2009 kom den färdigt utformade detaljplan för PA Halls terrass.

Där kopplade man det mesta till de tidigare förslaget och sedan går man rakt på sak.
Den yta där PA Halls terrass befinner sig just nu ska rustas upp. Parkeringsplatser ska på den östra delen tas bort. Detta glädjes miljön av. Genom att begränsa parkeringsplatserna kommer detta bli en mer miljövänlig plats.
Att det är miljövänligt är visentligt för andra delar av PA Halls terrass. Området är inramat i grönska idag och ger en nära relation till naturen. Om platsen skulle vara grön samt beblandas med parkeringsplatser skulle inte bara ge ett hycklande intryck men att blanda asfalt med grönska har aldrig innan gett naturintrycket.
Att man tar hänsyn till de som är beroende av bil för personer med nedsatt rörelseförmåga är utmärkt.  
Borås är redan känd för sin rika kultur då staden pryds av vackra statyer från ena sidan till den andra, detta skulle förstärkas genom en ny och nutida ”kulturplats” som skulle bli en ny mötesplats samt en ny plats som skulle sättas på kartan i Borås, en plats att visa upp.

Skateboardpark
Man vill även införa en skateboardpark i stället för de parkeringar som ligger på den östra delen. Man hoppas att detta kommer införa lite ungt blod till Pa Halls terrass. Att införa en skateboard hall vid ett gymnasium väcker frågor. Att införa en skateboard hall när de på andra sidan staden vid Lundbyhallen (”idrottscentrumet” i Borås) redan ligger en? Då vill man veta om denna plötsliga skateboardentusiasm kan styrkas av något? Behöver Borås verkligen så många skateboardhallar? Att förstå visentligheten i att placera något så sportsligt/kroppsligt nära kultur, religion och skola känns plötsligt väldigt oklart.
Att utföra en undersökning på ungdomar i Borås om de finns fog för att införskaffa en skate-plats till, skulle vara ett bra förslag innan man börjar bygga detta. För om resultatet sedan skulle bli att den inte används skulle bara vara ett dagligt hån mot alla som får ta del av synen av skateboardparken.
Om man vill få in ungdom i PA halls terrass borde man först undersöka, vad vill Borås ungdom ha? Kyrkan, kulturhuset och Bäckängsskolan har redan fått lägga fram förslag hur de vill hantera ombyggnationen, de har fått lägga in egna önskemål också. Varför när man nu plötsligt tänker på Borås ungdomar, har man inte fått låta dem säga sitt? När det nu råkar vara så att det finns ett gymnasium så nära till hands och även är en del av detta förslag, varför har man inte frågat dem?
Att inrikta sig på just skateing känns som en fördom om 2000-talets ungdomar. Skateing är en minoritet bland alla sporter i Borås. Självklart är det förståeligt att man inte kan placera en fotbollsarena kring PA Halls terrass, men ni förstår poängen.
Man borde prata med ungdomarna, göra undersökningar innan man bestämmer sig för att börja bygga detta, man måste bevisa att det behövs, att det är eftertraktat och att ungdomarna verkligen vill ha det. Att det sedan blir en plats för skadegörelse och graffiti skulle ge motsatt effekt, och pengarna skulle vara bortkastade.

Miljötänkande
Man vill ha nya och ansenligare trottoarer, detta förstärker även det miljö-tema som skulle vara kul att framföra till besökare. Att människor skulle gå mer runt denna plats gör det automatiskt till en mötesplats om man jämför med att alla skulle åka bil – det blir inte samma kontakt människor i mellan.
Hela PA Halls terrass omges av olika höjdskillnader vilket förslaget vill se som spännande och intresseveckande, då undrar man vart hänförelsen kring att värna om de rörelseförhindrade, att PA halls terrass ska bestå av olika trappor och liknande sätter stora hinder för rullstolsbundna.
De vill även förtydligöra höjdskillnaderna med rinnande vatten som införs mellan nivårena.
Det känns som mycket visioner på en gång, men för att skapa den mer naturrelaterade miljön skulle ljudet av rinnande vatten göra en stor skillnad. På papper låter denna idé väldigt genomtänkt och bra, förhoppningsvis lever resultatet upp till visionerna.
Med tanke på att Borås är Sveriges andra regnigaste stad kanske vatten inte är det mest välkommande elementet, men för att hålla oss till natur/miljö temat skulle detta förstärka en mysig känsla. Det måste dock göras på rätt sätt, i denna detaljplan förekommer inga detaljer kring varje enskilt projekt med det skulle vara intressant att i en sådan här plan få se lite av deras visioner på djupet, därför lämnar detta förslag en tveksam ton i det.

Kulturhusets entré/restaurang
Att kulturhuset entré behöver ändras råder inga tvivel om, den behöver bli mer tydlig för människor som kommer dit. Att utsidan redan ger ett trevligt uttryck borde insidan vara minst lika välkommande och varm. Den tidigare entrén på kulturhuset som var beläget vid Bäckängsgymnasiet var entrén kal, kall och tråkig. Man känner en liten förvirring kring vad biblioteket ligger vart man ska gå för att hitta de olika momenten, när man träder in där för första gången. Att de ska åtgärda denna trista entré kommer gynna PA Halls terrass på många sätt – första intrycket är som alltid viktig!
Här kommer även en hjälpande hand till de rörelseförhindrade igen, de ska sänka hela planet med 0.6meter – bra!
En av deras större projekt blir restaurangen som ska finnas i denna kulturbyggnad. Detta är en otroligt bra idé. Detta skulle göra att man lockar människor dit för andra orsaker än bara kultur (man skulle samtidigt locka olika åldersgrupper och kanske skulle någon finna intresset för kulturen på denna plats)
 De skulle göra att många stanna längre på denna plats. Syftet med denna ombyggnation är att få PA halls terrass som en riktig mötesplats, att införa en restaurang i konceptet är genialiskt. Människor gillar att träffas, och brukar göra det över mat.
Men för ett sådant här ställe gäller det att maten, service och inredningen håller standard. Matställen förlorar lätt sina kunder. Att skolan ligger jämte gör att många ungdomar kommer kunna ta del av denna restaurang snabbt och lätt från skolan när maten i skolan inte duger. Att skolan ligger såpas nära bringar bara mer kunder till restaurangen.

Geoteknik
Vid denna punkt har de gjort undersökningar, denna ena är dock framtagen 1945 och den andra 1960, de har undersökt vilka slags markförhållanden det finns i detta område. För det otränade ögat kan detta verka som en relativt åldrad undersökning som man borde förnya. Dock kanske sådana markförhållanden inte ändras så ofta eller mycket för att det ska kunna påverka dessa undersökningars trovärdighet. Men man tycker att det borde framstå i denna text, alla har inte den kunskapen runt markförhållanden.
De undersökningarna gäller främst radonhalten i området, resultaten av dessa undersökningar har utställt att radonhalten är normal i detta område. Att ha tagit fram sådana här undersökningar kanske är ett kriterier för att kunna göra en sådan omfattande ombyggnation som det är tal om, men om det inte är det så är det väldigt ambitiöst och noggrant att tillägga en sådan undersökning. Att göra det får hela förslaget att verka mycket proffsigt och övertygande.

Gränser
Att PA Halls terrass saknar tydliga gränser på vissa ställen då de stora volymerna Kulturhuset, Bäckängsskolan och Gustav Adolfkyrkan omringar den på många sätt benämns nästan som negativt i denna plan. Att det skulle vara negativt förstås inte. Att ytan svävar ut och sedan ”tynar bort” till kanterna ökar sammanhållningen till resten av staden samt de närliggande bostadsområden, främst då villastaden.  
Då har man satt mycket vikt vid förrummet som ska placeras vid entrén till PA Halls terrass och ska bli den största länken till centrum. Detta förrum ska förstärkas genom att man ändrar på korsningen vid Gustavs Adolfgatan och Sturegatan och omvandlar detta till en mer gångvänlig plats. När detta sker kommer det att stärka kopplingen till staden genom att man kan gå fram och tillbaka mellan dessa parter utan problem.
Att de tänker på att skapa en fin arkitektur på Pa Halls terrass om man ser det från centrum är viktigt som det redan sägs, att människor beundras av PA Halls terrass skapar nyfikenhet och en speciell attraktion till den, det kommer på så sätt locka människor dit. Förhoppningsvis kommer hela byggnaden vara av finaste kvalité på arkitekturen, så att de inte lägger krutet på en specifik sida av byggnaden.

De vill även gallra vissa träd kring Gustav Adolf kyrkan. Detta kan komma att kritiseras från olika håll. Men i och med att träden försvinner, så försvinner inte den totala känslan av natur- och miljönärhet. Att hela platsen ska förnyas skapar en tveksamhet till att som är gammalt, att dessa träd ska gallras bort är inte en så stor sak i sig. Det kommer finnas så mycket annat att fokusera på, blomster, vattendrag och spännande tryck på torget.

Budget
När något kostar pengar, mycket pengar är det alltid ett känsligt ämne. Att man kunde lagt alla dessa pengar på något annat är ett uttjatat argument. Att PA Halls terrass ska bli verklighet är redan fastställt så att avslöja budgeten är längre inget känsligt utan det är ren fakta. Att det är de tre huvudparterna som står för kostnaderna är inget annat är självklart. Vill de ha förändring så köper de förändring. Det råder inga tvivel om att, om PA Halls terrass blir som det är tänkt så kommer den dra in alla kostnader inom året.
Att se en budget på papper kan vara svårt att hantera. Men när resultaten är färdigt, det är då man kan diskutera hur väl pengarna användes. Förhoppningsvis har budgeten snålats med till det yttersta för att få så mycket för pengarna som möjligt. Att de tre parterna gått ihop och vill dela ytor låter inget annat än ekonomiskt

Slutsatts
Att denna detaljplan är mycket utförlig, rimlig och intresseväckande resulterar i att det inte finns mycket att kritisera. Det som finns är små punkter som anses att de redan har åtgärdat i nästa förslag. Det finns lite att kritisera med det lilla är även något, och det måste åtgärdas så av de slutsatser så anses det visentligt att ge ut även ett tredje förslag, vilket det också finns idag.
Personligen anser jag att denna detaljplan för PA Halls terrass är en mycket omfattande plan där de tagit det mest viktiga i åtanke. Det är ett bra förslag med få brister och det finns inga tvivel om att denna plats kommer att förbättras på så många sätt.
Idag är det mycket yta som går till spillo, och mycket yta som inte används på rätt sätt. Det är ingen central plats då den ändå innehåller mycket centrala platser så som kyrka, skola och kulturhus. Att skapa en ”piazza” där dessa tre parter går ihop skulle vara något nytt för många städer, och detta skulle kanske bli något som Borås skulle bli uppmärksammat för. Förhoppningsvis kommer PA Halls terrass bli en succé med tanke på att tid, kraft och pengar som lagts ner. Det låter utmärkt på papper, förhoppningsvis blir resultatet lika utmärkt.


Va tycker ni?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback