SLÄKTFORSKNING

                               

Såg att en kompis på facebook hade fått ett mejl
från en australenare som undrade om de va släkt. Nyfiken som jag är läste jag alla kommentarer de hade utbytt med varandra och kände ett sting av avundsjuka. Jag vill ju också ha avlägsna coola släktingar som bor på en tropsik plats, helst av allt ska de ha saknat mig under alla år och nu vill de att jag reser dit med mina närmaste vänner och låter dem ta igen 19 års födelsedagspresenter, dopresent, konfirmationspresent och studentpresent. Vart hittar man sådana släktingar?

Jag gjorde ett tappert försök att leta upp någon under mitt efternamn. Nejmen titta! Hittade en kille under samma efternamn i samma stad där jag är född, detta kan väl inte vara en slump? Dock var det att denna kille hade hår ner till knäna, såg allmänt arg och otrevlig ut - en riktigt hevymetal-snubbe! Så valde att kontakta hans syster, hon såg betydligt mer snällare ut.

Skickade iväg ett mejl "Hej är vi släkt?" Kändes lite dumt och fick svaret. "Hej! Det vet jag inte, har aldrig hört talas om dig". Men lilla du, det är ju därför det heter SLÄKTFORSKA? Jag hade ju knappast behövt släktforska om du hade känt till mig. Avsaknaden av hjärnceller verkar gå i släkten?

Hon avslutade snabbt vår mejlkonversation och nu sitter jag här. Var vi släkt eller inte?

Till er som inte vill forska på facebook kan jag trösta med att nu på måndag, 31 Januari mellan 17.00 -19.00 kan du få hjälp med släktforskning på Tranemo Bibliotek! Ta chansen. Hitta någon trevlig kusin du kan börja fika med, en jämnårig tjej/kille att resa med? Eller någon att ringa ibland?


100krNi begåvade själar där ute som har en hjärna av guld, läslust, starka åsikter och en tom plånbok - titta hit!
Ni kan på Bokia.se recensera orecenserade böcker och ha chansen till att få en hundring som värdecheck för mödan! Så har du t.ex. recenserat en bok i skolan? På jobbet? Eller på fritiden? Kolla upp om den redan har en recension, om inte - skicka in och håll alla tummar.

Ni som läst "Själens obotliga ensamhet", den saknar för tillfället en recension. Så har du en liggandes hemma så skicka in och få en värdecheck och köp en ny bok!

Lycka till!

JAG VILL HA MED ER!
foto, bokmusen.se


Hej Vänner!

Tisdag 1 februari, kl. 19.00 - Tranemo Bibliotek
Kommande Tisdag är det föreläsning på Tranemo Bibliotek. Det är Lars Josefsson som berättar som sin bok "Själens obotliga ensamhet", den handlar om Frans Oskar Andersson från Mossebo.

"Baserat på ett unikt faktamaterial skildrar boken ett hjärtskärande utanförskap, livsvillkoren i en avkroksbygd och Välfärdssveriges gryning. Fastän berättelsen är fylld av osannolika, pedantiskt sanna och fantasieggande detaljer är det bokens intensiva människoskildring som lyser fram och finns kvar. Mellan de många raderna växer frågor: Hur kan vi utveckla mellanmänsklig tolerans? Kan vi förvandla utanförskap till ett generöst innanförskap?"

Mitt realistiska hjärta bankar för fullt, mina verklighetsbaseradeböckerälskande -hjärnceller hoppar av glädje och mitt detaljöga fäller en glädjens tår. Samtidigt blir jag så glad över hur mycket intressanta frågor boken väcker. Jag trodde inte att boken skulle vara SÅ intressant, men älskar att bli motbevisad. 
Det ska bli superintressant att höra författarens egna ord, och förhoppningsvis disskuteras det lite kring dessa frågor om utanförskap i samhället osv.  Förhoppningsvis finns det tid för frågor.

Jag har också haft författardrömmar någon gång i mitt liv och hyser en stor respekt till författare av alla slag. Två saker jag ofta tänker på när det kommer till författare,
1. Hur kännslan är att verkligen få hålla sin färdiga bok med layout och sitt namn på. Läser man den? Vart ställer man den i bokhyllan? Långt bak eller lite nonchalant på kökbordet så att alla besökare ska se?
2. Hur man reagerar när man ser sin bok i en reakorg? Varje gång jag ser lågprisböcker ligga huller om buller så gör det lite ont i hjätat. Tänk på alla timmar de lagt ner, tänk så nöjda de varit och nu ligger det där och trängs med vikta sidor, nätta framsidor och reas ut för 20,90:-

Kan man fråga detta tro? Eller är det frågor som kommer förbli obesvarade.


Nu är det så att jag banne mig inte tänker gå själv! Nu vill jag ha med er, visst ses vi där?


Konsten att se värdet i kultur

Jag har länge haft den livsfilosofi att man inte ska gå miste om något.
På inga sätt ska jag begränsa mitt liv till den punkt att jag på grund av normer eller någon slags tro inte kan ta del av de saker jag vill. Jag vill att mitt liv ska vara öppet, jag vill uppleva människor händelser och platser. Jag vill ha ett rikt liv.

Att endast vara en anonym privatperson ger inte mig alla möjligheter i världen, utan såklart är mina möjliga möjligheter begränsade. Men de är då begränsade av det liv jag lever. Förstår ni? Jag kan inte köpa mitt eget jetplan fast jag vill, varför? Jag har inte råd. En sådan sak tillexempel. Därför känner jag att av det liv jag fått måste jag göra det mesta av, jag måste se och uppleva så mycket som möjligt.

Kultur tycker jag i viss mån är just att uppleva. Att istället för en hemmakväll främför datorn gå och lyssna på något föredrag, läsa en bok eller bara vistas på en plats gör att livet tar en ny vänding. Det hänger något. Kultur som också är så tillgängligt och ofta bra för plånboken ger alla en chans att ta den av kulturens kunskap, för kultur är kunskap på många sätt. Men kultur ger också möjlighet till möten, nya upplevelser, nya tankar och nya människor.

Att ha kulturevenemang gör friheten till alla att komma om de vill, vilket gör att olika människor samlas på en plats. Inte bara har alla samma intresse, men alla är nyfikna och öppna. Alla där är för att lyssna, ta till sig och utvecklas.

Varför ungdomar ska engagera sig i kultur finns inget svar på. Jag kan inte ge det svaret, man måste på något sätt hitta det svaret själv. När man hittar lusten och viljan av sig själv och gör sina egna val så känner man sig inte bara i kontroll utan då går man in för det med en helt annan inställning.

Jag är inte här för att pracka på någon kultur eller tvinga någon till att prova. Jag vill hellre väcka en nyfikenhet, eller skapa en tanke. En nyfikenhet till att se vad som finns. Hur gör jag det?

På något sätt vill jag ju fylla begreppet kultur hos en ungdom med nytt värde. Jag vill få dem att hitta värdet själva. Det behöver inte vara en ny kunskap, utan mer se denna kunskap som något värdefullt eller se det på ett annat sätt. Film har alla tittat på, det tillhör kultur. Filmfestivalen är ett perfekt kulturarrangemang att gå på om man känner att intresset finns.

Det jag menar är att ungdomar har ofta alla svaren på vad kultur är. Men tack vare fördomar om kultur så har kulturbegreppet begravt sig i "orka" -delen av ungdomshjärnan. Jag vill plocka fram kulturen ur hjärnan på er samtidigt binda ihop begreppet med saker ni egentligen tycker om och sysslar med. Jag vill visa er sambandet!

Jag vet ju att många av er går runt med en talang, vare sig det är att rita, måla, skriva, teckna, sy osv. så gör ni inget med den. Många av er saknar också vänner som förstår ert intresse, och många av er vill träffa människor som är lika engagerade som ni. Jag försöker hitta en drivkraft hos andra människor, för att sedan visa er hur andra har vågat. För att på något sätt hitta den där ljusglimten av mod och inspiration att våga ta steget och kontakta musikskolan och börja med piano. Eller gå på en festival och dansa till din favoritgrupp.

Kultur är mycket. Frågade en person idag frågan "Beskriv kultur med tre ord". Jag hade då inget svar på de, men det har jag nu. Kultur är kunskap, det är gemenskap, det är engagemang och kreativitet. Det är passion och det är drivkraft. Det är roligt och intressant. De utvecklar och inspirerar, de får oss och vår förståelse att växa.

Det var lite fler än 3 ord va? Har aldrig varit duktig på att formulera mig kort.

ETT SPECIELLT HEJ

JAG VILL HÄLSA TILL KULTURENS DROTTNING I ULEÅBORG, FINLAND.
HEJ MONICA OCH VÄLKOMMEN HIT!


BOKREA


Foto, Jonas Lindqvist lånat av dn.se

Har någon slags vision om att alla böcker jag läser och tycker är bra vill jag ha i min ägo. På det sättet kan jag skapa mig ett litet personligt bibliotek hemma där jag kan säga att jag bara har bra böcker. Samt är det väldigt fint att inreda med böcker, så önskar att tills jag flyttar hemifrån så ska jag ha en riklig samling av bra böcker.

Men som ni vet kostar böcker en del. I alla fall när man som jag ofta tycker många böcker är bra, om de inte är de så tänker jag "men den var ju bra.. på sitt sätt". En äkta optimistisk tanke.

Men som tur är är det inte alltid bara rea på kläder men också böcker. I Tranemo bibliotek finns det just vid tillfället en liten låda vid ingången med böcker som säljs ut för 5kr! Tror jag såg en skymt av Stieg Larssons - Luftslottet som sprängdes. Alltså inga dåliga böcker.

Inte nog med detta så startar Tranemo Biblioteks bokrean snart! 31 Januari och för att vara specifik så är det kl. 10.00. Detta får jag bara INTE missa. Jag är bokgalen och föredrar en verklig bok istället för e-böcker. Det handlar om hella känslan med att hålla i en bok.

Jag är inte ute efter några specifika böcker denna gång (förra året hade jag en lista men det slutade bara i kaos och armbågsrace). Istället ska jag i år försöka inrikta mig på att hitta böcker som jag vanligtvis inte skulle läsa. Alltså böcker som inte faller innanför ramen för mitt läsintresse. Jag vill vidga mitt läsaintresse och efter alla faktaböcker som vilar tryggt i bokhyllan hemma så tror jag att mina läsceller uppe i hjärnan längtar efter variation.

Ni som vanligtvis inte går på bokreor och andra bokförsäljningar kan ju nu över helgen fundera kring om det finns någon bok som saknas i din samling. Kanske har du något gammal boktips som spökar i hjärnan, nu kan du få slut på spökeriet samtidigt få tag i den bok du är ute efter till ett bra pris!

Hoppas vi ses där!

EN INSIKT

Hej

Nu är det så att under mina fyra månader med denna blogg har min synpunkt kring Tranemo Kommuns kulturliv förändrats något så drastiskt. Jag har bara under fyra månader upptäckt ett helt nytt liv under den annars döda fasaden av kulturlivet här.

Till en början trodde jag att det var mer kultur Tranemo behövde. Jag såg en brist i den vad jag då trodde var den omfattande delen av kulturlivet, och kritiserade den. Tog mig även till uppgift att ändra detta. Jag ville bridra mer kultur till alla läsares liv men främst till Tranemo-borna.

Men nu har jag kommit till insikt att kulturlivet bubblar i Tranemo. Det finns hur mycket som helst, jämfört med den första tanke jag hade. Ju mer jag också kommer kunna ta del av detta, ju mer kommer kulturlivet fylla mig vilket kommer ändra min bild av det ännu mer.

Jag och Tranemo bibliotekschef hade ett möte idag. Under det mötet, samanlagt med flera intervjuer så kunde jag verkligen komma till det resultat att Tranemo har ett kulturliv. Ett sprdlande, bubblande kulturliv som påp något sätt lyckats hamna i en tom kakbruk med locket på.

Det var alltså inte mer kultur Tranemo behövde. Utan någon som kan lyfta kaklocket och plocka upp detta. Visa det för oss. Vad dum jag varit! Jag ska inte kritisera oss Tranemobor för något som inte alla haft möjligheten till att upptäcka. Många av oss kanske har förväntat oss att någon ska mata oss med kultur istället för att kanske behöva göra den upptäcktsresa jag genomfört.

Jag är glad att jag upptäckte detta. Det ger mig en möjlighet att ta del av kulturen som arrangeras för oss i vår kommun. Inte nog med det så får jag också möjligheten att föra över det på er mina kära läsare.

Från och med du när det inte kulturaktiviteter jag vill pracka på er utan möjligheter. Möjligheter att gå och lyssna på en föreläsning, möjligheten att se en konstutställning eller en konsert.

Så nu har vi en fullspäckad vår framför oss! Inte bara för Tranemo kulturliv men också för hela Sveriges, som jag ska hålla ett öga på. Hoppas ni stannar kvar och läser fortsättningen på denna kulturresa som det har utvecklats till.

NY KATEGORI

Hej!

Jag har en ny kategori igen. Dock är det inget nytt ämne som tar plats i bloggen i samband med den nya kategorin. Utan dennes syfte är endast att underlätta er läsning. För som ni vet är ketogorierna uppdelade efte olika ämnen som figurerar ofta i min blogg. Kultur är ett såpas stort begrepp att det är omöjligt att alla delar av den ska tilltala alla. Utan som alltid, föredrar man något mer än det andra. Därför har ni möjligheten att efter kategorierna inrikta er på de intresseområde som intresserar er.

Känner ni att inte något av dem passar så skulle jag föreslå "Intervjuer/Frågor" eller "Tankar/Reflektioner". I dessa kategorier finns det något som då även kan falla dig i smaken.

Har fyllt den nya kategorin med de viktigaste Tranemo-inläggen jag gjort. Dock finns det fler. Många av dessa inlägg handlar också om Svenljunga Kommun vilket jag nu räknar till denna kategori. "Svenljunga/Tranemo Kommun" skulle blivit för långt. Samtidigt som man kanske skulle vilja skriva om Ulricehamn eller någon annan närliggande kommun. "Lokalt" blir inte tillräckligt specifikt, ja ni ser? Det är otroligt svårt detta med kategorier och att namnge dem.

Men nu vet ni iaf vart ni hittar vad. Annars är det bara att fråga!

NY DESIGNDen nya designen är lika färglös som min själ? Nejdå föredrar att bloggen ska vara simpel, enkel och ren.
Annars blir man så distraherad av all färg.

Lovar att jag ska försöka fylla den men färgfyllda människor, personligeheter, texter och tips!MANIFEST 2011Hej vänner!
Ni har väl inte missat att Manifestgalan går av stapeln nu i februari? Den fjärden februari för att vara exakt.

Men vad i helskotta (så roligt ord) är Manifestgalan tänker era små hjärnor nu? Såhär säger Manifest-crew med egna ord "Manifest har skapats för att uppmärksamma och premiera artister kontrakterade på oberoende skivbolag. Vi vill visa på all fantastisk musik som görs på oberoende bolag och få publiken att göra nya musikaliska upptäckter."

I mina öron låter detta helt fantastiskt. Pris kan man aldrig få för mycket av! Sen är det så att Manifestgalans efterfest är öppen för allmänheten vilket är den bästa idé mina alvöron någonsin hört. Tänk vad kloka, häftiga och härliga människor det kommer flockas där. På med mingelskorna och 150:- så kommer du också kunna dansa till efterfestens Dj's och mingla med musikfolket. Hur bra låter inte detta?
Vill du få tag i en efterfest-biljett för 150 riksdaler?  Biljetter finns fortfarande kvar. Klicka dig in här då!
https://secure.tickster.com/(S(uk1ycxab1kdk5c23xbdmq445))/sv-SE/PYRPXWNFD1HRD7W/Shop/Products.aspx


För mig är det en sorglig nyhet att detta arrangeras på Nalen i Stockholm. Men för er som bor i närheten, ta er i nacken och släpa er dit. En annan sorglig nyhet är att Robyn är nominerad, tillsammans med ett helt gäng av mina favoritartister, tänk att få mingla runt i samma luft som dessa begåvade människor!

Här är de nominerade:
POP
Anna von Hausswolff – Singing from the grave (Kning Disk/Playground)
JJ – No 3 (Sincerely Yours)
ceo – White Magic (Sincerely Yours)
Nicolas Makelberge – The Unforgettable Planet (Emotion)

DANS
Cloud – Hökarängen Space Program (Hökarängen Space Program)
Dmitry Fyodorov – Shapeless (Adrian Recordings)
Jarl & Fotmeijer – Lifesigns (Innertrax)
Skudge – Samlad produktion (Skudge Records)

SYNT
Code 64 – Trialogue (Progress Productions)
Cryo – Hidden Aggression (Progress Productions)
Page – Nu (BAM / Cosmos Music Group)
Social Ambitions – Almost gone (Electric Fantastic Sound)

HÅRDROCK/METAL
Ghost – Opus Eponymous (Rise Above)
Watain – Lawless Darkness (Season of Mist)
Khoma – A final storm (Selective notes)
Dark Tranquility – We are the void (Century Media)

DANSBAND
Martinez – Ingenting är bättre (Neptun)
Shake – Request vol 1. (LS Tonart)
Stensons – I den grönaste skog (Emmy Music)
Wizex – Innan det är försent (Neptun)

RYTM
Haci Tekbilek – Türlü (Country & Eastern)
Helt Off – Marknadens Soldat (Pope Records)
Million Stylez – Everyday (Adonai Music)
Serengeti – Standing Steady (Illegyal Records)

JAZZ
Elin Larsson Group – Live and Alive (Playing With Music)
Lekverk – Everyday (Parallell)
NEO (Nästesjö Extreme Orchestra) – NEO (Johannes Nästesjö – LIV Produktion)
The Country – The Country (Found You Recordings)

PUNK/HARDCORE
Antipati – Frågor som rör det allmänna (Kjell Hell Records)
Hårda tider – Gatan Kallar (Hårda Skivor)
Oldfashioned ideas – We’re in this shit together (Old Fashioned Ideas)
The Baboon Show – Punk Rock harbour (National)

HIP-HOP
Academics – Tare Lugnt 4 (Random Bastards)
Carlito – Guldburen (Redline Records)
PH3 – PH3 löser ett fall (Pope Records)
Zacke – Visst är det vackert (BD Pop)

ROCK
Bad Hands – Take The Money And Run (NONS Records/3NO Music AB)
Dundertåget – Dom feta åren är förbi (Razzia)
Pascal – Orkanen närmar sig (Novoton/3NO Music AB)
The Bear Quartet – Monty Python (Adrian Recordings)

FOLK/VISA
Anders Svensson, Magnus Gustafsson, Susanne Gustafsson, Anders Löfberg, Jörgen Svensson – Bålgetingen, Låtar efter August Strömberg (Giga Folkmusik)
Mats Edén, Daniel Sandén-Warg, Leif Stinnerbom, Magnus Stinnerbom - Anno 2010 (Giga Folkmusik)
OK Star Orchestra – Sound Classique (Dreamboat Music)
Ola Magnell – Rolös (National)

EXPERIMENTELLT
Ombudsman – And His Father Was A Great Machine (Substream/Mareld)
Erik Enocksson – Man tänker sitt (Kning Disk)
Leif Jordansson – The Comet / The Doll Maker (Brus & Knaster)
New Tango Orquesta – Vesper (HOOB Records)

SINGER/SONGWRITER
I’m Kingfisher – Arctic (Playground)
Daniel Norgren – Horrifying Death Eating Blood Spider (Superpuma Records)
The Tarantula Waltz – Did Not Leave To Find But To Forget, To Leave Behind (Brus & Knaster)
The Tallest Man On Earth – Wild Hunt (Gravitation)

Årets LIVE i samarbete med Grolsch
Anna Von Hausswolff
The Tallest Man On Earth
Masshysteri
Robyn

Årets Osignade i samarbete med P3 Lab
Alice B
Katakomb
Ascend
Broken Boys

Mer info på deras hemsida;
http://manifestgalan.temp.box.se/hem/


FESTIVALER 2011 - Del 1Hare Krishnas chant from an enormous wagon at the three-day International Woodstock Festival on August 2, 2008 in Kostrzyn, Poland. Hundreds of thousand of fans attend the annual festival to hear bands play a wide variety of music on an open field near Kostrzyn, close to the German and Polish border.
foto, Zimbo.com, The first post, iIwan.net, Shelly Rusten, Peacefence.com och google.
Woodstock festival har alltid inspirerat mig. Det ser så jäkla härligt ut också!

Vad har Sveriges festivalliv att erbjuda? Här kommer en lista på festivaler med olika musikinriktingar så alla ska hitta något.

26 Februari Musikenshus goes Progresive - En Göteborgs festival där fyra begåvade band spelar sin musikgenre, allt från alternativ rock till proggig jazz. Bland banden finns t.ex. Darxtar och Lone Star Retractor.

28 Mars Umeå Open - Umeås innomhusfestival som garanterat kommer vara regn och lerfritt, passar den pryde perfekt. För det är inte artisterna sämre, bland dem hitta du Håkan Hellström, Daniel Adams-Ray, Säkert!, Miss Li osv.

8 April Alingsås Jazzfestival - Ett sällskap som grundades för många år sedan vill värna om den äldre jazzen. Här lovas det att de bjud på en variation av jazzband av hög kvalite med regelbundna spelningar under festivalen.
Bland banden hittar ni jazzälskare

"Seniorjazz" - Brian/Derek with, friends Brian Carrick,Derek Winters, Doc Houlind N O All Stars Denmark
och många fler!

7 Maj Popadelica - Årets festival äger rum i Huskvarana och har inge åldersgärns, dock är det 18 i baren som alltid. Popadelicia är en förening där allt arbete sker ideellt för att musik ska utföras live. Årets hot-spot är Daniel Adams-Ray som kommer uppträda, han har varit etta på diverse listor och kommer förmodligen locka en hel skara skrikande fans.

26 Maj Europavox - En europeisk festival som bjuder på variation i musiksmak och arrangeras i Stockholm!

27 Maj Close to home - Efter förra årets fiasko så bestämde man sig för att inte lägga ner. Nej! Istället har man tagit till sig den konstruktiva kritiken, lyssnat på idéer och förslag och nu gör man ännu ett försök. Ihopp om att bevisa Borås-borna att Close to home är en festival att sätta på kartan. Inga artister har bokats än, utan är under pågående process och listan kommer senare i vår. Kommer Robyn så tror jag att jag skulle kunna köpa biljetter (jag har mina krav jag med)

27 Maj Blues & Roots Festival - "Välkommen till Sveriges trevligaste festival" påstår gänget bakom festivalen. Den arrangeras i Mönsterås. Hette tidigare Bluesfestivalen och det inte är någon hemlighet att det är blues du får höra här. Finns ingen artistlista ute, men det kommer. Så Blueslovers - håll ut!

2 Juni Siesta! - Vi tar ett skutt in i första sommarmånaden och ett skutt till Hässleholm, där hittar ni denna festival. När denna festival anländer till staden är det inte dags för Siesta! tvärt om. Under tre förhoppningsvis soliga dagar kan du låta öronen lyssna på allt ifrån Hässleholsm-artister till med välkända. På scenen kommer du bland annat kunna se, Adam Tiensta, Daniel Adams-Ray, Oscar Linnros, The Ark, Mohammed Ali med flera.

3 Juni Rockstad: Falun - Rockstad har tänkt om och tatt till sig våra synpunkter och här är resultatet. "Eller vad sägs om: Egen festivalcamp, större scener, 1-dagsbiljetter, bättre utbud på mat & dryck, längre & bättre planerade speltider för alla etablerade band, mm! Biljetterna som släpps den 27/10 kl 09.00 kommer att släppas I 3 olika steg där de som är riktigt snabba kommer att kunna köpa extremt billiga festivalpass för bara 495:-, nästa steg blir 595:- & när de är slut hamnar biljettpriset slutligen på 666:-! De rabatterade biljetterna är såklart begränsade till antalet, så först till kvarn är det som gäller! 1-dagsbiljetterna kommer att släppas i vår." Låter inte så dumt va? Några av artisterna som ni numera kommer se på en större scen och lite billigare är t.ex. Sabaton, Deals Death och Dream Evil med flera.

8 Juni Sweden Rock - "Sweden Rock är Sveriges största hårdrocksfestival! Över 60 band spelar under 4 dagar. Under flera år har festivalen varit utsåld, så köp biljetter i tid", under dessa fyra dagar så kan du låta dina små alvöron lyssna på b.la Ghost, Judas Priest, Helloween, Moonspell och Ozzy Osbourne med flera.

Vi stannar där. Är ni nyvikna på vad Sveriges festivalprogram har mer att bjuda på? Håll utkik här, del 2 kommer..

Orkar ni inte vänta? Eller vill ni beställa biljetter? Bussresa eller annat? Klicka här!
http://www.festivalinfo.se/festivals/country%3DSverige%2Cyear%3D2011


Curly Camel


Foto, amazon.com

Musikrecensenten Rolf Haglund har recenserat Tranemos egna jazzgrupp "Curly Camel" nya CD, och det är inga dåliga ord!

Finns nån rättvisa slår den purunga Tranemo-trion Curly Camels nya cd ned som en uppenbarelse i den svenska jazzvärlden. Fast rättare sagt har den redan gjort det, i och
med att 16-årige kompositören August Björn inhöstat ett av de hett eftertraktade Stim-stipendierna på 10 000 kronor för fyra av låtarna på skivan. Där gäller inga åldersgränser, och han fick slåss med inte mindre än 846 sökande.
När jag hört skivan känns det helt oväsentligt att påpeka upphovsmännens ålder. Allt är fullmoget utan begränsningar. Men bakom både pianospel och alla kompositioner står alltså en 16-åring, medan gruppen som helhet gjort alla arrangemang. Bakom trummor och slagverk sitter Mario Ochoa, 17 år, och både el- och kontrabasist är Augusts bror Isak, 19 år.
En tidig inspiration blev Esbjörn Svenssons grupp, och vid ett par minnesvärda konserter i Borås framstod trion ingalunda som dennes plagiatörer, snarare fullföljare av hans musikgärning. Nu, efter nya cd:n, är omdömet än giltigare. Liksom Esbjörn förde arvet vidare från lika särpräglade geniet Jan Johansson, känns angeläget att redan säga samma sak om August i relation till Esbjörn Svensson.
Skivan Mono Human känns nästan outtömligt associationsrik med ett oavvisligt allvar i anslaget. De ofta ganska långa pianointroduktionerna är, liksom den dominerande mollprägeln klart influerade av Rachmaninovs Preludier.
Mot den mjuka melodiska skönheten finns dock också mörka sidor i en rad centralt placerade stycken, som 6 Degrees from Destruction, dramatiskt som en nedräkning, skriven i anslutning till Al Gores film om den globala uppvärmningen inför en utställning på konstindustriskolan HDK i Göteborg. Skivan går den enskilde individens problem in på livet även i Front Row Perception och When the System Breakes Down. De kaotiska stämningarna balanseras dock av positiva värden, de egna minnena i Sequences of Life, än tydligare i Mono Human tillkommen efter trions långa nattliga samtal under stjärnhimlen.
Sällan förenas skönhet, humanistisk övertygelse, empati och engagemang i hoten mot livet som på denna skiva, så häpnadsväckande mogen och angelägen.

Ni kan lyssna på min favoritlåt här!
http://www.youtube.com/watch?v=U3osx1rLacw


ETT AV SVERIGES KLASSRUM

Det är viktigt för alla förstå hur det är att sitta i ett klassrum. Hur atmosfören är och hur det fungerar. Många föräldrar går miste om vad som underförståt försegår i ett klassrum. Hur redan där sätts normer och gränser för individer som sedan ifrån det ska försöka komma längre. Det händer mycket i ett klassrum. Här är ett verkligt exempel.

Jag satt i klassrummet här om dagen. Satte mig jämte en trevlig tjej som jag tycker verkar ha mycket bra att säga. Samtidigt känner vi varandra inte så väl så tyckte att det var en fin gest från min sida att sätta mig där. Killarna kommer in och tar ett bord längre bort. Vi är sammanlagt runt 13 stycken elever i rummet. Könsmässigt är vi en lika fördelad klass vilket ter sig positivt i många sammanhang.
Läraren som är en medelålders kvinna med ett varmt hjärta och en lugn röst ger oss i uppgift att planera den kommande kurse, hur vi vill jobba samt med vilka områden. Det ska få oss att känna kontroll samt självständighet och delaktighet - vilket det också gör. Man får en positiv kännsla av att själv få vara bestämma över den så annars diktatorstyrda atmosfären i skolan. Läraren lämnar klassrummet.

Jag har länge väntat på en klass genom mina år som även utan lärarens närvaro kan bete sig sansat samt disskutera saker och kring på ett vuxet sätt. Nu är vi 18 år och det är slutet på gymnasiet och ännu dansar råtterna på bordet när katten has left the buildning.

Innan läraren gick valde hon ut två, enligt henne slumpmässiga ordförande som sklle få klassen på rätt körl. Dessa två är båda utmärkta talare, har en status i klassen som bär upp självförtroendet att styra över resten av klassen. Var valet medvetet? Hon såg mycket ärlig ut och tyckte hon välde slupartat. Dock måste det funnits en tanke eller minne i hennes undermedvetna att båda dessa presetrar mycket väl på lektionerna och anses vara duktiga.

De ordförande sätter genast igång med att fråga. Den gamla reglen om att räcka upp handen skulle inte behövas om alla fick prata i tur och ordning, om man också hade en lugn och tyst atmosfär där man respekterar varandra. Men istället bryter ett mindre kaos ut. Det blir att ta till old school knepet och be alla räcka upp handen. Detta i sin tur leder till att några elever upprepar samma idé på grund av att man helt enkelt inte hör varandra.

När vi sedan samlat ihop idéer är det dags att rösta kring dessa så att planeringen ska bli så demokratisk som möjligt. Vi har alla slags personer i klassen. Han som egentligen inte bryr sig alls om någonting, och det personlighetsdraget har tagit över hela hans personlighet. Han som gör sig till och leker vara dum. Hon som är för osäker att säga någonting och samtidigt tycker att det inte är någon idé, vem skulle lyssna? Hon som kämpar för sin röst men ingen lyssnar och gör någon det så ifrågasätter man hennes tanke. Hon som är så bekväm i sig själv att hon inte bryr sig vad andra tycker och låter samtidigt hennes röst höras. Hon som är så driven och har alla de bästa idéerna samt kör över de andra utan röst.

Den personen jag plötsligt börjar tänka på där mitt i klassrummets kaos är hon som inte låter sin röst och åsikt höras. Jag har alltid varit den person som tycker att man ska värna om sina tankar och idéer. Man ska alltid ta chansen att säga vad man tycker och yttra sin åsikt, hur förlöjligad eller påhoppad man blir.

Men något jag led av innan var just påhopp. Speciellt i klassrummet. När man sa någonting kontrade nästa elev med något och ifrågasatte din idé och genomskådade samt pekade ut bristerna i den. Till slut var det ingen idé att säga någonting. Jag orkade inte med den ständiga konfrontationen med klasskompisarna och gav upp. Sakta men säkert tynar man bort där bland de andra eleverna då man känner att ens röst inte är värd någonting.

Jag såg mig själv i denna tjej när hon satt där. Hon gick på toaletten mitt under röstningen utan att ens någon märkte det. Hur demokratiskt var det då? Jag vill så gärna uppmuntra henne men alla andra att ta tillbaka sin rätt till en plats i klassrummet. Vi sitter alla där och våra idéer är alla lika värda i den mån att de sägs. Hur vida bra eller dåliga det är spelar ingen roll, en disskusion består inte endast av en persons åsikt. Och den består verkligen inte bara av en rätt åsikt. Man måste också ha fel ibland för att komma till det rätta.

Jag skulle gärna i en perfekt värld vilja ha ett stöttande klassrum mer än allt. Istället för att se bristerna i någons åsikt så kanske man kan se det som är bra? Man ska låta alla säga något, och inte bara använda handuppräckning. Att bli tvingad till en röst är också bra, ens röst måste få ett syfte. Någon måste också vara intresserad av det du har att säga för man som osäker person ska våga ta steget in i diskussionen med de andra.

Allt detta hände utan att läraren såg. Många av de som satt brevid såg inte. Och skulle jag ifrågessätta detta skulle svaret kunna vara "Men hon säger aldrig någonting ändå". Har någon lyssnat? Tagit sig tid att lyssna? Eller har någon ens frågat henne någonting?

Vårt ord och vår talan är något vi alla har. Alla har samma förutsättningar att tala. Men bryter vi ner någons mod så har vi genom det snabbt tagit bort detta från personen. Detta var ett klassrum. Men tre års tystnad kan snabbt leda till en evig tystnad. Hur ska denna personen kunna tackla samma problem på en arbetsplats?

Ska inte skolan främs förbereda oss inför den stora stygga världen? Då tycker jag att läraren är den som borde se oss. Och framför allt lyssna.


Foto, hittade ingen källa men den är tagen från google


KULTRBLOGGEN-PLAYLIST

Gjort i ordning en kulturbloggen -playlist bara för er. Lyssna och njut!

http://open.spotify.com/user/hannakuuri/playlist/4tCQwbVRrudILgLQ7gyEun


ORD

HEJSAN!

Jag förstår inte! Jag sparar dagligen många bilder, jag printar, kopierar och jag ska namnge dem. Ofta har jag brottom när jag gör detta. Då måste jag snabbt tänka på något ord jag ska döpa dem till eller ett namn. Är så trött på att leta efter blider som heter "bskjffbkj" och "lfsanäövlri".

Men min hjärna är helt efterbliven. Varje gång kommer jag endast på två ord.

MAJS eller HEJSAN

Ursäkta mig men det finns en miljardtvåhundratusentrettiofemmiljader ord jag kunde valt bland och jag väljer MAJS och HEJSAN?

Det som stör mig mest måste nog vara HEJSAN. Jag som inte ens säger hejsan och förövrigt är det ett väldigt fult ord. Ja, jag kategoriserar ord som låter fula/fina.

Majs tycker jag nog bara faller sig bra i munnen och endast är fyra bokstäver. Oftast får jag upp rutan "Filen Majs finns redan, vill du ersätta den?" Då måste jag snabbt trycka på nej och då kommer ofta hejsan upp i huvudet.

Varför i all världen? Vad säger inte detta om min personlighet? Majs och Hejsan. Antagligen har Hejsan vuxit fram från majs då de båda har J och S eftervarandra.

Herregud vad det går att analysera saker och ting. Andra ord som jag tycker låter bra är Barnsmorska och Lacknafta. Säger man de snabbt och efter varandra låter det som rysska.MAJS PÅ ER


KIM NOBLE

Kollar på Oprah. Vanligtvis tycker jag inte om att titta på det med jag lät det vara på. Det visade sig att det idag handlar om något väldigt intressant. Om en kvinna vid namn Kim Noble som har 20 personligheter. Hon säger själv att det är 20 personer som delar Kims kropp. Hon kan byta personlighet upp till 3 gånger om dagen, när en ny personlighet tar vid så vet den inte vad den andra har gjort. Alltså är de helt åtskilda personligheter. De vet inte vad de andra gjort, tänker eller något liknande. Jag tycker det är så intressant.

Det visas ett videoklipp där man får "träffa" några av dessa personligheter. En är en 20 årig gay man. En annan en gammal katolsk tant, en tredje är en 12 årig tjej. Det är så facinerande att höra vad dessa personligheter har att säga. Alla hennes personligheter har egna e-mailsadresser, som får enskilda mejl från samma terapeut.

Psykologer menar att barn som varit med om en traumatisk uppväxt, en så hemsk och brutal uppväxt att vi inte ens kan föreställa oss det. Det är då de kan leda till att det blir för mycket för en person att hantera. Därför avskiljer sig hjärnan och delar upp personligheten i flera delar vilket gör att vissa personligheter inte har några som helst hemska minnen om sin barndom men vissa/eller bara en personlighet går och bär på detta.

Men det var inte detta jag skulle komma till. Utan att alla dessa personligheter har fått tipset att måla. Ria heter den 12 åriga tjej som är närmast sanningen om Kims personlighetssplittring. Hon har målat ett par mycket intressanta målningar som avspeglar henner/deras verkliga barndom. När hon intervjuas upprepar hon hela tiden "Man ska inte ta det dåliga godiset. Bara det bra godiset. Jag tog det dåliga därför är det mitt fel"

Det är så spännande att terapeuten inte bad dem att skriva eller prata utan just måla. Jag har hittat några av hennes målningar, några av dem visades i programmet. Jag vill inte ens försöka börja analysera utan bara ta in det självklara som man ser. Jag känner att om detta var så mycket för en person att det ledde till en personlighetssplittring, så tror jag inte att jag är redo för att dyka in det. Men det skulle minst sagt vara väldigt intressant.. men också hemskt.

Under programmet förklarar de olika personligheterna hur man kan se deras personlighetsdrag i målningarna och det är så sjukt intressant.

Detta är målningar gjorda av personligheten Ria. Hon som alltså är närmast sanningen om deras hemska barndom.Om ni är intresserade av att läsa mer, eller se målningar av alla olika personligheter (de finns uppdelade efter namn) Klicka er in här!
http://www.kimnoble.com/virtual_galleries.htm

JAG TRÄFFAR..


Foto, http://www.zenitkultur.com/artist.php?id=999
Här har vi alltså Juans Tranemobidrag till "Robinson 2011", Björn Bergsten. Jag har ju haft båda bröderna Bergsten i skolan i diverse ämnen och måste faktiskt hålla med. Det skulle vara väldigt roligt att se!


..Juan Ochoa chef på Tranemo kulturskola och snackar lite lokal som allmän kultur.

Hej Juan, välkommen till kulturbloggen. Hur är läget?
Bra tack, hur mår du själv?

Jag mår superbra! För dem som inte vet, vem är du?
Jag arbetar som kulturskolechef och lärare i musik, både ensemble och instrumental undervisning.

Du jobbar ju som sagt på Tranemo Kulturskola, hur viktig tycker du ditt arbete är?
Jag tycker om mitt arbete och min erfarenhet säger mig att det är viktigt, jag stödjer mig mycket på forskning och "vet" att kultur skapar bra förutsättningar med allt i livet.

Vad tror du krävs för att ungdomar ska visa mer intresse till just kultur?
Kultur är kanske inte något man blir intresserad av, det är snarast var och ens sätt att leva. Det är kultur. Vi människor är närmare kulturen än vi tror. Skulle kulturen försvinna från våra liv så skulle alla bli mycket mera medvetna om det. I Sverige är det kanske så att vi inte är så hungriga på kulturella aktiviteter pga. att vi lever nära dem. Kulturarbetarna borde närma sig ungdomarna mera t.ex. avdramatisera kulturen. Här på landet kan ungdomarna vara lite rädda för kultur, därför har skolorna en viktig roll. Skolan har svårt att satsa på kultur om det kostar pengar, skolan är inte angelägen att försvara kultur när ekonomin inte räcker till allt. På samma sätt agerar politiker här i landet. Det är mycket som går före kulturen. Detta trots all forskning som rekommenderar satsning på kultur.

På Tranemos hemsida hittar vi en slogan, "En liten kommun men en livaktig kultur- och fritidssektor". Tycker du Tranemo har en livaktig kultur?
Det tycker jag. Och det är inte enbart institutionerna som underlättar detta. I en så liten kommun finns det flera kulturföreningar som galleriet med Tranemo Konstnärsgrupp, föreningen ”3 trappor upp”, Gula huset etc. Det finns ett behov och en tradition i kommunen som gör att konstnärer t.ex. flyttar hit för att leva och verka.

Hur tycker du Tranemos kulturliv kan förbättras?
Alla ska öppna ögonen, vi ska lära oss att våga och vi ska ställa krav på det vi ser omkring oss.

Vem bär ansvaret för det minskade intresset för kultur hos ungdomar?
Jag säger inte att det har minskat, har inga siffror på det. Vi kanske skulle behöva inventera ungdomarnas kulturutövning och intresse först. Vi ska i vilket fall inte pracka på någon just begreppet kultur, vi ska möjliggöra, uppmuntra, avdramatisera.

Vad gör du själv för att uppmuntra kulturen i Tranemo?
Jag förbereder just nu en kulturfestival som kommer att heta Globalfestivalen som kommer genomföras vecka 19, jag vill att så många människor som möjligt ska delta. Det kommer att finnas musik, dans, teater, konst. Osv. Jag vill att alla föreningar som vill ska ha möjlighet att visa vad de gör, all sysselsättning kan betraktas som kultur.

Vad vill du säga till de ungdomar som vill ägna tiden åt kulturaktiviteter, men kanske
inte vågar ta steget?
Alla är välkomna till Kulturskolan, det finns många specialister här som kommer att hjälpa folk att komma igång med vad som helst och alltid på ungdomarnas villkor.

Vad kan man göra på kulturskolan?
Dansa, spela teater, måla, skulptera, göra film, spela instrument m.m.

Om jag vill börja spela gitarr i Tranemo, hur går jag till väga?
Då kommer du hit och anmäler ditt intresse, du placeras då i en kö och vi talar om när det är din tur att börja.

Dina bästa tips till den som vill lära sig hemifrån, hur gör man?
Internet, det finns lektioner och många tips!

Har vi några unga blivande Tranemostjärnor på musikfronten?
Curly Camel, en jazztrio som spelades förra veckan på P2 och har fått fantastiska recensioner på nya plattan.

Hur tycker du framtiden ser ut för Tranemo kulturliv? Är ungdomar framtiden?
Bra! Ungdomar är alltid framtiden. Ungdomarna borde bli medvetna om detta och göra framtiden till det de vill.

Så till sist lite roligare frågor för att lätta upp stämningen. Om du var tvungen
att lyssna på en och samma låt resten av livet, vilken skulle det bli?
James, Pat Metheny.

Om du fick födas om till någon annan person, som vem skulle vi då hitta dig?
Som en stor målare.

Om jag ringer upp dig en onsdagskväll kl. 21.00, vad är troligast att du gör då?
Äter. Men du får gärna ringa!

Vilken Tranemobo vill du helst se i "Robinson 2011"?
Björn Bergsten.

Och till sist, vill du hälsa till någon av mina miljontals läsare?
Ja, till Lucien Freud, "Tjena, jag är på gång, snart så målar jag lika bra som du haha"

 


GULDBAGGEN 11 - DEL 2

21.00 Maria Lundqvist ska dela ut priset för Bästa regi iförd en hemsk guldklänning. Äntligen får Pernilla August sitt pris för Svinalängorna, hon är ju nominerad till flest priser. Hennes tacktal är i form av ett mejl från någon anonym kille som känner samhörighet till filmen. Publiken sitter i tårar, jag likaså.
..Efter 7 minuter börjar det bli för mycket tack. Tror hon bokstavligt talat har tackat precis ALLA.

21.08 Petra gör en parodi med "Till det som är vackert". Hur roligt som helst!

21.12 Lars Becke illusterar författarnas skrivkramp. En smidig man men har personligen svårt med tysta akter och detta är på gränsen till Mr Bean-irritation. Men skickligt kan jag gå med på.

21.16 Johan Rabaeus ska dela ut nästa pris, vilket är Bästa kvinnliga huvudroll. Vinnaren är.. Alicia Vikander. Hennes tacktal är långt men hon gör det ändå på ett sätt som är okej.

21.22 Marie Rickardsson ska dela ut priset för Bästa manliga huvudroll. (Marie rimmar unga med tunga, kul) Vinnaren är Joel Kinnaman vilket kanske var ganska väntat. Hur hans tacktal var? Väldigt lungt, inget speciellt.

22.29 Nils Hallberg, Brita Borg, Martin Ljung, Janne Halldoff, Emil Forselius, Per Oscarsson -minnesstund.

21.32 Bäsat foto, Snabba Cash. Särskilda Insatser, Sound of Noice. Särskilda insatser, Svinalängorna. Särskilda insatser,  Snabba Cash. Bästa kortfilm, Tussilago. Bästa utlänska film, Miraklet i Lourdes.

21.35 Biopublikens pris, 2 minuter kvar att rösta! Jag tror att Snabba cash tar det.

21.37 Petra har bytt om. Till de bättre.

21.39 Frode kysser Mede. Vilket leder till ett musikuppträdande.

21.42 Biopublikens pris får.. Änglagård(?!?!?!??!?!??!) Och vad Helena Bergström där? Var inte detta mobbning? Tydligen inte när man får pris. Tacktalet var kvällens sämsta.

21.44 Petra Mede gör egen skräckfilm. Parodi på Psalm 21.

21.47 Krister Henriksson och Ella Lemhagen ska dela ut pris för Bästa film. Krister är supertråkig..
Vinnaren blir Sebbe. "Vilken chock" Ändå har de skrivit ett färdigt tacktal.

21.55 Petra tackar och säger hejdå.

Så? Vad tyckte jag? Synd att Sverige är såpas litet att samma filmer figurerade hela tiden under kvällen. Det blir en aning tröttsamt till slut. Vafan, ge alla en bagge och skippa skiten -lite den kännslan får man. Tycker ändå Bill Skarsgård var värd ett pris för sin insatts i "I rymden finns inga kännslor". 
Dessutom är guldbaggen väldigt ful. Varför inte bara ge en guldig bagge, ingen röd. Men annars tyckte jag att kvällen hade finess och kvalité. Petra Mede gjorde ett väääldigt bra jobb ikväll!

GULDBAGGEN 11 - DEL 1

Har ni chipsen framme? Ligger ni skönt? Är blåsan tömd? För nu börjar det! Kommer skriva vinnarna här, samt annat jag noterar under galan!

20.00 Öppningsceremonin - Petra inleder med sång, dans i indisk stil. Hon är ju helt klart en underhållare och väldigt duktig på att artikulera. En superhärlig öppningsceremoni som var genomtänkt från låt till koegrafi och Petra är superdukitg.

20.08 Gud va bra de har klippt ihop alla filmer! Så roligt.

20.09 Det borde vara böter på att ha en sån ful klänning som Petra Mede. Vad är det där för något? Spydde symaskinen ner henne?

20.14 Notera att Petra inte har några talkort!!

20.17 Biopublikens pris -röstningen börjar.

20.20 Cecilia Forss ska dela ut Bästa manliga biroll och gör en superbra insatts. Peter Dalle vinner för sin roll i Himlen är oskyldigt blå, hans tacktal är jätteroligt. Vilken kvalité det är ikväll.

20.04 Richard Wolff ska dela ut pris för Bästa kvinnliga biroll. Outi Mäenpää vinner och mina finska gener hoppar av glädje.

20.30 Petra Mede gör parodi på Snabba Cash, otroligt roligt och lyckat!

20.34 Moa Gammel och Sebastian Hiort af Ornäs ska ge ut priset Gulpspira som går till prducenten Lisbet Gabrielsson. Sebastian har ingen scenvana, och han ska vara skådespelare? Lisbet tycker geten är söt annars är tacktalet lamt.

20.38 Lena Adehlsson Liljeroth ska dela ut priset för Bästa Dokumentärfilm och det är så inövat att det inte ens är okej. Vinnarna bli "Ångrarna" om två kvinnor i 60 års åldern som bytte kön och nu ångrar sig. Tacktalet är väligt rörande, dock tycker jag de båda herrarna hade fått säga ett par ord.

20.46 Svenska artister tolkar Cornelis låtar, T.ex. Titiyo och Marit Bergman med fler. Marit Bergman har kvällens coolaste gitarr, annars är det fyra väldigt snyggt klädda tjejer som sjunger väldigt bra.

20.49 Petra har bytt om. Till en ännu hemskare klänning, jag trodde inte det var möjligt? Jonas Hassen Khemiri och Kertin Ekman ska dela ut nästa pris (Jag mallar mig för jag träffat Jonas), vilket är Bästa manus. Vinnaren är Lisa Langseth för filmen "Till det som är vackert".

20.54 Bent Toll och Eva Swarts Grimaldi ska dela ut priset för Hedersguldbaggen som går till Mona Malm. Alla i publiken ställer sig upp, det är även hennes 67 -års dag idag, grattis!

Del 2 - nästa timme kommer!

Världen är vackrast i er


Foto, Paul Ström

En av de vackraste texterna som finns. Ibland är det värt att sätta sig ner och verkligen lyssna på det vi lyssnar. Förstår ni?

Emil Jensen - Inte vackrast i världen
Ni som vet att en mur bara är en bro på högkant
Och det som är som det är inte måste vara konstant.

Ni som hör rop på hjälp när ingen annan hör det.
Gör det ni gör men aldrig får nåt för det.
Låter ni blir finns ingen annan där som gör det.

Ni som går dit ni går utan att nån annan styr er.
Ni som får era sår utan att ni blir martyrer.
Ni som drömmer men aldrig blundar för det som händer,
glömmer era fiender men aldrig vänner.
Gör det med hjälp av människor ni inte känner.

Ni är inte vackrast i världen,
världen är vackrast i er.
Och det är inte i era ögon,
det är i vad ni ser.

Ni som skrattar er till det sjukt seriösa.
Ni som får folk att undra om ni borde få gå lösa.
Ni som alltid gör fel och aldrig är perfekta,
spelar inga spel och skiter i det korrekta.
Ni som vågar vara snea och defekta.

Ni är inte vackrast i världen,
världen är vackrast i er.
Och det är inte i era ögon,
det är i vad ni ser.

Åh, hur ni lyckas inspirera.
Får mig att vilja orka mera.
Utan att jag känner mig sämre, eller måste prestera.
Åh, hur ni lyckas exhaltera.
FÅr mig att orka vilja mera.
Det hörs på era röster.
Det lyser igenom när man ser er.
MISSA FÖR BÖVELEN INTE

Guldbaggen 2011
Ikväll på Svt 1 Kl: 20.00 - 22.00

Kvällens programledare är komikern Petra Mede som lovar uderhållning, humor, skratt och tårar.
Upp till bevis! Ni missar väl inte detta?


Glömt köpa tv-tidningen? Vet du inte vad som går på tv ikväll?
Ingen fara, klicka här
http://www.tv.nu/


BAM!

Bilderfoerelaesning-011.jpg
Bild, tagen från Tranemo Gymnasieskolas hemsida

Hej!
Tranemo gymnasium har också en tidning, en skoltidning. Till er ungdomar som missat detta, som kanske går på högstadiet eller ni som funderar på att börja plugga på Tranemo gymnasium. För er är det kanske lite roligare att läsa än för andra.

Men jag rekomenderar såklart alla att ta sig en titt. Det finns allt från filmrecensioner till hälsotips från skolans idrottslärare. Detta är dock 2010 års tidning och vi väntar såklart på det nya upplagan!

Som allt annat kan ni även läsa denna på internet, här hittar ni den:
http://www.gymn.tranemo.se/bam.html

Sitter dock och funderar kring namnet, tidningen heter ju "BAM!". Undra hur man talar det? Sådär medelsvensk "bamm" eller lite amrikanskt "BÄÄÄM"? Antar att det med utropstecknet blir den amerikanska varianten. Eller?

Enjoy!


Rakt ner i e-bevlådan

Har ni sett så fiffigt?
För er som redan lagt av med papperstidningar så jag jag ju meddela något som för mig är nytt. Numera kan man läsa STT på nätet, men inte nog med det. Du kan även få e-tidningen postad rakt i din e-postlåda. Sedan kan du med dina e-ögon läsa den hela e-natten!


Här är länken till sidan:
http://www.stthuset.com/PROMARKERS

Hej vänner!

Här kommer ett tips. Kommer ni ihåg inlägget jag skrev om bloggaren Bokkei?
För er som vill veta vart man kan få tag i dessa magiska pennor som även har ett namn
"Promarkers" heter de, och här har ni svaret ni grubblat tillräckligt på! Inte bara till er
 men också till er som är trötta på er gamla blyertspenna och oljefärger -
testa något nytt! Promarkers har verkligen blivit nya it-grejen på kort tid, inte så konstigt när man sett vad för några underverk dessa pennor kan göra!

Här till er, från mig. En direktlänk till en svensk sida som säljer Promarkers och andra tillbehör:
http://www.inframescrapbooking.se/produkter/avdelning/farglaggning/ka
tegori/pennor/produkt/promarker_rubber_stamping_set_2/


Ni som missade inlägget om bloggaren som för mig är ansiktet för promarkers, hennes blogg,
otroliga målningar och filmer hittar ni här:
http://bokkei.blogg.se/


Tranemo Bibliotek

Var och hälsade på Tranemo Bibliotek idag. Har många barndomsminnen här ifrån. När man i samlad trupp, hand i hand med sin bänkkamrat gick och trallade på Idas sommarvisa i sina lila regnbyxor.


Hängde en del i Hembygdshörnan idag. Skulle kolla upp lite saker om vårt kära Tranemo, himla praktiskt faktiskt. Här kände jag mig hemma. Bra ordvits va?

Forskarklubbens förra program, kommer det något nytt? Känns himla roligt det där med släktforskning. Rätt som det är, så är man greve. Eller inte.

Var ju i jakt efter nya sittplatser, vidga vyerna lite på bibblan. Så hitta jag den här i Hembygdshörnan. Väldigt pampig och fin men får ändå lite sitt-inte-i-farmors-fin-soffa -kännsla. Vågar man sätta sig? Tänk om man spiller?

Just nu pågår en visning med foton och information om byggnader i Västa Götaland. Fastnade vid Skara Sommarlands stånd och lärde mig ett och annat. Nästa gång jag åker vattenrutchkanan där kan jag med stolthet ropa "Det här var en grusgrop från början, tjohoooooo"

Med handen på hjärtat tyckte jag att jag fick till en sån  konstnärlig, kreativ och proffsig pressfotografsbild så jag var tvungen att ta med den. Blev speciellt nöjd med den konstiga infallvinkeln som gör att man måste vrida på huvudet lite. Nu när jag tittar på den ser den inte mycket ut till världen.

Böcker, vad hade ni förväntat er?

Detta mina vänner, det var här magin hände. Här rörde jag min första bok och vi har nu dejtat i 18 år och 2 månader, det börjar bli seriöst. Snart ska vi träffa föräldrarna!

"Ungdomshörnan" omgiven av ungdomsböcker. Man kan nästan sniffa sig till pojkvänsproblem, finnar och skitsnack bara man kommer tillräckligt nära. Det var alltså här under lunarstormsrevolutionen, när mamma och pappa inte lät oss sitta vid datorn 24/7 som vi flydde, känns som igår när vi låg i norra europas skönaste skinnsoffa pratade killar och fnissade till snoppboken. Bibblans absolut bäsat sittplats!

Blir ett återbesök på torsdag då det händer grejer. Berättar mer sen!

ETT SKEPP KOMMER LASTAT MED HANNA
Hej! Nu måste vi reda ut detta för en gång skull. Har fått upp till 4 kommentarer om just mig själv. Jag trodde jag hade matat er mätta på mig själv i min oerhört skickliga intervju med mig själv, men så fel jag hade. Nu hungrar ni efter mer.

Jag vet inte hur jag ska se på saken eftersom jag inte har valt att fokusera på mitt liv här. Här ska det handla om vad som händer i Herr Kulturs liv. Men för en sista gång väljer jag att ägna ett helt inlägg åt mig själv.

Bra för mitt ego. Dåligt för kulturbloggen. Här kommer frågor jag i alla fall tycker är intressanta. Och detta skulle väl handla om mig?


Hej Hanna, och välkommen tillbaka, hur känns det att vara så eftertraktad?
Tack så mycket. Det känns som det ska, hade absolut räknat med denna oerhörda respons.

Nu var det ju faktiskt så att det endast var fyra som hörde av sig, inte mycket till "oerhörda respons"?
Du! Nu är det så att fyra små vilsna själar har hittat sin förebild, för dem är detta stort. Vågar påstå att det är deras livs största ögonblick. Föda barn och gifta sig kommer i jämförelse kännas tråkigt.

Om jag ringer dig ikväll runt 21.00, vad gör du då?
Då gör jag spännande saker, botar cancer, pratar killproblem med Prinsessan Madelen eller är med i något häftigt tvprogram. Okej. Nu kanske jag övedrev lite. Du hittar mig i sängen, framför datorn. Oftast med Per Mobergs matlagningsprogram i bakgrunden, varvar detta med Twilightläsning och korsord.

"Övedrev lite" räcker nog inte för att beskriva skillnaden. Det låter ju rent ut sagt väldigt tråkigt, helgerna då? Vad händer då?
Då är det symöte med Ragnhild och Berit, om inte det så avnjuter jag trefikat till Allers. Eller inte. Helgerna spenderas i fart och fläkt, är det inte bio är det shopping, om inte fest så en filmkväll med vänner eller pojkvän. 

Fart och fläkt, är du rastlös av dig?
Det är nog ett personlighetsdrag jag lagt till på listan de senaste året. Är i städnigt behov av att göra något. Var hos min farmor under julen och satt och titta tv tillsammans med henne. Jag var som jag alltid är, vilket innebär att jag snurrar helt hysteriskt på stolen, biter på naglarna, tittar lite i tidningen, löser soduko och pratar och allt om igen. Efter en stund ser jag hur farmor stirrar fundersamt på mig, och jag undrar såklart vad det är. "Är du helt säker på att du inte har ADHD?" Det förklarar väl allt?

Vad är det godaste man kan stoppa i munnen?
Kräsen kan jag nog också lägga till på den där personlighetslistan. Kräsen är jag när det kommer till mat. Oftast tycker jag jordgubar, youghurt, kyckling, cesarsallad och grillat är det godaste. Potatis är det äckligaste, i sin vanliga form dvs. kokat, om du nu ville veta det också. (Fick en snilleblixt nu, bulgursallad med panerad kyckling!!!!)

Listan växer bokstavligt talat för varje minut. Vad såg du senast på tv, som var bra?
Det måste nog vara "Jakten på lycka" eller Byonces livsberättelse på E!, annars var Missning person Unit också bra!

Äta en katt eller leva med 20 innekatter?
Förlåt alla djurvänner där ute, men äter nog en katt. Är väldigt allergisk mot katter, vill inte ens veta vad 20 stycken skulle kunna göra med mig!

Aldrig mer fira jul, eller sommar året runt?
Julen släng dig i väggen, nu åker bikinin fram!!

Nu blir inte Jultomten glad, hur är er relation annars?
När jag var liten var jag väldigt tuff och stor i mun innan jultomten kom. I Finland har vi som tradition att små barn (eller stora får ju också givetvis) sjunger för tomten. Och jag lovade såklart att jag skulle sjunga, varför skulle inte JAG våga det liksom? När ringklockan ringde tog jag tag i pappa för kung och forsterland och släppte inte innan jultomten lockade med lite julklappar.

Vad fint. Andra barndomsminnen du vill dela med dig nu där du ändå är igång?
Jag var väldigt bra på att inbilla mig saker. En julafton när jag stod vid fönstret riktat mot vägen och väntade på jultomten och såg honom köra in med sin bil (då utbrast jag även att jultomten bytt ut sin Bmw mot en Audi, var en jäkel på bilmärken som liten) då påstod jag med all övertygelse som fanns i min lilla kropp att jag såg hur jultomten hade tryckt in sina renar i baksätet. Farmor säger idag att min övertygelseförmåga redan då var stark som berg och hon började nästan se renar hon med!
En annan gång var på finlandsfärjan, vi stod ute på däck när vi skulle åka mot Sverige. Plötsligt börjar jag ropa på farmor, jag såg tydligen Titinic-halsbandet på botten. Bra där Hanna!

Hur skulle du beskriva din barndom?
Världens bästa barndom. Skulle inte byta ut den mot någonting. Vill nästan krypa tillbaka och lägga huvudet på mammas livmoder och börja om igen.

Dagistiden då? 
Har massa minnen! En kille som hette Rasmus kom en gång till dagis med en kökskniv för han skulle mörda en annan pojk som hette Dennis. Då lät det inte så hemskt, men idag hade det nog lätt blivit en första sida i Aftonbladet. Annars så fann jag min bästa vän Linn där. Tillsammans hittade vi på hyss och svenskan började jag lära mig med långsamma steg. Gjorde även de berömda "stol-tricket" på dagis, nivet. När någon ska sätta sig så dra man bak stolen, det var ett stor händelse i mitt liv - har nog aldrig varit stoltare.
Dagisfröken Gunnel gillade inte mina och Linns upptåg så vi fick gå 38 varv runt dagiset fast vi inte ens kunde räkna till 10. Stod ofta och grät på basketplanen och ropade att mamma skulle komma och hämta mig. Fick nya ballerina skor av mamma, ramlade i dagistrappan och slet upp hela hakan. Fanns en tjej som hette Emma som gillade att bita mig på axlarna och slicka av allt smör på knäckebrödet. Åt varken sås eller bröd, vilket resulterade i att tallriken alltid såg re ut så då fick man ingen efterrätt, för de trodde att man inte hade ätit något. Brödet fick jag sitta och tvinga i mig själv vid bordet, när alla andra fick ligga och vila och lyssna på bamse. Tvångätandet satte faktiskt riktiga spår i mig och kunde inte börja äta normalt i skolan för än andra klass!
Mest tråkiga minnen? Bara sådant som fastnat i minnet.

Berätta om Tranemo, ur ditt perspektiv?
Ärligt talat så är det inte så skit som många tror. Jag tycker det varit tryggt att växa upp här och jag trivs. Självklart längtar jag bort här ifrån med, men det är nog mest bara mina resehormoner som spökar.

Jag får tacka för den här gången, ses vi igen?
Tror jag lägger mig själv på hyllan (hahahahHAHhhahahahahHAhhah börja skratta av tanken) och fokuserar numera bara på kutlur. Kanske kommer det krönikor från mitt liv framöver..


Jakten på lyckaHej!

Något jag funderar ofta kring är just lycka. Hur lyckliga vi människor egentligen är, vad gör oss lyckliga och hur kan vi bli lyckligare? Igår hittade jag ett superhärligt program på tvn, programmet gick på SVT 2 och hette "Jakten på lycka". Det avsnittet jag såg kan ni se på hemsidan, annars kommer det nya avsnitt varje Tisdag 21:30.

Programledaren var Hanna Hellqvist som med sin underbara dialekt fick det i alla fall mig att falla för programet. Hon var så genuin och äkta att man inte kunnat hitta en bättre programledare.

Såhär låter beskrivningen av programmet:
Kan vi lära oss att bli lyckliga? I jakten på lyckan söker
Hanna Hellquist efter svaren. Hon träffar lyckogurus,
landets skarpaste forskar-hjärnor och gör ett tappert
försök att förvandla Gnesta till Sveriges lyckligaste ort.

På hemsidan kan ni också göra ett lyckotest för att se hur lyckliga ni egentligen är! Här har ni mitt, Hannas och diverse kändisars resultatBorde det oroa mig att jag endast är hälften så lycklig som jag kunde vara?

Ni hittar mer information OCH testet här:
http://svt.se/jaktenpalycka

Nu på tisdag träffar Hanna Mia Törnblom, har läst hennes livsberättelse och sett henne lite smått på tv ibland. Ska bli intressant att se hur hon ser på just lycka. Kommer imorgon!


HEJ, TITTA HIT


Bild, privat

Hej, det händer saker och ting på Tranemo Bibliotek. Saker många av oss inte är medvetna om. Men nu är du det, därför ska du inte bara delta för att stötta vår kultur, utan också för det är riktigt roliga och intressanta saker som är på gång. Om du inte orkar ta dig dit bara för att se detta, så ta en titt när du t.ex. lämnar tillbaka en försenad bok eller ska låna något!

Just nu pågår en utställning, Byggnader berättar - Det moderna Västa Götaland. Pågående utställning kommer att avslutas den 27 Februari. Så ta chansen att se detta, speciellt ni i trakten eller ni andra arkitektur eller byggnadsintresserade. Finns bilder på de moderna byggnaderna, samt information. Superintressant att se hur vår utveckling avspeglas i allt, i detta fall byggnadsarkitekturen.

Missa inte uställningen som kommer på Tranemo Bibliotek. Shwan, fotografi och oljemålning.
Av tidigare pressfotograf för Reuters i Irak.
Vill du se? Ta dig till Tranemo Bibliotek kring 1 - 26 februari!

Om vi ser lite längre fram i tiden, så kommer du den 28 februari ändra fram till den 2 April kunna ta del av Anita Alexanderssons och Katarina Ekerheds målningar och väverier.

Och där Anita och Katarina avslutar sin tid på utställningsväggarna så tar Natalie Jenssen, den 4/4 upp samma uppdrag och visar då sina "småkryp" gjorda av lera/lernit. Samtidigt finns Kerstin Norelius majblommesamling uppe för allmänhetens beskådningar. 

Nå? Finns det något som fångar ert intresse, om inte så känns det som Kerstins majblommesamling kan vara rolig att se. Köper själv majblomman varje år, dock tappar jag bort dem istället för göra som Kerstin - samla på dem!

Vill ni läsa mer?
http://www.tranemo.se/template4.asp?WebID=KOMMUN&LanguageCode=SWE&CountryCode=SE&PageID=1333
 

Tranemo Bibliotek

Bild från tidigare besök på Tranemo Bibliotek, Och från Bokmässan -10

Hej kära vänner!

Tänkte uppdatera er som bor kring Tranemo-området med Tranemo Bilioteksöppettider.

Måndag - Torsdag 10.00-19-00
Fredag 10.00 - 17.00
Lördag 10.00-13.00


Vi ska vara otroligt glada att vi har tillgång till Bibliotek. Bibliotek tillför bildning till vårt land helt gratis, vi alla har däför möjlighet att lära oss vilket är otroligt bra. Men en undersökning visar även på att biblioteksbesöken minskar, främst hos ungdomar. Varför?

Personligen tycker jag det är fridfullt att vara på ett bibliotek. Allt finns till hands. Samtidigt som det är en lugn och tyst atmosfär. Det jag saknar är privata "pluggbås". Jag som ungdom vill ha möjligheten att under ett fördjupat skolarbete kunna sitta här där all kunskap finns samlad. Kanske mer sbekväma sittplatser, att verkligen känna att det är okej att låna en bok - men också läsa den här. Ja, mer inbjudande helt enkelt.

Vad saknar ni?

JAG TRÄFFAR..


Den färgstarka bloggaren Evelyn som berättar om sin kreativa sida, samt ger värdefulla råd till oss.

Hej Evelyn och välkommen till Kulturbloggen, hur är läget?
Tack, tack! Läget är bra och ganska gott faktiskt, har precis tryckt i mig en nybakad kladdkakemuffins!
 
För dem som inte vet, berätta om dig själv!
Jag är 21 år bor i Kalmar men kommer ifrån Norrköping. Jag är en otroligt barnslig människa som ofta har svårt att tycka om att vara vuxen, det är ju jämt så himla tråkigt!
I gymnasiet så gick jag i ett program vid namnet Mode/Design och därefter kom jag in på Linnéuniversitetet på designprogrammet i Pukeberg strax utanför Kalmar. Men det var inget för mig då det bara var inriktat på produkter, så jag avslutade mina studier där. Nu jobbar jag lite och kämpar för fullt med nya arbetsprover inför höstens pluggande. Jag är en person som vill studera tills hjärnan inte klarar av det längre, haha! Annars en glad engagerad varelse som är helt galen i färger, 80 och 90talet!
 
Jag har ju självklart gjort min hemläxa och vet att du sysslar med kreativa saker, MEN
hur kreativ är du egentligen?
Oj! Bra fråga, jag tycker att jag är rätt kreativ när det gäller det praktiska. Jag pysslar, syr, konstruerar, ritar m.m. och när jag inte gör något av det så tänker jag alltid på kreativa saker. Jag försöker hitta inspiration, vad ska jag göra härnäst? Drömmer mig bort i alla tankar och idéer jag får.
Men visst kan jag vara lite lat ibland! Men det behöver man vara också, så att man inte snöar in sig för mycket på sina idéer, de behöver ju luftas lite!
Men som sagt, rätt kreativ. Jag hade nog varit mer kreativ om jag hade en hel lokal med alla material och tyger att välja mellan!

Som du säger har du många kreativa sysselsättningar, du syr kläder, bloggar och målar.
Berätta mer om den sidan av dig själv.
Jag har alltid älskat att teckna, sedan jag var liten så började min far att lära mig allt han kunde om färg och form då han är en jäkel på att måla/teckna.
Under högstadiet så gick jag en bild och form linje och fortsatte i samma spår, dagen innan man var tvungen att välja/söka inriktning i gymnasiet var jag helt säker på att jag skulle bli konditor, jag hade till och med tagit ut mina piercingar. Men något i magen sa att: Äsch vad fan jag tar mode/design!
Sedan dess har jag älskat att sy kläder, konstruera och allt som har med processen från skiss till färdigt plagg att göra!
Bloggen startade jag först för att skriva av mig, men efter ett tag så blev det mer och mer om allt jag skapar. Jag tycker om att blogga eftersom människor kan få se det man gör och jag får samtidigt uttrycka mig själv och min kreativa sida.

Inspirationssvårigheter lider alla av, hur fasen gör du när du ska hitta inspiration, när
du t.ex. målar/ritar?
Jag är en av många få som jag träffat som drömmer otroligt konstiga drömmar och kan komma ihåg varenda liten detalj från drömmen. Så inspirationen kommer oftast ifrån mina galet sjuka drömmar, om det är en dröm som jag verkligen fastnar för så antecknar jag känslorna och en mening om vad drömmen handlade om så jag inte ska glömma bort den.  Annars får man mycket inspiration från gator/street art och människor.
Men det är svårt ibland, man får inte försöka tvinga fram en inspiration för då kan det oftast bli fel.

Du har ju minst sagt en färgstark stil, hur representerar din klädstil din personlighet?
Jag har alltid haft en egen stil och stark personlighet. Jag har genomgått många stilfaser i livet allt från tung hiphopklädsel till punkare med tuppkam, men hittade det som jag trivs bäst i tillslut.
Jag älskar färger och inspireras av 80 och 90 talet som jag nämnde tidigare. Båda årtiondena får mig att tänka på alla fina minnen och alla grymma kläder som fanns på den tiden, även glädjen och friheten.
Hela min klädstil visar att jag är en person som vågar stå för det jag tycker och tänker, men även står upp för andra som behandlas på något sätt som jag tycker är fel.
En annan sak som jag tycker min stil visar är att jag är en varelse med mycket glädje inom mig och vill förmedla det med färger!
Det finns för lite färg här i världen så någon måste ju vara färgbomben för att få andra glada och att våga!

Det krävs ju mycket mod att våga vara den man är och klä sig som man vill, hur modig är du?
Haha, jag är nog väldigt modig när det gäller att klä mig i det jag själv tycker om och strunta i vad andra viskar bakom ryggen när man går förbi ibland. Jag är modig när jag ska
försvara någon som blir nertrampad, i sådana situationer är jag väldigt modig.
Men om man skulle kasta en mask eller om det skulle finnas en hemmalös(svarta utan skal/hem) snigel på vägen där jag går så blir jag livrädd! Jag har en sjuklig fobi för sniglar och maskar, förstår inte riktigt varför det är ju inte som att de hoppar och biter en liksom. En annan fobi är vissa insekter, jag ramlade i en myrstack när jag var barn och sen dess klarar jag inte av dom.

Många unga tjejer och killar vågar inte uttrycka sig genom kläder, vad har du för tips
till dem?
De ska försöka att inte bry sig om vad andra ska tycka, gillar de något så ska man ha på sig det. Visst behöver man inte byta stil direkt det kan ju kännas lite obekvämt till en början då man inte är van att se sig själv i just det plagget/modellen/färgerna m.m. Man får ta lite i taget om man är osäker.
Jag vet att det är lättare sagt än gjort men man får tro på sig själv, alla kan ha på sig vadsomhelst det gäller bara att bära upp det och visa att man inte "skäms" för det!
Om det är någon som viskar något dumt när man går förbi är det bara att vifta bort de kommentarerna, oftast kan det vara så att de som viskar bakom ryggen är de som själva skulle vilja våga ha på sig något sånt men inte vågar.

Många blir nog inspirerade av dig och din klädsmak, ge oss top 5 måsten för en riktig
Evelyn-outfit!
Gud så svårt! Det finns så mycket! Men eftersom våren är på ingång så kör vi på vår/sommar tema för det är då det är som bäst att vara Evelyn!

1- En riktigt awesome träningsjacka (80s) med olika mönster och färger, gärna någon neonfärg inkluderat.

2- Ett oversize linne/t-shirt som antingen har ett sjukt grymt tryck/mönster med en tub-BH under.

3- Ett par grymma gamla shorts i enfärgat eller mönstrat. Är det för kallt att bara ha shorts? Ta ett par tights eller tunnare strumpbyxor till!

4- Ett par riktigt färgstarka eller grymt mönstrade tights i olika färger! Kombinera med shorts, det blir sjukt grymt!

5- Till slut ett par grymma sneakers eller tygskor beroende på hur varmt det är ute!

Låter kanon! Föresten, vart köper du dina kläder?
Alla möjliga ställen, främst secondhand, en drömbutik som jag kan vara i flera timmar och alltid fynda något är BEYOND RETRO, det är rena drömbutiken för mig.
Sen så kan man alltid hitta något på de mer vanliga ställena som H&M, Monki och BikBok. Det gäller helt enkelt att kolla överallt! Man vet aldrig när och vart man fyndar
fina plagg!
 
Man kan ju inte låta bli att undra, äger du något klädesplagg i svart?
Haha, jag har två bh:ar och två trosor i svart, jag fick även ett par svarta lacktights i julklapp som fortfarande ligger oanvända så jag vet inte riktigt om de räknas haha! Det är nog bara det, kanske en Tshirt/blus från Monki med stjärnhimmel och svart bakgrund, men jag tycker den inte riktigt räknas då den inte känns som svart när jag har på mig den. Thats it!
 
Om du var tvungen att från och med idag endast gå i en färg tills du dör. Vilken skulle det bli?
Shit pommes! Hmm, det skulle nog ha varit en lite grönare variant av turkos i sådana fall!

Nu är när jag har en expert på tråden så kan jag lika gärna få lite tips, har ju själv designat
en kollektion, vad tycker du?

Haha, den är bra! Det bästa med att rita modeskisser är att man faktiskt kan ha sin egna stil och måste inte jämt kunna alla proportioner! Så det är bara att köra! Så länge man gillar och kan stå för det man ritat så är det inga problem! 

Sköna människor har alltid skön musikstil, ge oss ditt absoluta musiktips!
Jag har en ganska bred musiksmak, men det jag absolut älskar oavsett väder och humör är fransk musik.
Spelar ingen roll om det är gammal klassisk som Edit piaff eller fransk hiphop/elektro som Yelle och TTC.
Sedan har jag hittat en annan liten varelse inom musikvärlden som jag lyssnar på rätt mycket just nu och det är Eliza Doolittle. Annars så kan det vara allt från Beastieboys till Yellowcard

Nu till det viktigatse, kultur. Hur mycket av det du gör skulle du förknippa med kultur?
Nästan allt som har med den kreativa delen att göra, speciellt när man skapar något med ett speciellt budskap skulle jag nog säga!
Det är svårt att säga faktiskt, men kanske sättet jag lever på.

 Vad är det första du tänker på när jag säger kultur?
Haha, jag tänker på min väns mamma och hennes väninnor, min vän kallar de för kulturtanter och sen dess är det dem jag tänker på när ordet kultur nämns!

Vad skulle krävas för att du skulle bli superaktiv inom kulturlivet där du bor?
Det skulle behövas ett tight gäng som man verkligen trivs med och som är riktigt taggade och engagerade! Allt går om man hittar människor man kan samarbeta med och vill något lika mycket som en själv i något område. 

Är du annars intresserad av kultur, Opera? Teater? Något annat?
Kanske inte opera, men teater tycker jag om! I Norrköping har de varje år något de kallar för Kulturnatten som jag verkligen tycker om, ett av mina favorit events jag går på är ”improvisations teatern”. Så teater skulle jag nog säga är det jag är mest intresserad av.
 
Låt oss säga att jag är 15 år och utan hobby, vad tycker du jag ska sysselsätta mig med?
Det beror på om du redan vet vad du tycker om att syssla med, då är det bara att öva eller ta dig tid för det du vill syssla med och "researcha" lite om vad man kan förbättra.
Om du inte vet vad du ska sysselsätta dig med så skulle jag rekommendera att surfa lite på nätet och kolla på vad andra har som hobbys, och om det är något som du fastnar för så är det bara att ta reda lite på mer info så att man själv kan börja sätta igång och testa för att se om det är något för dig.
Med andra ord så är det bara att testa sig fram helt enkelt, vill man inte göra något själv så kan man försöka få med en vän så att man inte måste sitta själv och göra något, sen kan det vara skönt att göra något på egen hand helt själv. 

Låt oss säga att kulturbloggen sponsrar dig till festivalbiljetter, vart drar du och varför?
Om Hultsfredfestivalen skulle vara som förr så skulle jag nog dra dit, men det går ju inte. Jag måste till något större ,röjjigare, galnare smutsigare! Jag skulle nog dra iväg till Roskilde. Har aldirg varit där men de har grymma artister nästan varje år och jag behöver träffa galet folk. Festivaler är min fristad, där kan man se ut hur som helst, vara sig själv och alla accepterar det. Det bästa med festivaler är att bara vara trash. Att inte duscha på flera dagar är en riktigt grym period haha! Jag älskar festivaler. Det är bland det bästa som finns.

Nu är det så att vår lilla intervju glider mot sitt slut, så nu vill jag veta, hur lever
man fullt ut á la Evelyn-style?
Man tar och glömmer den vuxna världen och är som ett barn så ofta det bara går! Det är nog allt som behövs, att vara så lite vuxen så möjligt när man kan, för sen kommer man att ångra sig! 

Ingen du vill hälsa till? Brukar vara ett populärt moment. Annars kan du ju alltid hälsa till
min farmor Riitta som är en trogen läsare!
Haha, i sådana fall vill jag hälsa till alla bloggläsare där ute!

VILL NI KOLLA IN DEN HÄR TJEJEN, KOLLA IN STLEN OCH SKAPANDET?
Klicka in på hennes blogg
http://flamingoo.blogg.se/Kitty sågad

Hej.
Vad tråkigt det börjar bli med den hälsningsfrasen, vad ska vi ersätta stamhälsningen med? Tjenixen? Tjollahopp? Tjenare? Tror jag håller mig fast vid det enkla "hejet".

Nu till saken. Det ver precis som jag befarade. Idag skriver Expressen hur folket totalt sågar Kitty för hennes insatts i P3 Guld Galan. Sedan är det någon filur som gjort intrång på min hjärna och snott mina ord, "Kitty är säkert bra på att vara Kitty, men inte nåt annat" Kanske inte exakt så jag skulle förmulerat det. Kitty är säkert bra på annat, cykla eller rita..

Kitty står på sig och tycker det inte är lämpligt att kommentera detta i nuläget, men hon var jättenöjd! (Blir disstraherad av tvn. Per Moberg lagar mat. Rotfruktsblandning i magen på en girs. Inte kosntigt med det? Bokstavligt talat har de sprättat upp magen på stackars döda grisen och fyllt magen med lite grönsaker. Steks hel. Gott)

Jag är så kluven. Jag tycker ju Kitty är så bra men samtidigt måste jag erkänna att hennes framträdande igår var halvhjärtat. Det var stelt och inte Kitty-aktigt alls. Vad gör man vänner? När ens största förebild inte lever upp till dina förväntningar? Terapi?


P3 GULD PIC

Här kommer lite bilder från P3 Guld Galan och efterfesten.


Bilderna är lånade av P3 Guld på Sveriges Radio

Vill ni se bilder eller läsa backstageskvallret? Kolla här!
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3964&artikel=4306953


P3 Guld - Här är mina priser

Nu ska jag bringa lite ordning till P3 Guld.

Galans mest oseriösa - Rebecca och Fiona. Jag älskar dessa tjejers musik men tona ner flamset. Va profesionella och personliga, stå inte och skratta där som högstadietjejer. Detta är inte skolans aula, detta är P3 guld för sjutton gubbar!

Galans tråkigaste - Öppningsceremonin (eller fanns det ens någon?) Ärligt talat, efter Håkans uppträdande gick det 15 minuter av någonting. Vet inte vad, för fattade nada.

Galans ego - Johnossi. "Vi älskar att vinna, va skönt att få säga så utan att någon tycker det är tråkigt" Absolut. Ni har så rätt grabbar. Ingen tycker det är tråkigt, alla tycker det bara är sjukt tröttsamt, orespektfullt o arogant. Men inte tråkigt, absolut inte.

Galans bäst klädda - Kitty, behöver jag säga mer?

Galans sämst klädda - Oskar Linnros. Vad i helskotta var det där för linne?

Galans skönaste prick - The Hives-Pelle. Han var avslappnad och rolig. Inte sådär inövad.

Galans roligaste - Eliot. Den där svenskan vann mig några magmuskler. Fick six-pack ungefär där när hon uttalade Tove Styrkes namn fel.

Galans stelaste - Josefin Johansson. Liksom, man kan ju inte låta bli att undra; Vad hade hänt om hon glömt sitt manuskort hemma?

Hur många kulturare får P3 Guld av Hanna? Om det inte vore för Robyns uppträdande i slutet hade vi varit inne på minus. Men tack vare den får galan hela 2 kulturare av fem möjliga.


INTE OKEJ

Roligt att bemötas av detta när man ska bevaka P3 GuldMen nu är problemet återställt och det som fanns kvar av min bevakning är nu uppe
Ni hittar det här nedanför eller under kategorin "Kulturhändelser"


BEVAKAR P3 GULD - Del 2

Som sagt förvsvan nästan 30 min av min bevakning. Min bevaking tar jag upp via Word-dokument vid 32, hoppas det är okej?


22.32 Kitty har genomgått ett klädbyte,
 nu i förd en Tofudräkt för att på så sätt göra uppror mot Lady Gagas
köttklänning. Årets dans ska få pris av Rebecca och Fiona. Skudge blir vinnarna och deras tacktal låter
såhär "Vi säger bara tack". Och jag tyckte att This is head's tacktal var skit? Skudge kan få ett pris av mig också det skulle vara "Årets sämsta tacktal" Vart är tacksamheten grabbar?

22.36 Kitty ska dela ut pris och får hjälp Orup
som tolkar de nominerades låtar till priset Årets låt. Orup? Kom igen? Visst var han bra men jag ser inte sambandet med Orup och resten av artisterna. Vad blir det här näst? Lena Ph? Amy Diamond? A-teans?

22.40 Årets låt går till Dancing on my on
, Robyn. Tredje priset hon får ikväll!


22.42 Glenn Hysen och Rickard Olsson kommer insmygandes bakom Kitty
. Jämständighetstavaln visar nu två bilder på Robyn, jag tror vi vet vilket kön som tog hem det?

22.44 Glenn säger "Du står för det du klär ut dig till" om Kitty. "Klär ut dig till". Kul där Glenn.


22.45 Rickard älskar åttiotalet.
 "Det är väl därför du har en tjej från 80-talet?" frågar Kitty.


22.45 Vad skulle P3 vara utan Lykke Li?
Hon uppträder i galna skor med låten I follow
rivers.
Urskönt uppträdande.

22.48 Sista priset är kvar, Årets Grupp. Åter igen ett Ace of base -skämt.

22.49 Per Andersson ska dela ut detta pris, komiker som han är driver han med
nervositeten klädd som en busschafför, eller?


22.50 Efter diverse skämt, vem vinner?


22.51 Eeeeee..eeeee....eeee... vinnaren är Johnossi!!
"We did it again, vi älskar att vinna"
säger Johnossi. Tona ner självförtroendet killar.


22.53 ROBYN UPPTRÄDER.
"P3 Gulds drottning". Publiken klappar som aldrig förr. Med tre mickar äger hon scenen och är de bästa uppträdandet på hela kvällen. Plötsligt förstår man varför hon är en självklar vinnare.
Min pojkvän tycker uppträdandet är epelepsianfall på hög nivå, jag är helt facinerad. Finns på riktigt inga ord att beskriva hennes uppträdande!!

22.59 Kitty säger hejdå. Bli lyft av sin "mamma" bort från kameran. Till eftertexten hör vi
Robyns toner av "call your grildfriend".


Summa sumarium. Vad tyckte ni? Vad tyckte jag? Galan var kort, och allt var mycket uppstressat. Prisutdelarna var väldigt oförberedda, tramsade och på det hela var det väldigt oseriöst. Ace of base skämten var bara tråkiga, det annars stela stämmningen var inte något att hurra för. Dock var alla uppträdande superbra.
Dock känns det som budgeten var lite tajt i år och det går inte riktigt att ta på vad det var som var så.. dåligt. Kitty levde inte upp till mina förväntningar, i början var det alldeles för inövat men ju mer hon slappna av och lät
Kitty komma fram gjorde det hela bättre. Dock önska jag att hon hade fått mer plats att bara vara hon, bara snacka. Det var onödigt med krims krams runt omkring. Glenn och Rickard var bara onödiga, samt denna mamma och jämständighetstavlan. Det kändes bara för utspritt och ogenomtänkt!

Bättring P3 Guld! Antar att efterfesten är roligare..


BEVAKAR P3 GULD - Del 1


Lisebergshallen. 21.30. P3 Guld galan. Är ni med mig?


21.30 - Håkan Hellström inleder galan med River en vacker dröm och stämmningen är i topp. Ungefär vid samma tidpunkt inleder min avundsjuka sig. Jag vill också stå där och sjunga för full hals till Håkans falska stämma. Även fast Håkan inte är min favorit så har P3-teamet valt rätt man att få Göteborgs publiken galna,
Göetborg känner deffenetivt ingen sorg just nu!

21.36 - Kitty träder in i en för henne ganska ofärgad klädsel. Dock har den lika mycket statement som hennes personlighet. Älskar hårdekorationen. Nu till guldmicken!

21.38 - Howlin Pelle (The Hives) ska dela ut Guldmicken iförd en härlig Håkan-ispirerad sjömansoutfit. En riktig charmig prick som fångar ett och annat skatt från publiken. Melissa Horn, Robyn, Hoffmaestro, Familjen, Håkan Hellström - vem ska få den? Trumvirvel.. ROBYN!! 
Tuggumituggande Robyn är lika snygg som vanligt i en svart långklänning och tackar sitt band och är superförvånad då hon trodde Hoffmaestro skulle ta hem det.

21.42 Kitty känns lite stel och skämten når inte ända fram. Lykke Li, Oskar Linnros och Robyn ska uppträda ikväll!

21.43 Säkert! uppträder och jag får gåshud. Influensa är en av mina favoritlåtar och jag sitter och hoppar av glädje. Det hon har på sig får jag lite rödluvan-feeling av, en röd cape och en svart thight klänning under det. Väldigt uppklätt för att vara Annika, och hon ser djävulskt bra ut i det.

21.47 - Kitty har på sig stor tyg-slida. Hon påpekar förra årets birst på kvinnor. Eva uppe på läktaren ska hålla räkningen på manliga vs. kvinnliga kön på scen. Roligt att hon bringar P3 Guld lite femenismprat, kommer nog pratas en del om detta..

21.49 Musikhjälpen intar scenen, 12 miljoner fick det in. Synd att de behöver stå och titta ner i manus när det berättar vad Musikhjälpens syfte är, borde de inte kunna det som rinnande vatten? Timbaktu har inget kort, och han tackar Petter för att hjälpt till att samla in nästan 1 miljon kronor.

21.51 Årets pop, vem blir det? This is head vinner! (I bakgrunden ser vi två Kittykopior som håller i priserna, kul detalj) Deras tacktal måste vara världens sämsta "Tack tack, jag instämmer tack tack!"

21.54 Kitty har på sig något mer Kittyaktigt. Hon skämtar fortfarande om Ace of base. The haunted uppträder med låten No Ghost, publiken jublar men inte mina smaklökar. Denna typen av hårdrock får mig att vilja ta en kisspaus.

21.58 Kitty blir inburen av hennes "mamma" Ing-Marie. Josefin Johansson kommer in på scen, och inleder med "Hej crazy kids". Hon drar väldigt tråkiga skämt, känns så inövat att mina öron blöder. Årets rock/metal pris går till.. Khoma. Deras motivering var hittills roligast. Deras tacktal är då mer förvirrat och känns väldigt nervöst.

22.02 Familjen uppträder med min favoritlåt Det var jag. Vad är det här? Har de kopierat min låtlista? Jag är glad i alla fall. Publiken är stel, vad är det med er människor?

22.05 Tove Styrke kommer in på scenen, och herrejesus vad människan är snygg. Vilken makeover, hon sjunger låten Millon pieces. Vilken uppträdande hon gör!!

22.07 12 - 17 till männen. Ännu ett Ace of base -skämt. Adiam och Thomas ska dela ut Bästa Hiphop/Soul. Vinnaren är Carito. Han tackar sin flickvän, familj och det vanliga. Han utalar dock bröder som "bräder", är det bara roligt eller något nytt inom hiphop-snacket? Ingen aning, men skrattar gör jag när han tackar bräda efter bräda.

Det är tyvärr här blogg.se väljer att go bananas. Är förbannat ledsen över att resterande text saknas och P3 Guld Galan via SVT Play är borttaget. Så vad gör man?

Jävla skit. Nu har jag faktiskt rätt att svära. Tove Styrke tar iaf hem priset som årets nykomling och det är Eliot som får dela ut det med sin knackiga svenska, och avslutar sedan på engelska samt säger fel på Toves namn. Tove tackar i äkta nykomlingsstämma.

UPDATE
Bilderna har jag tyvärr snott från google.se, vill ni ha källa hojta till!

Hej! Tänkte uppdatera er med snackisar från kulturplaneten.

Ni har väl inte missat filmen "Änglagård"? En halv miljon har sett den men trots detta faktum tänker både Colin Nutley och Helena Bergström hoppa över den hyllade Guldbagge galan. Trots det är filmen nominerad till "Biopublikens film" När Helena gästade mitt favorit program "Debatt" så sa hon följande "Det här handlar inte bara om Colin Nutley, utan om hela fin- och fulkulturdebatten. Det som är folkligt är fult. Det är mobbing!"
Galan äger rum den 24 januari, det vill säga nu på Måndag. Även fast Helena och Colin skippar den, ska du?

Svd.se har även intervjuat kvällens konfrancier Kitty Jutbring, min storfavorit. Jobbet ska hon ha fått genom sin medverkan under en paneldebatt, Rättsförmedlingens ordnare när hon även där var konfrancier. Passande nog så var det inte vem som helst som också var där, utan Sveriges Radios musikansvarige Pia Kalischer. Då råkade hon nämna att det är svårt att hitta kvinnliga programledare. I samma sekund utbrister Kitty att hon är ledig kring P3 Guld galan, publiken skrattade men några dagar senare fick Kitty sitt jobberbjudande via telefon och tackade glatt ja.

Förra året fick galan kritik för att det var så många killar på scen, i år "tar jag kampen mott snoppväldet" säger Kitty. Hon är verkligen en förebild och en av de häftigaste personerna som finns i Sverige, inte mer än rätt att hon får representera det kvinnliga könet ikväll!

Oj! Oj! Oj! Nu händer det grejer i Hollywood-landet. Våran egna Lisbeth Salander a.k.a Noomi Rapace har nyligen skrivit på kontraktet för en ny storfilm av Ridley Scott, "Prometheus". Det är ingen lite biroll vår svenska stjärna lyckats fånga utan självaste huvudrollen som karaktären Elisabeth Shaw.
Inte nog med detta så har Noomi en stor chans att vinna en Bafta den 13 Februari, vilket är Storbritanniens motsvarighet till en Oscar. Detta för rollen i "Män som hatar kvinnor".

Med detta kan jag också nämna att det jag berättade i tidigare nyhetsinlägg om Tutankhamuns grav, att den ska stängas - Jag kommer kanske få en möjlighet att med mina små fossningar få stampa omkring i hans grav, och stöka ner samt slita på den för en sista gång. Ska nämligen mot Egypten snart. Vilken historisk nyhet va?
Ni som åker mot Egypten i flykt från den kalla Februarikylan, ta er tid att åka upp till Kairo för att se den verkliga graven med egna ögon. Man värdesätter det mycket mer när man vet att den möjligheten inte kommer finnas så länge till!

Det var allt för mig. Ni hittar mer info här:
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/


KAXI


Bild är lånad av Ulricehamns tidning. Foto: Christer Seldevall

Hej alla Tranemokommun-bor.

Har ni som jag sett den nya bokbussen smyga runt Tranemos hörn? Jag har sett den två gånger, och det är verkligen ett lyft från vad vi hade för buss innan. Eller några av er kanske var på Forumtoget i Tranemo igår kl. 10 och såg den grön/metallic -färgade bussen glida in i dens glas till de åskådare som samlats för att inviga Tranemos senaste kulturtillskott?
För er som inte var där kan jag lite kort berätta att det var Centerpolitikern Victoria Harvaldsson som fick hålla tal, samt utrustade de diverse barn med saxar som ivrigt fick klippa bandet och med det inviga Nils Tures ersättare Kaxi.

För er som missade smygpremiären i Fredags (21 Jan) så kan jag glädja er med att på måndag, den 24 Januari är det dags för Tranemos andra bokbuss att inta vägarna med sin premiärsrunda. Som sagt fick den nya bussen namnet Kaxi, eftersom det betyder två på finska och detta är ju Tranemos andra bokbuss. Fiffigt eller hur?

Personligen gillar jag inte att de stavat det med x. Men antar att det ser snyggare ut så, istället kanske denna moderna buss känns lite kaxig i all sin moderna utrustning? Framför allt hoppas ni kommer gilla den nya bussen, och ta användning av den!

Läsa mer?
http://www.ut.se/nyheter/ny-bokbuss-tar-vid-i-tranemo(2253199).gm?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ut-nyheter+%28UT+Nyheter%29


MISSA INTENi missar väl inte P3 Guld galan ikväll?
Det gör inte jag i alla fall, för er som inte heller är plats på galan så missa den inte på tv.


(Kvällen blir inte sämre av att Hipp Hipp också kommer!!)


Om allt går som det vill kanske ni till och med kan följa galan här. Va sägs som det?
Kommer följa galan tillsammans med kulturbloggen, är ni med mig?
Här kan ni sedan läsa allt, priser, hur var kläderna? och uppträdanden?
Ses halv tio hos mig


SVAR!

Jennifer om carolina gynning:
Hej! Kan du inte skriva LITE mer om dig själv? Tycker det saknas identitet på bloggen.


Självklart Jennifer. Vill du ha mer Hanna, så ska du få mer Hanna. Därför har jag fått möjligheten, trots hennes pressade schema att intervjua.. håll i hatten nu.. mig själv!

Jag kan höra erat jubel!


Intervju med inte vem som helst, utan tjejen bakom Kulturbloggaren.blogg.se (hjälp vilken närbild! Om ni tittar riktigt noga kan ni räkna mina porer och se en skymt av lill-hjärnan!)

Hej Hanna, och välkommen till kulturbloggen! Hur är läget?
Det är en stor ära! Ligger här i sängen och pillar mig i navlen samtidigt som jag hysteriskt äter nötter, hinner knappt andas i mellan - så livet leker.

Nejmen det är ju du som driver den där kulturbloggen som är så bra, eller?
Jamen titta, du är inte lika dum som du ser ut. Det är jag, ta en ordentlig titt eller ett foto - det håller längre.

Men hur går det då?
Med bloggen går det bra. Kanske inte lika bra som jag föreställde mig. Jag hade visionen om 120.000 dyrkande fans. Dock är det en dålig egenskap jag har, höga förväntningar - vilket leder till press och besvikelse. Men fansen kommer väl..
nästa vecka.

Så målet är beröm?
Nu tycker jag att du är väldigt dömande. Målet är självfallet att uppmuntra, inspirera och kanske bidra till en ny bild av begreppet kultur - sen skadar det ju inte med lite fAnZ heheheheheheeeee

Tillbaka till dig och din personlighet. Jag vet att det är svårt, men hur tror du människor uppfattar dig?
Varför skulle det vara svårt att skriva om mig själv? Jag är ju en helt fantastisk person!

Hörru du. Nu är det jag som ställer frågorna här, nå?
Okejdå. Jag är nog till synes en väldigt högljudd person, som ofta låter personligheten ta för mycket plats. En annan uppfattning kan vara lite för gott självförtroende, småelak och självupptagen. Rolig har jag också fått höra på något hörn - men man hör ju så mycket, allt ska man inte tro på.

Oj! Det var hårda ord. Stämmer detta då?
Jag är ju realistisk. Jag och min personlighet har haft snart 19 fantastiska år tillsammans, vi känner varandra väl. Det ovanstående stämmer till viss grad. Dock har jag många fina egenskaper också.

Jasså det har du! Vilka då?
Du låter förvånad? Jag är engagerad och i vissa fall överambitiös. Vill ofta ha ledarrollen eller rollen som "duktig tjej". Jag skrattar lite för högt, är superspontan och en social bomb. Sen lite rastlöshet på det och en gnutta humor så ha du mig.

Det låter ju finemang! Berätta vad händer i ditt liv just nu?
Just nu har jag en enorm fotsvett och funderar faktiskt på att byta sockar. Men antar att du ville ha en mer generell beskrivning? Just nu har jag faktiskt lite panik, ska ut och resa på kommande lov och hittar inget passande flyg. Annars tar bloggen upp mycket tid, har stora planer för den. Utöver det är det skola, vänner och fest som står på schemat. Väntar även på att pojkvännen ska komma hem nu, som den duktiga hemmafru jag är.

Det var mycket på en och samma gång! Vi lämnar bloggen lite, det är dig vi ska fokusera på. Resa sa du, vart då?
Låt oss göra det. På februarilovet har jag och ett gäng vänner tänkt åka till Egypten, Hurghada. Igår hittade jag biljetter och hotell, allt var klappat och klart. Idag var flygbiljetterna slut och ligger nu på en enorm summa. Någon där ute som kan hjälpa?

Har du träffat Herr Google, han brukar vara användbar. Annars har jag inga övriga tips. Reser du mycket annars?
Google och jag har haft en intensiv kärleksrelation de närmaste 24 timmarna. Så ja, jag känner till han. Jag brukade resa mer innan, på sista tiden har så mycket annat kommit i mellan så det har hamnat åt sidan. Vilket är väldigt synd, jag älskar ju att resa!

Då hoppas jag att ni kommer iväg! Är du behov av lite avkoppling och semester?
OM jag är. Är redan så upprymd att jag packat och tänkt ut alla strand-outfitsen. Det har också varit ett tufft halvår så en resa är jag värd.

Redan packat? OCH tänkt ut kläderna? Skulle det inte vara vettigt att boka resan först?
Jag vet.. Men jag är väldigt klädgalen och längtar efter att ta fram sommarkläderna. Det var som sockerdricka i ådrorna när jag drog fram diverse bikinis. Vem längtar inte efter vår/sommar nu liksom?

Du gör det ända vettiga, tar ut en vecka sommar såhär i den fortfarande kalla vintern. Gillar du inte vintern?
Personligen är sommar/vår mina favoriter. Men jag älskar att klä mig i svart och lager på lager-stilen så höst är också en passande outfit-årstid för min smak.

Vad är din absoluta favorit outfit då?
Det måste vara ett par regäla, lite högre kängor i svart skinn. Gärna nått spänne på. Sedan leggins med skinndetaljer på knäna och en svart lång transperant tunika. Över detta en svart kortare, eller symetrisk kavaj. Pengarpung, ringar, stor klocka och skinnjacka på detta. Toppa allt med en fet halsduk.

Vad mycket skinn det var! Förutom mode och resa, några andra passioner i livet?
Duscha tycker jag om. Helst upervarmt efter en kall dag, det måste vara det ultimata. Men annars tycker jag om att läsa. Just nu, nördig som jag är, har jag sparat den sista Twilight boken och är helt inne i den. Annars har jag en mycket bred lässmak, och är beredd att testa dennes gränser.

Twiligt säger du, trodde det endast var 14 åriga tjejer som läste det. Har du något boktips såhär på rak arm?
Till Twilight försvar måste jag säga att böckerna är sjukt spännande och man kommer inte låss riktigt. Författaren är väldigt begåvad och skriver på ett mycket bra sätt, kvalitén är hög. Men jag håller med dig, twilight-hysterin är överdriven och böckerna/filmerna har fått det oseriösa stämplet, vilket är synd. 
Nej men jag har tips på trubbig arm. Nu vart jag rolig va? Alla Mark Levengoods böcker, Martina Haags krönikesamlingar (tycker inte om romanerna) och Mia Skäringes bok.

Det känns som vi måste avsluta denna intervjun annars kommer vi fortsätta tills världen går under. Berätta nu all onödig information om dig så Jessica blir nöjd!
Absolut. Jag älskar dokumentärer och är näst intill besatt av avvikande livsberättelse. Därför består halva min bokhylla av hemska verklighetsbaserade berättelser. Jag är från Finland, Björneborg som är min absoluta favoritplats på hela jorden. På tal om Finland så bor också universums bästa farmor Riitta där. Henne hälsar jag på så fort jag får chansen. Jag är ett ensambarn och ensambarnbarn vilket leder till att folk ofta dömer mig. Jag är galet dålig på att städa min garderob fast mina finaste ägodelar ligger där. Jag är kungen över snoozknappen och kan ställa klockan så tidigt som 03.00 för att få snooza fram till 07.00. Gladast är jag när jag får spendera pengar på kläder, eller när Nadja får mig att skratta. Har en dröm om att bli elektriker, fast mina drömmar byter plats och utvecklas för varje minut. Nu tillexempel lutar det åt något kulturinriktat jobb eller skrivardrömmar.
Pratar för mycket. Viktigt att nämna!

Herregud människa. Det finns ju ingen hejd på dig. Okej nu Hanna, vill du hälsa till någon? Helst kortfattat.
HEJ MAMMA! HEJ MAMMAS ARBETSKARMRATER. HEJ KOMPISAR. HEJ KUNGEN (tar för givet att han läser) HEJ ALLA MÄNNISKOR!

planer

Nu mina vänner ska jag försöka bota huvudvärk och magont med lite kreativt arbete.
Tänkte måla lite.


Återkommer med resultat och svar på en kommentar senare!
Hörs senare!
Fotobomb

Jag glömmer bort så mycket.
hittade lite bilder i arkivet, bokmässan & nadja på svensktoppen


Ny familjemedlem

Nu tycker jag att vi alla kramar om bloggens senaste tillskott. Känner att jag tidigare producerade kategorier dagarna långa. Det avtog sakta men säkert eftersom jag kände mig komplett.

Dock tycker jag att det har saknats något. Ett litet tomrum här som behövdes fyllas.

Tips

I denna kategori hamnar alla tips jag har. Känner ju att jag har ett lager med sådana och nu har de ett verkligt hem där de hör hemma.
Så vill du veta vart man kan hitta billig kurslitteratur, vart du kan göra din fotobok eller andra kulturinriktade erbjudanden som finns på nätet? Då hittar du dem samlade här!

Det här blir väl bra?


JAG TRÄFFAR..


Sandra Thorén. En fantastiskt levande, optimistisk livsnjutare som är inne på sitt nittonde år på jorden.

Hej Sandra! Och välkommen till kulturbloggen, hur är läget?

Hej, och tack! Jo, det är riktigt fint faktiskt.

En liten fågel har viskat i mitt öra att du håller på med mycket på fritiden? Berätta, var
inte blyg nu.
Jag har fullt upp, haha! Håller på att spela in en CD-skiva, vilket är mitt projektarbete, och kommer fota och designa omslag till den. Så det blir en hel del skrivande, både låtar och poesi. Jag sitter på Viskan alldeles för mycket och fikar, handlar kläder, går på krogen och kollar på film.
Eftersom vi i genom skolan har tillgång till fotostudio så är jag mycket där, och jag fotar även mycket utomhus och hemma. Jag jobbar också på Nelly tillsammans med fina Siri Vikman och Sanna Tranlöv. Tillsammans med dom hjälper jag till och ritar kläder till deras nya kollektion Nelly Trend, som för övrigt släpps i Februari. Hur kul som helst!

Jag har ju självklart kollat upp bakgrundsfaktan. Du är väldigt duktig på att illusterar
och pilla med Photoshop. Hur kommer det sig?
Haha, först och främst: tack så mycket! Jadu, jag brukar skylla på för mycket fritid. Jag har alltid varit intresserad av form, färg, design med mera, allt som har med kreativitet att göra i princip. Jag har alltid målat, fotat och tecknat väldigt mycket.
Eftersom jag började fotografera så var det nästan en självklarhet att börja pilla med bilderna i Photoshop, och det lärde jag mig genom att göra fel. Jag körde i princip tryck-på-allt-som-går-att-trycka-på metoden. Jag kollade upp tutorials på internet och bara satt och pillade med programmet. Illustrator testade jag på när jag började pilla med Photoshop, men jag förstod verkligen ingenting så jag struntade i det programmet tillslut. Det var nog inte förens nu i gymnasiet när vi fick lära oss hur programmen funkade, och det visade sig att Photoshop och illustrator är väldigt lika, så det tog inte lång tid innan jag lärde mig det också. Dom flesta av Adobes program är väldigt lika – lär du dig ett kan du oftast klura ut hur dom andra funkar också!

Ge mig och läsarna de bästa Photoshop tipsen, fram med dem bara!

Mitt absolut bästa Photoshop tips är att öppna upp en bild och sedan testa ALLT. Alla verktyg, alla inställningar, alla effekter, allt, allt, allt! Googla på ”Photoshop tutorials” på internet. Ett annat tips är att gå in på http://www.deviantart.com, det är en internationell sida med massvis med inspiration och även tutorials gjorda av riktiga proffs!

Jag missade din dansuppvisning, för alla andra som också gjorde det, berätta om dansen, hur går det?

Det går bra! Jag började ju dansa när jag började i gymnasiet, och har hunnit dansa hip hop, streetdance, locking och lite popping, men just nu kör jag på modern fridans. Det är riktigt svårt, men det är också sjukt kul! Rekommenderar verkligen alla som läser det här att testa på någon form av dans, för det är verkligen den roligaste formen av träning.

Nu sandra, nu blir det prestationsångest. Jag vill veta ditt absoluta musiktips!

Åh, svårt! Jag lyssnar ju verkligen på precis allt från Slipknot till Bon Iver, men jag har självklart favoritlåtar. Just nu gillar jag:
- Knocked Up med Kings Of Leon. Både versionen med och utan Lykke Li!
- Home med Edward Sharpe & the Magnetic Zeroes
- Skinny Love med Bon Iver
- Ingenting + Ingenting med Babian
- Underground med Broder Daniel
- Island med The XX
- Let's Go Surfing med The Drums
- Ceasar med I Blame Coco & Robyn
- Cherry Bomb med The Runaways
- Lust For Life med Girls
Och jääääättemånga fler! Bästa sättet att få reda på vad jag lyssnar på är nog att lägga till en av mina spotify-listor, så här är en länk: That I've been dreaming of ever since, ever since

Du har en grym stil och en galet bra inspirationskälla, men vart fan hittar DU din inspiration? Vad är de hemliga receptet?

Tack! Det är 2 dl fotografier, 3 tsk konst, 5 dl galenskap, 1,5 dl tv-spel, en matsked filmer och 3 dl musik. Blanda försiktigt i en bunke till en ojämn smet och rör sedan ner en rågad kopp med olika bloggar och 3 dl utav din egna personlighet. Häll upp i form och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ungefär en kvart. Låt svalna och strö sedan över en blandning av mod, människor du sett på stan och lite extra galenskap. Färdigt! Avnjutes gärna till Coca Cola.

Och för er som inte har några bloggar eller hemsidor liggandes hemma tänkte jag, snäll som jag är, att tipsa om några!
http://bananaspoon.blogg.se – VÄRLDENS BÄSTA BLOGG! Ärligt talat...
http://leloveimage.blogspot.com/ - Fina texter och bilder om kärlek. Som hon själv beskriver den: ”Dedicated to love. the good, the bad and the unknown.”
http://lefashionimage.blogspot.com/ - samma bloggerska som ovan, men här handlar det om mode! Kläder i massor.
http://igorandandre.blogspot.com/ - Så otroligt fina illustrationer, en blogg att bli kär i!
http://fuckyeahskinnybitch.tumblr.com/ - Väldigt blandade fina bilder.
http://alltheprettybirds.blogspot.com/ - En streetstyle blogg, väldigt bra!
http://hardtoexplain79.blogspot.com/ - Fylld av fina och inspirerande bilder.
http://mybrandnewobsession.blogg.se/ - Svensk tjej som bloggar sällan, men hon är så snygg att man förlåter henne ändå.
http://imfancy.blogg.se/ - En annan svensk tjej, och här säger jag bara WOW. Kolla själva så förstår ni.
http://www.fulheten.com/ - Roliga ful-söta illustrationer.
http://thebeautifulsoup.com/ - Fylld med bilder på otroligt fina rum och lägenheter, får mig att vilja köpa ett hus bara för att kunna inreda det.
http://www.deviantart.com/ - Hemsidan jag nämnde innan! Här finns allt och lite till – flashfilmer, teckningar, foton, musik, poesi. You name it.
http://stureplan.se/bloggar/rebecca – Rebecca Simonsson, den svenska nattklubbschefen som ligger på samma plan som Lady Gaga och Robyn när det gäller mode – vågat, hemmagjort och ASHÄFTIGT!
http://365days.devote.se/ - Två svenska systrar som bor i det finaste huset i världen, och dessutom har väldigt fina kläder.
http://sannaknows.blogg.se/ - Snygga Sanna Tranlöv som jag jobbar med. Hon är stylist på Nelly och vi gör Nelly Trend tillsammans, behöver jag säga mer?

Det här är bara några av dom bloggarna jag kollar in, och även om dom flesta har något att göra med kläder så inspirerar dom mig till både min musik, mina foton och mina illustrationer. Så även om du kanske inte är så modeintresserad, ge dem en chans!

Jag vet att det inte hör hit. Men vad är it-grejen i vårmode-djungeln?

Några av dom största trenderna är utsvängda byxor, ”blockfärger” (alltså enfärgade plagg, gärna kombinerade med oväntade färger på resten av plaggen som t.ex. lavendellila + turkost + rosa), spets, punkiga kläder, jeanstyg, genomskinliga byxor och maxikjolar, taxklackar, 70-tals inspirerade kläder och färgen gult!

Om du bara fick ha på dig en outfit tills döden skiljer er åt, vilken skulle de bli?

Jag skulle ha svarta jeans, vit sliten oversize tshirt, mitt stora silverhalsband (som för övrigt väger flera ton, för dom som ville veta) och en svart kavaj! Varför? För att det är enkelt, snyggt och går att ha både om jag ska ut och dansa, gå och jobba eller fika med vänner.

Mode blir ju lätt ytligt. Hur väger din personlighet upp det ytliga, hur är du?

Oj, haha! Det är så svårt att beskriva min personlighet men jag ska försöka. Jag är extremt positiv, oftast full av energi. Jag är kreativ och jag har världens sämsta humor, men på ett bra sätt. Jag är helt galen (det är alla bra människor) och jag är väldigt spontan. Jag skäms nästan aldrig, och jag har väldigt lätt för att prata med nya människor. Jag är väl ganska snäll och jag ställer alltid upp för mina vänner, oavsett vad det gäller! Min svaga sida är väl att jag litar lite för lätt på folk. Gud vad svårt det här är, men jag tror det här är en kort och någorlunda bra presentation av mig!

Okej låter bra. Men om jag ringer upp dig om 10 år, vart hittar jag dig då?

Du hittar mig i Göteborg eller i Borås i min stora, ljusa lägenhet med walk-in closet och balkong, där jag på dagen sitter och designar kläder, illustrerar eller jobbar med något som jag älskar och tjänar massor pengar, och på kvällarna har förfester och mysiga hemmakvällar med mina fina vänner.

Till slut vill jag ha en experts råd, här är min illustration, vad tycker du jag ska jobba på?

Haha, gud så fin! Mitt råd skulle vara att försöka öva på anatomi, titta på hur människor rör sig, titta på bilder, och försök att inte göra streckgubbar! Det är det värsta man kan göra. Bygg upp människor och kroppar genom olika former, man kan måla upp vad som helst genom att använda fyrkanter och cirklar som bas!

Man tackar! Kulturbloggen sponsar dig med en resa till Thailnad, vad läser du helst på semestern?
Först och främst - AWESOME! Jag skulle nog inte läsa om jag åkte till Thailand, jag skulle gå på stan, göra massor med utflykter, snorkla, sola och dricka lite för mycket alkohol, men okej då! Jag måste ju göra något på planet dit. Jag läser inte så mycket böcker nu för tiden faktiskt. När jag väl läser så läser jag tidningar som Bon, Elle, Vogue och Nylon, och då kollar jag mest på bilderna haha! Men om jag ska läsa en bok så läser jag ”Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra)” av Martina Haag om jag vill läsa något lättläst, annars läser jag saker som Narnia-böckerna eller Harry Potter.

Nu var det ju faktiskt kultur vi skulle prata om. Vad har du och kultur för relation?

Sant! Nästan allting jag håller på med har något med kultur att göra. Konst, mode, musik, design, foto, internet, tv-spel... Så ja, om kultur var en person skulle vi vara gifta.

Jag säger kultur och du säger..?

Kreativitet! Hm. Kultur är ju så himla brett, men som jag skrev innan - konst, mode..

Vad skulle krävas för att du verkligen skulle bli superintresserad av kulturlivet i just Tranemo Kommun?
Jag är ju faktiskt aldrig i Tranemo nu för tiden – men om Tranemo kunde ha något event liknande FashionDAYS i Borås eller börja ha någon sorts utställning där foto, mode och teckningar/målningar visades upp med lite olika live band som spelar, och lyckades göra det till något roligt, då skulle jag faktiskt tänka mig att gå dit – och eventuellt visa upp lite av mina egna grejer, haha.

Jaha. Nu glider intervjun mot sitt slut, något du vill säga till mina miljontals läsare?

VÅGA LEV MER! Våga färga håret blått om du vill det. Testa nya saker. Köp onödig skit. Klipp av 25 cm av ditt hår, det växer ju ut igen. Lägg lite för mycket pengar på ett par skor. Drick lite för mycket. Prata med människor du aldrig träffat innan. Klä dig i helt galna kläder. Tatuera dig. Flytta hemifrån. Gör det du känner för, när du känner för det! Släpp taget om allt det säkra – om du aldrig satsar något kommer du aldrig att vinna något heller. Jag menar, du vinner ju inte en miljon på skraplotter om du inte först köper en lott, eller hur?

Hälsa till någon kanske?
Haha! Ja! Hej Nadja, Hanna, Ylva och mina bloggläsare som kommer gå in hit och läsa den här – Hej till alla som faktiskt läste igenom hela vägen hit ner helt enkelt!


TYCKER NI OCKSÅ DENNA MÄNNISKAN ÄR STÖRTSKÖN? KOLLA IN HENNES BLOGG!
http://bananaspoon.blogg.se/


En historisk upptäckt

Jag fick mig nyss en hjärtatack utan dess like. Nu vill jag sprida detta vidare, så det blir en masshjärtatack.

Jag tar för givet att ni alla sett Panic room? och Twilight?

Då kommer 10.000-kronors frågan, vad har dessa två filmer gemensamt?


Tick.. tack.. tick.. tack


....


Tiden är ute!


Har poletten trillat ner än?
Eller ni kanske visste detta redan? Kanske jag som framstår som en superidiot nu? Men jag blev chockad.


E!


Slå på E! mina kamrater. Fashion Police - The 2011 Golden Globe Awards

Vill ni gå in och kolla in klänningarna?

Klicka här
http://www.eonline.com/fashion/fashionpolice/index.jsp#108543

 


Bio i Tranemo kommun

bilderna kan ni googla fram genom att använda er av ordet Cornelis och en dator


För er som inte kan ta er till storstäderna eller bara gillar att vara här i hemkommunen kan jag berätta att i helgen, eller rättare sagt på söndag går Änglagård kl: 19.00 i Tranemos biograf, Tranan.

I Dalstorps biograf går Cornelis kl: 18:00
samma dag, dvs. Söndagen den 23 januari.


Har inte sett någon av filmerna men är mest sugen på att se Cornelis.


Vill ni själva hålla koll på aktuella biofilmer i Tranemo Kommun, eller andra kommuner/städer?

Klicka här
http://www.bioguiden.se/


Biblioteksbesöken minskarBiblioteksbesöken minskar i åldersgruppen 16–19 år. 1998/1999 besökte 78 procent av pojkarna och 88 procent av flickorna ett bibliotek under ett år. 2006 var andelen 47 respektive 66 procent.
Statens kulturråd/ULF-undersökningarna 2008.

Samtidigt som biblioteks och läsning av böcker minskar hos ungdomar, finns det dock ett större intresse för att låna böcker via nätet. Vi har idag alla bekvämligheter, vi kan beställa mat via nätet, atombomber om vi nu vill det.
Det känns nästan gammalmodigt att ta sig i regn och slask till det lilla biblioteket, glömma lånekortet, få förseningsavgift, stå i kö och tappa bort böcker.

Personligen gillar ja de fysiska böckerna om man nu kan kalla det så. Jag gillar hela biblioteksvistelsen och det gör det hela lite roligare. Men alla är vi annorlunda. Och vi håller redan på att springa in i framtiden i 100km/h så jag antar att det inte finns något stopp på det. Mänskligheten vägrar att stanna och se sig omkring, uppskatta vad som finns. Istället jagar vi det som komma skall, vilket jag tycker är synd. Ibland skadar det inte att ta ett steg tillbaka eller bara stanna och andas.

Varför tror ni ungdomar inte går till Biblioteket lika ofta längre?

Källa
http://www.biblioteksforeningen.org/faktaforskning/statistik.html


lokalt
Vi har betat av vad som händer i Borås kulturliv framöver. Men vad arrangerar småkommunerna för oss invånare.
För er utomstående läsare kan jag tillägga att jag bor i den lilla kommunen Tranemo som ligger strax utanför Borås. Och för er som inte vet vart metropolen Borås ligger, plugga upp geografin eller googla.

För oss här i trakten kan det vara viktigt att veta vad som erbjuds oss. Läser på grannkomunens sida (Svenljunga kommun) att de brukar anordna en årlig Kalvfestival. Vad är det? Äter man kalv?
Nej. Sedan 2004 har man arrangerat denna "festival" i en ort som heter Kalv, och nu är det dock mina geografikunskaper som rostar. Kalv är en liten by, med drygt 380 invånare som ligger mellan Västragötaland, Halland och småland, ca 8mil sydost om Göteborg säger beskrivningen. Denna festival arrangeras för att hylla utvecklingen och den nutida konstmusiken.
Den kommer äga rum 12-14 augusti i år.

Varje år annordnar även Svenljunga Bibliotek möjligheten för 10 lokala som andra konstnärer att ställa ut sin konst. Vi har precis missat Janne Nordgrens utställning men den 4 februari kan ni gå på vernisage och se Magnus Magnussons konst. Har ni inte tid då, gråt inte. Utställningen håller på ända till den 26 feb.

Jag kikar även in på Tranemos hemsida ihopp om att hitta möjligheter till att engagera sig i kulturen på hemmaplan. På hemsidan hittar jag sloganen "En liten kommun men en livaktig kultur- och fritidssektor!"
Livaktig kultur är orden jag fastnar på. Jag vill så gärna att det ska finnas mer möjligheter, men man måste se till verkligheten. Tranemo kommun är liten och kulturen får lida för det. Men om man hittade ett sätt att engagera människor så skulle man i en sådan här liten kommun ha en fördel, man skulle snabbt kunna bygga ett fortroende och en stam-grupp med människor.

Dock måste jag säga att Tranemo Biblioteks hemsidan verkligen har gjort det bästa av saken. Den är otroligt välorganiserad, där finns boktips och annat underhållande. De här även en mycket välarbetad länksida.

Vill ni gå in och kolla?

Klicka här
http://www.tranemo.nu/default.lasso


carolina gynning

Jag är så kräsen. Har inte fått upp någon tavla på min vita vägg än.
Men finns det någon tavla jag skulle vilja ha. Så är det någon av dessaDessa är ju självklart gjorda av Carolina Gynning. Kollade upp vad de kostade och vart man kan köpa

Klicka här
http://www.agnetagynning.com/carolina/bestall.html

Dock är det bara litografier och storleken ligger runt 62x65.
Pris runt 3000-4000 vilket inte var så farligt, synd bara att de inte var större.


Det är var ju tråkigt

Stod i Icakön här om dagen, och tittade lite i böckerna för att få tiden att gå. Var någon tant som hade köpt köttfärs, så var paketet öppet. Så skulle de hämta en ny. Sen skulle hon dra icakortet, betala med pant-lappen och med kuponger.

Man hann med en hel del kan jag ju tala om.

Iaf. Fick syn på en bok. "Det är var ju tråkigt" stod det på den. Började genast titta i den. Där stod man och skrattade för sig själv, med sin pågelimpa och bregottsmör.  Vilken rolig bok. Den ska jag köpa tänkte jag.

Skrev ju om David Batra och att han kommer till Borås för att uppträda på Folkan, med sin stand up show "Det här var ju tråkigt" Men vänta lite? Har inte jag hört det där innan? Låter väldigt bekant.

Två dagar senare fick jag min snilleblixt. Åhhhhhhhhhhh! Det är ju han som skrivit den där boken. Och stand up showen är baserad på den. Ååååååååh! Ack denna dumhet.

Adlibris.com kan man provläsa ett antal sidor. Gjorde det precis och det är så roligt. Boken är baserad på arga lappar som människor, hittat eller sett. Det är uppföljaren till david Batras första bok "Den som inte tar bort luddet ska dö!" Dessa får mer än gärna ta sitt pick och pack, och flytta in i min bokhylla.   

Den sista är helt klart bäst.

Vill ni läsa si sådär 20 sidor gratis?

Klicka här
http://www.adlibris.com/bookbrowser/default.aspx?culture=SV-SE&isbn=9137136046&shop=1Facebook
Roligt att man möts av lite intelligens på facebookoch inte bara sånhär hjärndöd skit


Förlåt SandraHerregud vilken begåvad människa. Förlåt Sandra. Var bara tvungen att sno dessa bilder och visa!
Vill ni se mer?


Klicka här
www.bananaspoon.blogg.se


Hörde jag bio?

Hej. Till alla er filmälskare där ute. Nu ska jag nämligen ta mig en titt i min spåkula och försöka se film-framtiden.
Tror jag tittat allt för djupt in i spåkulan för är nämligen redan inne på 2012. Men den som väntar på något gott..

Den som trodde att Spiderman gett upp trodde fel. Nu ersätts allas våran Spiderman Tobey Maguire, istället av Social Network-stjärnan Andrew Garfield.
Spännande att se reaktionerna. Att byta ut någon är alltid ett så kännsligt ämne. Premiären är i juli 2012.

Bond-älskare titta hit! Efter många om och men blir det nu en 23e Bond film med Daniel Craig, trots prduktionsbolagets ekonomiska svårigheter har man nu äntligen bestämt sig för att det blir en film till.
Premiären är den 9 november 2012.

Har ni sett "På smällen"? Då kan jag komma med glädjande nyheter. Nämligen att det blir en uppföljare, dock med fokus på ett annat par. (Något säger mig att det är systern Debbie och hennes man)

Ska du på bio i helgen? Va säger du? Att du inte vet vad du ska se?
Nejmen vad bra. Då har du kommit till rätt preson.

För den realistiska:

Gudar och människor
- En prisbelönt film som är verklighetsbaserad på händelser från ett kristet munkkloster i Algeriet 1996. Hade sin premiär 14 januari.

Get low - En man börjar fundera kring hans egna begravning. En dag stampar han in på den ganska ödelagda begravningsbyrån och vill planera sin egna begravning. Där ta de emot honom med öppna armar trots de faktum att han kommer vara vid liv under hela akten. Också baserad på en verklig historia. (Denna skulle jag vilja se)

För flickvännen/vännerna:

Hjärtslag
- Två vänner bli plötsligt förälskade i samma kille, Nico. Plötsligt förvandlas vänskapen till rivalitet.

Love and other drugs - Kärleksdilemma. Jamie är killen med charmen som plötsligt möter den annorlunda och spontana livsnjutaren Maggie. Plötsligt står han inför ett val, ge upp allt för en kärlek som är omöjlig?

Grabbigt:

Red - Tidigare CIA agenter anklagas för mord, nu måste de använda sina tidigare poliskunskaper för att överleva. Bruce Willies finns med i denna actionbomb. Den har premiärdag idag.

Unstoppable - Ett tåg måste stoppas. Den är på väg mot en stad, i hög hastighet, med farligt last och utan förare. Två män tar sig an denna utmaning, kommer de hinna? (Har sett denna, en riktig nagelbitare)

För hela familjen:

Dumma mej - Gru avgudar allt som är ont. Tills den dag då tre små flickor ser honom som något ingen annan gjort tidigare, en potentiell far.

Megamind - Megamind är en misslyckande superskurk som lever på att göra livet eländigt för Metro city-borna, och gång på gång får Metroman, standens beskyddare slåss mot honom. En dag lyckas Megamind att döda Metroman. Bråket mellan gott och ont är längre inte lika roligt när det inte finns något gott. Megaming får nu ett nytt syfte.. vilket heller kanske inte blir så lyckat. (Har sett denna, SUPERVÄRD ATT SE!)

Megamind trailer


Get low trailer


Nyhetsövervakning


Godmorgon.

Tänkte att jag gör en snabb nyhetsbevakning kring tidningarna i Sverige. Vad har hänt i kulturvärlden?

Läser på Svd.se att Tutankhamuns grav ska stängas. Förmodligen i slutet av året om de egyptiska mydigheterna får sin vilja igenom. Neeeej?!?! Jag har ju inte hunnit dit än. Så här kan de ju inte göra!
Orsaken ska vara slitningen de blir på graven tack vare tursiterna. Dock har de en vision om att bygga en exakt kopia av graven som tursiterna ska få peta och slicka på isf. Meeen. Blir ju inte samma kännsla då ju.

Sen finns det ett quiz också. Om din kunskap kring egyptologi. Finns en chans att jag gör min Kulturhistoria-lärare djupt besviken. Så jag undviker testet.

På samma sida kan vi läsa det jag redan visste (eftersom jag är allvetande) att Robyn tog hem inte en, inte två utan hela fyra grammisar under grammisgalan. Det var inte fjuttiga titlar det heller, utan Årets album, Årets kompositör, Årets låt och såklart Årets kvinnliga artist. Där kan Oskar Linnros slicka sina sår och sitta och sura, ha! ha! ha!

Nu ska vi inte hoppa på Linnors inte. Han fick sitt blygsamma lilla pris för Årets nykomling och fick helt enkelt nöja sig med det. Experterna menar att han valt fel år att släppa sitt album. Vilket jag är beredd att hålla med om!

Sen fick såklart Håkan Hellström ett och annat pris, så jubla nu Göteborg. (Så klämmer vi in att Johnossi fick pris för Årets grupp, hurra!)

För att sedan stödja Sverige och vara lite extra patriotisk kan jag berätta något som jag redan sagt. Men kasta lite nytt ljus över det faktum att filmen "Hämnden" fick sin Golden Globe för bästa icke-engelsspråkiga film. Varför är detta så underbart då? För att den är gjord över en dansk kvinna? Icke sa nicke! Utan för att vår allas kära Mikael Persbrandt finns med i den. Svd har till och med valt att kalla filmen för "Mikael Persbrandt-filmen Hämnden".
Nu ska vi inte överdriva. Men grattis.

Jag antar att ni såg Solsidan i söndags? Premiären sågs nämligen av 2,5 miljoner tittare och blev ett nytt rekord. Jag måste dock erkänna att jag inte tittade. Ska jag känna mig utanför nu?

Jaha, och gissa vad? Hollywood gillade uppenbarligen inte Sieg Larssons slut"Män som hatar kvinnor". Vad baserar jag det påståendet på? Jo, nu tänker de skriva om slutet helt och hållet.
Tror jag hörde Stieg vända sig i graven nu.


Bilderna kommer ifrån svd.se och ni hittar dem där. Vill ni ha länk får nu för sjutton be om det!The Beautiful
Har skrivit om denna boken innan, The Beautiful Gestalten.

Hur kan man inte bli inspirerad av detta? Får sån lust att måla.

Mås..te.. måå..ååå..laaaaaa...


ps. ni hittar resten här http://www.flickr.com/photos/teohyc/5141838104/sizes/l/in/photostream/


Vad har vi att se fram emot?

Ni som bor här i närheten av de lilla kärleksnästet Borås, till er mina vänner har jag ett och annat att tala om.
Förvisso till er lite längre bort också, med förutsättningar att ni har ben att gå med eller kanske till och med lyxen att åka bil eller buss.

En liten fågel har viskat i mitt öra om den kommande våren i Borås. Och håll i hatten, det händer grejer!

Tagen av Mount Everes - drömmen, vägen, målet. En fotoutställning som följer vägen för två herrar, Tomas Olsson och Tormod Granheim mott bergets topp. Tomas Olsson blev också av med sitt liv under denna expridition vilket gör utställningen sorlig men också inspirerande då man inte ska ge upp sin dröm.

Produktbild

Det ser ut som att utställningen pågår hela Januari  i knalleland.

Abecita Corsettfabrik Konstmuseum
Herrljungagatan 15
506 30 Borås

Entré
Vuxen: 50 kr
Studerande: 20 kr
Barn under 13 år: gratis

David Batra - Det här var ju tråkigt. David Batra uppträder på Folkan den 29 Januari 2011. Han tar ett nytt steg i sin kärriär, och det inleder han med en tunering med sin helt egna stand up show. Biljetter går redan att köpa på ticknet.se. Jag tror faktiskt.. att det blir väldigt roligt!Och nu till det absolut bästa. Ni kan räkna med 9 mars, för då intar ingen mindre än Mia Skäringe Åhaga.
Med sin show "Dyngkåt och hur helig som helst" med fokus på hur det är att vara kvinna.
Så ett tips till alla er kvinnor ute i landet, gå och se den. Eller kanske ni män? För vi vet ju redan hur det är.
Vi kvinnor går bara dit för att kollektivt klaga på vår sitaution!

Biljetter finns fortfarande och ligger på den relativt blygsamma summan 400kr.

Jag tipsade ju om boken med samma namn tidigare i vintras. Kan fortfarande rekomendera den!Vilken vår som väntar oss Borås-bor.


Hanna tipsar

Hej

Nu är jag tillbaka med mina tips igen. Denna gången är det varken film -eller bok tips.

Genom Metro lyckades jag hitta Lycknis.se en sida som erbjuder karriärstips, jobb och du kan även ansöka om stipendium på deras hemsida.

Men det jag tänkte tipsa om är deras köp/sälj-sida där du kan köpa och sälja begagnad kursliteratur till ett mycket, mycket bra tips.

Detta är bra för er som går eller ska gå högskolan och inte har flera tusen att lägga på sprillans nya böcker. Eller för er som helst enkelt behöver lite extra kunskap!

"Om du mot förmodan skulle hitta en bok till lägre pris hos någon annan så sänker vi genast priset. Dessutom betalar du som student aldrig frakt. Bokshopen drivs i samarbete med Kraft&Kultur"

Hur bra är inte det?

Så klicka er in på www.lycknis.se om ni är i behov av lite kruslitteratur just nu eller till framtiden.
Jag träffar..Matilda Standoft. En 19 årig kulturintresserad tjej som älskar opera.

Jag har planer på att här efter göra "små-intervjuer" med människor i min omgivning som har en koppling till just kultur. Om ni känner någon eller själva är kulturintresserade så ställer jag gärna några frågor till er. Bara att höra av sig till min mejl.

Tillbaka till Matilda.

Matilda har många talanger. Främst så spelar hon instrument. Längst har hon spelat violin och tagit lektioner sen hon gick i första klass, hon medverakde även i Tranemo orkester under den tiden.
Dock tog det stopp i åttonde klass men hon har fortfarande kunskapen i bagaget. Istället började intresset för gitarr att växa, numera tar hon lektioner en gång i veckan på kulturskolan.
- Men annars är jag fullt självlärd, lektionerna är med för betygets skull, säger hon.
En kunskap kommer sällan ensam, skulle man kunna uttrycka det. I alla fall har Matilda även gett sig på piano hemma också.
- Fast då plinkar jag mest hemma, det är inget seriöst, menar hon.
Själv blir jag väldigt imponerad då jag är totalt tondöv och det närmaste instrumet jag kommit är triangeln på skolmusiken i mellanstadiet.

Hur ser du på kopplingen mellan musik och kultur?
- Den är ju näst intill självklart. Men i alla fall mycket stor. Kultur står mycket för underhållning och det gör musik också. De hår hand i hand!

Jag frågar Matilda hur "kulturellt aktiv" hon annars ser sig själv vara. Hon kommer snabbt på flera svar och bland dessa finns bloggintresset som mer och mer börjar krypa in i kulturens stora djungel. Hon anser sig även politiskt aktiv på det sättet att hon håller sig uppdaterad. Hon är helt öppen med att det är de blåa blocket som delar hennes åsiker. Hon läser mycket och tittar gärna på opera.

Opera?!? Jag blir fullständigt chockad. Matilda är snart 19 år och är mycket intresserad av opera.
- Det var mamma som fick mig att följa med, sedan dess har jag följt med fler och fler gånger.
Hon har redan hittat sig en favorit som hon gärna tipsar om "Mozart, Raquiem" eller "Dödsmässan" som den heter på svenska.

Jag blir genast intresserad hur synen på hennes opera-intresse har varit bland hennes omgivning.
- Jag har inte stött på några annorlunda reaktioner, kanske beror det på att jag är såpas öppen om det, gissar Matilda.
Vi funderar ihop om vad den generella uppfattningen kring detta kan vara.
- Jag tror det anses som ganska "Bratigt" att se på opera, kommer hon sedan fram till. 
Jag kan hålla med till viss del, det är kulturellt och akademiskt vilket ofta anses som egenskaper hos ett "brat".
Jag frågar några andra elever som sitter bredvid oss och deras uppfattning är "ovanligt".

Ovanligt få avsluta denna korta frågestund/reflektion med Matilda Standoft. Varför är detta så ovanligt då? Många av oss ungdomar har inte fått samma chans som Matilda att gå och titta. Om vi får den chansen borde vi deffenetivt ta den, kanske vi också skulle fastna för det vilket sedan skulle leda till att detta inte var så "ovanligt".

Jag bad även Matilda att tipsa om musik på ett annat språk. Detta kommer jag be alla mina intervju-offer att göra. På så sätt sprider vi lite musikkultur!

Här kommer Matildas franska tips:
Carla Bruni - Quel qu'un m'a ditOch Lara Fabian - J'e t'aime (Har för mig att den skulle bara bäst live)
 

Tack Matilda!
Hon har även flera bloggar, bl.a en spel och filmblogg dem hittar ni på hennes privata blogg,
www.matildastandoft.blogg.se
Länken är klickbar

Book lovers never go to bed aloneInspirationskick. Väldigt snyggt att inreda med böcker.


Nyrenoverat


Ni som sett bloggen i dess tidigare skick märker vilken renovering den fått genomgå idag.

Jag skulle idag, precis som vanligt logga in på min blogg och märkte då till min förskräckelse att bloggen hade blivit lite omgjord av någon. Nu vet inte jag vem detta var, men jag måste väl säga TACK.

Tack för att du förstörde bloggen så jag kunde göra den till något bättre. Men låt de också bli en engångsförteelse!

I och med denna nystart för min blogg har jag nu också en officiel mejladress till den om någon känner att den skulle behöva kontakta mig privat. Denna mejl är endast menad till blogg-relaterade saker.
Kulturbloggaren@live.se

Bilden jag använt mig av är fotad av Eric Dessons och ägs av google, så att det inte ska bli några problem. Den är alltså tagen rakt av från google.

Förövrigt är det Karl Lagerfelds privata bibliotek, och behöver jag säga att jag är avundsjuk?

Så. Nu hoppas jag att bloggen håller sig som den ska och personligen är jag jättenöjd. Inte bara på grund av utseendet utan att jag lyckats fixa designen helt själv. Senast var det snälla Matilda som hjälpte mig!


Sjukt irriteradSorry för det ser ut som det gör.

Men någon tycker tydligen det är VÄÄÄÄLDIGT roligt att logga in här och pilla med kodmallarna.

TACK SÅ JÄVLA MYCKET.

Kommer aldrig fixa det här. Det får se ut såhär tills jag lugnar ner mig och fixat det.Hejdå!

Politik

Hej!

Har sen länge roat mig åt Metalmatte88's filmer på youtube. Såklart finns det en sverigedemokratisk underton i det han gör men bortsett från det så är det väldigt underhållande.

Jag tänkte dela med mig av detta. Nu när Sd-debatten lagt sig och för att han är otroligt skicklig på att tillverka dessa politiska filmklipp då han oftast använder sig av basprogrammet paint och gör musik själv. Helt otroligt ju!
HAhahhhahHAHHAHHAHhahhahHAHAHHAhahahaa! Det är ju så roligt!


Vill ni se mer så sök på "Metalmatte88" Eller "Blattar bråk" på youtube!

Tipsarn

Kanske borde tagit titeln som kulturtipsarn iställer för kulturbloggaren? Borde ju egentligen hetat kulturbloggarn, lite coolare sådär.

Eller vadå coolt. Har märkt att jag omedvetet använt ordet coolt nu två gånger i mina inlägg. Vad händer?!?!?!
Jag avskyr ordet coolt och ballt. De tar värsta-ord-priset hos mig. Hamnar längst upp på svarta listan.

Det är egentligen bara Blondinbella som säger ord som coolt och ballt. Vilket blir väldigt obekvämt eftersom hon leker en väldigt vuxen person. Eller vadå leker, hon har anammat rollen som 35årig karriärskvinna.
Därför är det så opassande när hon kläcker ur sig ord som ballt och coolt. Lite som morfar skulle sagt det. Passar inte i munnen på henne.
Nästan som hon försöker gång på gång bevisa "Titta här allihop! Jag är minsann ungdomlig jag! Det är superballt"

Då blir jag sådär ledsen för hennes skull. Håll en roll för sjövelen kvinna! För det blir lite pinsam-medelålders-pappa över det hela.

Nu kom jag av mig i mitt ämne. Helt och hållet. Men skönt att jag fick bena ut Blondinbella-problemet. Hjärtat känns lättare.

Vad var det jag skulle skriva? AaaAAAAahhhggg!!

...
Just det ja! Jag skulle inta rollen som tipsarN. (Tänkte helt omedvetet skriva coolt igen, tvätta munnen med tvål!!)
Nämnde ju Kitty i förra inlägget. Hon driver en mycket bra blogg tillsammans med Jonna, Tora, Lina och Manne.www.mensbloggen.se

Kort och gott handlar den om allt som ditt liv handlar om. Dock tror jag den inriktar sig mer på tonåringar i den mer "kritiska" åldern. 14 och uppåt kanske?

Det är så fint att de valt att inrikta sig på sådana problem som rymmer våra tonårshjärtan och flick/pojk-rum. Nu finns det en internetkompis för alla oroliga själar där ute som vill känna igen sig.
Här tas alla ämnen upp, allt från sex till skolstress.
Här har ni exempel på några av många av deras kategorier:
(Om man är för blyg för att fråga något, eller kommentera så går det lika bra att kolla på andras kommentarer och diskussioner i kommentarsfältet, kanske hittar du modet till att fråga! Kom ihåg, det går alltid att vara anonym)
"Kort och gott" är också ett uttryck som är stamkund på min blogg. Måste köpa mig en synonymordbok.


Som sagt, www.mensbloggen.se en riktig peppblogg för ungdomar. Värt att ta sig en titt!

Nu börjar det bli tjatigt

..jag vet


Men tänkte bara berätta att Kitty Jutbring kommer bli den som leder P3 Guldgalan i Göteborg.


Herregud vad glad jag blev. Hon är ju den coolaste personen som går på två ben i långa landet falukorv.
Fick frågan "Vem skulle spela huvudrollen i filmen om ditt liv" igår av Marcus. Det skulle lätt bli Kitty!
P3


Hej!


Sitter och lyssnar på P3 genom webben. Har ni märkt en väldigt bra sak med P3? Nämligen det där med dialekter. Tv är ganska dialektdominerat på det sättet att vi hela tiden får höra samma typ av svenska. Det är helt annorlunda på P3, tex. nu på Brunchraporten med Emmy Rasper med sin tyska brytning.

Detta bidrar till att vi blir mer mottagliga till olika dialekter. Sverige domineras ju inte bara av "Stockholmssvenskan" utan har ett gäng andra dialketer som borde spridas mer i vår vardag.

Tummen upp för det!

Ser att det även på P3's hemsida att det är galafeber inför deras egna gala P3 Guld. Om ni klickar er in på deras hemsida, sverigesradio/p3 så finns det en undersökning man kan delta i.Flest kommer ligga och slöa i soffan, jag tillhör även den kategorin. Eller efteråt på webben.
Vart finns ni under galakvällen?

Glöm ej!Skrev ju tidigare i vintras om Nordic Music prize. Vinnarna kommer avslöjas den 19 Februari.
Nu håller vi tummarna för Robyn och de andra svensknominerade!


Folk & Världs Musikgalan 2011

Hej!
För er som aldrig hört talas om Folk & Världs musikgalan, då är vi två.

När jag sedan snabbt läser igenom syftet med galan så kommer jag fram till att detta är ju superbra. De främsta syftet är och förblir att sprida denna genre till Sverige och resten av världen. Samt uppmärksamma aktörer inom denna genre och sprida musiken mer. Ett utmärkt syfte!

Det är just på grund av detta syfte jag väljer att skriva om det. Självklart finns det hundratals galor och priser när man väl börjar undersöka ämnet. Men det gäller även att hitta de med lite djup i sig. Det behöver inte vara röda mattan och kändisar. Det kan vara för ett gott syfte.

Att arrangera en gala för att sprida sin genre är en perfekt idé. Då får folket vara med om lite glamour, det bjuds på en fantastisk fest samtidigt som deras budskap med deras genre kommer ut till oss.

Denna galan kommer äga rum 15-16 April 2011 i Göteborg. Det roliga är också att utbudet av underhållning är varierad.

Detta är deras program taget från hemsidan:

DANZA FLAMENCA
- dansensemble från Stockholm (bilden t v) som uppmärksammats för sitt personliga och utrycksfulla sätt att förnya flamencon.

ELLIKA & SOLO - Ellika Frisell och Solo Cisshoko, grammisbelönad duo med fiol och senegalesisk kora i unikt samspel. Gästas av dansarna Ami Peterson Dregelid och Håkon Dregelid.

FRIKAR - norska gäster, dansare och spelmän som slog igenom tillsammans med Alexander Rybak i schlagerfinalen häromåret.

SOFIA KARLSSON - vissångerska med flera rosade skivor och turnéer bakom sig.

OUTHOUSE ALLSTARS - röjgäng från Värmland som började med Groupa-covers vars sällsynta framträdanden numera är hett efterlängtade.

SYSTRARNA SAHIN - tre systrar Sahin, aleviter från Turkiet men bosatta i Stockholm, spelar och sjunger musik som de bl a lärt av morfar.

SIMONE MORENO - brasiliansk sångerska (bilden t h) med karisma, numera bosatt i Sverige.

KARIN WALLIN - storspelman från Skåne, har zornmärket i guld och älskar att spela solo.

Biljetterna är redan släppta och ni kan köpa dem via www.gso.se
Priset ligger på 225kr eller 175 för studenter/pensionärer!

Besök gärna deras hemsida för mer information: www.gala.se

Personligen är inte detta något jätteaktuellt för mig. Men jag hoppas såklart på att många tar denna möjlighet och går dit.


VAD TYCKER NI?


Critics Choice Movie Awards priset


Guldbagge priset


Oscars priset

Vilken tycker ni är finast? Till utseende, form och design?
Min personliga favorit är CCMA-priset
Dock är det mer prestigefyllt att få en Oscar


Svenska galor


Hej


Jag fortsätter på samma gala-tema som jag gjort i de tidigare inläggen. Men med fokus på svenska filmgalan som jag helst kallar den, eller under dennes korekta namn "Guldbaggegalan".

Den tar plats på Cirkus i Stockholm den 24 Januari.Störst chans att vinna en Guldbagge har filmen Svinalängorna, med totalt åtta nomineringar. Det är allt som allt 15 Guldbaggar som ska delas ut den 24e.

Bästa film

 • I rymden finns inga känslor
  Producent: Bonnie Skoog Feeney och Jonathan Sjöberg
 • Sebbe
  Producent: Rebecka Lafrenz och Mimmi Spång
 • Svinalängorna
  Producent: Helena Danielsson och Ralf Karlsson

Bästa regi

 • Pernilla August
  för Svinalängorna
 • Lisa Langseth
  för Till det som är vackert
 • Babak Najafi
  för Sebbe

Bästa kvinnliga huvudroll

 • Pernilla August
  för rollen som Kicki i Miss Kicki
 • Noomi Rapace
  för rollen som Leena i Svinalängorna
 • Alicia Vikander
  för rollen som Katarina i Till det som är vackert

Bästa manliga huvudroll

 • Sebastian Hiort af Ornäs
  för rollen som Sebbe i Sebbe
 • Joel Kinnaman
  för rollen som JW i Snabba Cash
 • Bill Skarsgård
  för rollen som Simon i I rymden finns inga känslor

Bästa kvinnliga biroll

 • Tehilla Blad
  för rollen som Leena, som barn i Svinalängorna
 • Cecilia Forss
  för rollen som Jennifer i I rymden finns inga känslor
 • Outi Mäenpää
  för rollen som Aili i Svinalängorna

Bästa manliga biroll

 • Peter Dalle
  för rollen som Gösta i Himlen är oskyldigt blå
 • David Dencik
  för rollen som Fred Åkerström i Cornelis
 • Ville Virtanen
  för rollen som Kimmo i Svinalängorna

Bästa manuskript

 • Pernilla August och Lolita Ray
  för manuskriptet till Svinalängorna
 • Lisa Langseth
  för manuskriptet till Till det som är vackert
 • Jonathan Sjöberg och Andreas Öhman
  För manuskriptet till I rymden finns inga känslor

Bästa foto

 • Göran Hallberg
  för fotot i Himlen är oskyldigt blå
 • Erik Molberg Hansen
  för fotot i Svinalängorna
 • Aril Wretblad
  för fotot i Snabba Cash

Bästa dokumentär

 • Familia
  Producent: Mikael Wiström
  Regi: Mikael Wiström och Alberto Herskovits
  Manus: Mikael Wiström och Alberto Herskovits
 • Så nära
  Regi och manus: Emelie Wallgren och Ina Holmqvist
 • Ångrarna
  Producent: Kristina Åberg
  Regi och manus: Marcus Lindeen

Bästa kortfilm

 • Inte Panik
  Producent: Marta Dauliute
  Regi: Elisabeth Marjanovic Cronvall
  Manus: Elisabeth Marjanovic Cronvall och Marta Dauliute
 • Tord och Tord
  Producent: Niki Lindroth von Bahr
  Regi och manus: Niki Lindroth von Bahr
 • Tussilago
  Producent: Linda Hambäck och Niklas Adolfsson
  Regi och manus: Jonas Odell

Bästa utländska film

 • Fish Tank
  Regi: Andrea Arnold
 • Miraklet i Lourdes
  Regi: Jessica Hausner
 • The Social Network
  Regi: David Fincher

Har ni några favoriter? Jag tippar på att "The Social Network" kommer ta hem "Bästa utlänska film".


CCMA

Här kommer lite bilder från CCMA (Critics Choice Movie Awards)

Critics\' Choice Movie Awards 2011

Critics\' Choice Movie Awards 2011

                                         Critics\' Choice Movie Awards 2011Critics\' Choice Movie Awards 2011

Critics\' Choice Movie Awards 2011

Critics\' Choice Movie Awards 2011
Något jag lagt märke till under dessa galor i år, svart dominerar på den röda mattan.
Någon favorit? Min är den sista.Megamind

Hej


Jag måste verkligen säga att det är film-tider just nu.
Därför tänkte jag tipsa om en film och inte vilken film som helst, utan Megamind.....


Ja. Den är animerad. Och gjord för åldersgruppen 12+. Jag tog det där plusset på allvar och sträckte det ända till min ålder.

Men jag måste ändå påpeka att jag ofta tittar på animerade barnfilmer. Hitta Nemo, Toy Story, Haja läget, Bee Movie och så vidare. De är ju helt fantastiska. Självklart kan det göra lite ont i mig att mina barn inte kommer få se de "riktiga Disney". 

Men det är svårt för mig i min ålder och humor att hitta en animerad barnfilm som jag verkligen känner att hela familjen kan titta på. Står ju ofta på filmen "För hela familjen".
Men så är det oftast inte. Utan 8-12 åringarna skrattar sig blåa och mamma och pappa kan räkna sina skratt under filmen på en hand.

Men har hittat två stycken. "På andra sidan häcken" och.. "Megamind".
Jag skrattar mig nästan genom hela "Megamind". Såg den dock på engelska, vilket oftast är det bästa.

Ni måste se den! Det är en oder. Jag befaller er att se Megamind.


GALOR x MÅNGA

Hej


Jag sa ju att filmen "Black Swan" skulle kamma hem ett och annat.


...

Ha! Ha! Ha!Det känns ju verkligen att det är galornas tid, både i Sverige och utomlands. Många av er kanske såg Golden Globes galan? Själv har jag endast sett lite på E! när de visar klänningarna på röda mattan, det kändes som det viktigaste.

Men här kommer vinnarna till er som helt missat detta spektakel.Herrejösses vilken liten bild. Bäst för er att trä på brillorna annars blir det svårt att se. Jag ber om ursäkt till er långsynta.

Men kan ju säga som så att The social network har kammat hem ett och annat pris. Typiskt, när jag inte ens har sett den eller haft lust att se den. Nu har jag ju ett vettigt skäl ifs. Men känner jag mig själv rätt så kommer det aldrig hända.

Bästa skådespelare: Natalie Portman, Black Swan. Ha! Ha! Vad var det jag sa?

I år var det dock klänningarna som lockade mest. Eller vadå i år? Det är samma visa varje år. Så ikväll ska jag avnjuta Fashion police-panelen på E! och kolla vilka som blir hyllade/sågade. Det är så roligt att kolla på det, Kelly Osbourne är superkul. Sienna och Fox var mina favoriter på den röda mattan. Får se vad de får betyg 20.00 ikväll på E!Andra galor som är på G är ju bland annat P3 Guld, Oscarsgalan och den svenska hederliga Melodifestivalen som snart drar igång. Förra året hotades det med att lägga ner det, men denna folkkära musiktävling fortsätter tydligen. Kanske var det bara Sverige som var dåliga förlorare på grund av sin icke-medverkan i Eurovision Song Contest?

Black Swan fick endast ett pris i Golden globe, men var dock nominerad tolv gånger till Critics Choice Movie Awards. Bland annat för bästa film, bästa regi och bästa make-up. Oftast brukar man kunna förutse vilka filmer som kommer lyckas under Oscarsgalan baserad på CCMA. En tuff konkurent har varit filmen "172 timmar" som fick åtta nomineringar, men hur gick det då?
Galan ägde rum den 14 Januari, och till er som missat vinnarna så kommer de här:

Best Picture
The Social Network
127 Hours
Black Swan
The Fighter
Inception
The King’s Speech
The Town
Toy Story 3
True Grit
Winter’s Bone

Best Actor
Colin Firth, The King’s Speech
Jeff Bridges, True Grit
Robert Duvall, Get Low
Jesse Eisenberg, The Social Network
James Franco, 127 Hours
Ryan Gosling, Blue Valentine

Best Actress
Natalie Portman, Black Swan
Annette Bening, The Kids Are All Right
Nicole Kidman, Rabbit Hole
Jennifer Lawrence, Winter’s Bone
Noomi Rapace, The Girl With the Dragon Tattoo
Michelle Williams, Blue Valentine

Best Supporting Actor
Christian Bale, The Fighter
Andrew Garfield, The Social Network
Jeremy Renner, The Town
Sam Rockwell, Conviction
Mark Ruffalo, The Kids Are All Right
Geoffrey Rush, The King’s Speech

Best Supporting Actress
Melissa Leo, The Fighter
Amy Adams, The Fighter
Helena Bonham Carter, The King’s Speech
Mila Kunis, Black Swan
Hailee Steinfeld, True Grit
Jacki Weaver, Animal Kingdom

Best Young Actor/Actress
Hailee Steinfeld, True Grit
Elle Fanning, Somewhere
Jennifer Lawrence, Winter’s Bone
Chloe Grace Moretz, Let Me In
Chloe Grace Moretz, Kick-Ass
Kodi Smit-McPhee, Let Me In

Best Acting Ensemble
The Fighter
The Kids Are All Right
The King’s Speech
The Social Network The Town

Best Director
David Fincher, The Social Network
Darren Aronofsky, Black Swan
Danny Boyle, 127 Hours
Joel Coen & Ethan Coen, True Grit
Tom Hooper, The King’s Speech
Christopher Nolan, Inception

Best Original Screenplay
The King’s Speech, David Seidler
Another Year, Mike Leigh
Black Swan, Mark Heyman, Andres Heinz and John McLaughlin
The Fighter, Scott Silver, Paul Tamasy and Eric Johnson (Story by Keith Dorrington, Paul Tamasy and Eric Johnson)
Inception, Christopher Nolan
The Kids Are All Right, Lisa Cholodenko and Stuart Blumberg

Best Adapted Screenplay
The Social Network, Aaron Sorkin
127 Hours, Simon Beaufoy and Danny Boyle
The Town, Ben Affleck, Peter Craig and Sheldon Turner
Toy Story 3, Michael Arndt (Story by John Lasseter, Andrew Stanton and Lee Unkrich)
True Grit, Joel Coen and Ethan Coen
Winter’s Bone, Debra Granik and Anne Rosellini

Best Cinematography
Inception, Wally Pfister
127 Hours, Anthony Dod Mantle
Black Swan, Matthew Libatique
The King’s Speech, Danny Cohen
True Grit, Roger Deakins

Best Art Direction
Inception, Guy Hendrix Dyas
Alice in Wonderland, Stefan Dechant
Black Swan, Therese DePrez and Tora Peterson
The King’s Speech, Netty Chapman
True Grit, Jess Gonchor and Nancy Haigh

Best Editing
Inception, Lee Smith
127 Hours, Jon Harris
Black Swan, Andrew Weisblum
The Social Network, Angus Wall and Kirk Baxter

Best Costume Design
Alice in Wonderland, Colleen Atwood
Black Swan, Amy Westcott
The King’s Speech, Jenny Beavan
True Grit, Mary Zophres

Best Makeup
Alice in Wonderland
Black Swan
Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1
True Grit

Best Visual Effects
Inception
Alice in Wonderland
Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1
Tron: Legacy

Best Sound
Inception
127 Hours
Black Swan
The Social Network
Toy Story 3

Best Animated Feature
Toy Story 3
Despicable Me
How to Train Your Dragon
The Illusionist
Tangled

Best Action Movie
Inception
Kick-Ass
Red
The Town
Unstoppable

Best Comedy
Easy A
Cyrus
Date Night
Get Him to the Greek
I Love You Phillip Morris
The Other Guys

Best Motion Picture Made for Television
The Pacific
Temple Grandin
You Don’t Know Jack

Best Foreign Language Film
The Girl With the Dragon Tattoo
Biutiful
I Am Love

Best Documentary Feature
Waiting for Superman
Exit Through the Gift Shop
Inside Job
Restrepo
Joan Rivers: A Piece of Work
The Tillman Story

Best Song
If I Rise, from 127 Hours
I See the Light, from Tangled
Shine, from Waiting for Superman
We Belong Together, from Toy Story 3
You Haven’t Seen the Last of Me Yet, from Burlesque

Best Score
The Social Network, Trent Reznor and Atticus Ross
Black Swan, Clint Mansell
Inception, Hans Zimmer
The King’s Speech, Alexandre Desplatv
True Grit, Carter Burwell

Herregud vilken lista det blev! Men här har ni då alla resultaten och pristagare. Och det komiska måste ju vara att av de 12 nomineringana Black Swan fick vann den.. 1 och det var för bästa skådespelare, Natalie Portman. Det må jag säga, men hon har suverän i den filmen.

Dock har inception kammat hem hela 6 stycken priser. Den har jag sett.. halva på. Somnade sen.

Tillräckligt mycket information för ett inlägg. Hörs när vi hörs!


Kulturmagasinet

Hej
I och med att jag varit sängliggande 90% av dagen har jag hunnit med att titta både på Antickdeckarna och Kulturmagasinet. (även Sex and the city, Desperate housewifes och South park - men sådant nämner man inte i kulturbloggen)

Kollade precis på ett intressant avsnitt av kulturmagasinet, där man pratade mycket om Alvar Alto. En finsk designer och formgivare som verkligen satt ett avtryck på Finlands formgivning och våra vardagsrum.

De pratades mycket om varför Finlands design håller i sig så hårt. Jag lyssnade inte så mycket på vad expertpanelen utan började tänka på realistiska och verkliga svar på den frågan. Jag kan inte annat än utgå från mig själv, min familj och min släkt - och vad finsk design betyder för oss.

Personligen så älskar våran släkt allt som är finskt. Känns väldigt patriotiskt men i Finland är det väldigt modernt att ha inhemska design-saker. Allt från koppar till möbler.

I Sverige känner jag inte av samma behov att ha just svenska design-prylar utan vi använder oss av IKEA och thats it.

Vi här hemma har bara Iitala tallrikar och glas. Alla vaser är just designade av Alvar Alto eller Marimekko.
Muumin, Marimekko, Iitala och Pentik
är något som domineras i alla finska hem tror jag. De håller en viss kvalité, anses lite som status prylar men är också vädligt fina. Just att de blivit så moderna finner jag inget svar på, men att de är det - råder inga tvivel om (ni skulle sett dagen innan julafton inne på Pentik = död)
En finsk familj köper hellre en handduk från Marimekko än något billigare märke. Generellt.

Det som min familj tycker är en fin gest från min sida är att min balklänning kommer just från Marimekko och har slutats tillverkas och är numera one of a kind. Lite som att hedra sitt hemland på ett ytligt sätt. 

Det är just det som är en speciell tvist inom finsk design, Pentik och andra märken är att en viss collection av muggar eller tyger upphör efter ett tag. Efter det är kopparna värda mycket, mycket mer. Inte bara pengar- mässigt men också för dig, då har inte alla dem. Vilket gör det väldigt speciellt.

Vi köper dem absolut inte för märkets skull. Utan mycket är just för att de oftast är mycket vackra, speciella och betyder mer för oss finnländare än en kopp från IKEA.

Just nu går det väldigt bra för Finland på den fronten då många andra länder har fått upp ögonen för deras design. Det tycker jag deffenetivt Sverige saknar, något svenskt. Vi har sållt mycket av det som var vårat och mycket av det som fortfarande är vårt är inte eftertraktat.

Det är alltid en bra start för ett märke när man har en konsumtion i sitt eget land som visar stabilitet, sedan när den sprids utomlands är det bara ett stort +!

Personligen är min favorit (som alla mina vänner vet) Marimekko och deras mönster Unikko. Dock är alla deras mönster väldigt vackra.. och dyra. Men detta är min absoluta favorit.

Och numera kan man hitta allt i detta mönster. Som jag, jag har alla min skolmappar i det mönstret, min musplatta osv osv.
                                 


Min framtida bil? ja tack


PA halls terass

Hej kära blogg. Som jag lovade skulle ni få veta mer om PA Halls terass som just nu håller på att byggas vid de tidigare kulturhuset i Borås. Det är därför de nuvarande "kulturcentret" istället har placerats nere vid Viskan tills PA Halls terass blir färdigt.

För något år sedan när försalget fortfarande var ganska färskt, studerade jag det verkliga förslaget för Pa Halls terass. Jag analyserade förslaget, försökte kritisera det som fanns att kritisera och här får ni se resulatet.

Dock måste jag varna er. Det är en tung text, relativt lång och omfattande. Men ganska intressant om man senare ska titta på hur resultatet blev. 


2008-07-22 kom ett förslag om att förena kulturhuset, kyrkan och vissa delar av Bäckängsgymnasiet. Alla tre parter har diskuterat kring nya lokaler och renoveringar då flera av deras nuvarande lokaler har stora brister. Förslaget kallade detta ”en piazza” där kultur, bildning och andlighet möts.

I detta första förslag om hur de skulle ske redogör alla parter vad de är i behov av inom rimliga gränser.
Kyrkans församlingshem behövde minska ytan då de inte krävs så mycket yta på 500-600personer i veckan. Detta förslag känns mycket rimligt då de tänkt logiskt och ekonomiskt. De vill numera ha en mindre lokal som skulle funka som ett mindre mötesrum istället, såklart ska de vara tidsenligt och modernt. De skriver redan i de första förslaget att de är mer än villiga att dela detta med kulturhuset vilken är en mycket bra början till detta anbud. Många oenigheter kring ombyggnationer handlar ofta om vem som ska ha vilket utrymme, när krykan nu menar att de är villiga att dela gör att förslaget mer rimligt.

Bäckängsskolan är öppen för integrering mellan lokaler då många står oanvända under kvällar och sena eftermiddagar. Detta visar att Bäckängsskolan är redo att medarbeta kring förslaget. Att alla tre parter är sams när de ska konvergera lokaler ihop och är angelägna inför ett förslag.

Kulturhuset har redan från början fått beviljelse för att renovera om sina lokaler. De har i detta förslag redogjort vad deras visioner är med all yta samt budgeten. Kulturhuset för fram sina visioner på ett mycket kortfattat sätt, men det som nämns låter rimligt för både PA Halls terrass framtid samt har en visentlighet för Borås som stad.
Att förena denna plats med resten av staden skulle vara en fördel till hela Borås. Att få ihop en förenad stad leder i slutändan till ett mer förenat folk. PA Halls terrass kommer att byggas och för att detta ska bli en sensation bland folket i Borås måste denna plats vara lättåtkomlig, attraherande för människor – och i detta förslag beskrivs PA Halls terrass som en mycket förenad del till resten av innerstaden. Att folk kommer åt denna plats gynnar inte bara Borås medborgare utan också PA Halls terrass. Pengar kommer läggas på denna ombyggnation, och för att den i slut ändan ska kunna göra någon nytta måste vi göra så människor i olika tillstånd har möjlighet att ta sig dit.
Att kulturhuset har tänkt införa ett torg centralt runt denna plats skapar stadskänslan från innerstaden och binder ihop den med resten av Borås. PA Halls terrass ska vara modern och stilrent byggd, den ska passa in i vår tid samt hålla sig länge in i framtiden. De vill behålla den grönska som idag finns på denna plats och det skapar ett samband till resten av Villastaden som omges av träd.

Att detta förslag inte består av så mycket mer information utan mer är som en introduktion till vad som komma skall, gör att det inte finns mycket att kritisera eller modifiera. Det som står i deras förslag är fullt möjligt och väcker inga mottankar. Detta första förslag är dock bara en stadsbildsstudie och en detaljplan saknas.

10 augusti 2009 kom den färdigt utformade detaljplan för PA Halls terrass.

Där kopplade man det mesta till de tidigare förslaget och sedan går man rakt på sak.
Den yta där PA Halls terrass befinner sig just nu ska rustas upp. Parkeringsplatser ska på den östra delen tas bort. Detta glädjes miljön av. Genom att begränsa parkeringsplatserna kommer detta bli en mer miljövänlig plats.
Att det är miljövänligt är visentligt för andra delar av PA Halls terrass. Området är inramat i grönska idag och ger en nära relation till naturen. Om platsen skulle vara grön samt beblandas med parkeringsplatser skulle inte bara ge ett hycklande intryck men att blanda asfalt med grönska har aldrig innan gett naturintrycket.
Att man tar hänsyn till de som är beroende av bil för personer med nedsatt rörelseförmåga är utmärkt.  
Borås är redan känd för sin rika kultur då staden pryds av vackra statyer från ena sidan till den andra, detta skulle förstärkas genom en ny och nutida ”kulturplats” som skulle bli en ny mötesplats samt en ny plats som skulle sättas på kartan i Borås, en plats att visa upp.

Skateboardpark
Man vill även införa en skateboardpark i stället för de parkeringar som ligger på den östra delen. Man hoppas att detta kommer införa lite ungt blod till Pa Halls terrass. Att införa en skateboard hall vid ett gymnasium väcker frågor. Att införa en skateboard hall när de på andra sidan staden vid Lundbyhallen (”idrottscentrumet” i Borås) redan ligger en? Då vill man veta om denna plötsliga skateboardentusiasm kan styrkas av något? Behöver Borås verkligen så många skateboardhallar? Att förstå visentligheten i att placera något så sportsligt/kroppsligt nära kultur, religion och skola känns plötsligt väldigt oklart.
Att utföra en undersökning på ungdomar i Borås om de finns fog för att införskaffa en skate-plats till, skulle vara ett bra förslag innan man börjar bygga detta. För om resultatet sedan skulle bli att den inte används skulle bara vara ett dagligt hån mot alla som får ta del av synen av skateboardparken.
Om man vill få in ungdom i PA halls terrass borde man först undersöka, vad vill Borås ungdom ha? Kyrkan, kulturhuset och Bäckängsskolan har redan fått lägga fram förslag hur de vill hantera ombyggnationen, de har fått lägga in egna önskemål också. Varför när man nu plötsligt tänker på Borås ungdomar, har man inte fått låta dem säga sitt? När det nu råkar vara så att det finns ett gymnasium så nära till hands och även är en del av detta förslag, varför har man inte frågat dem?
Att inrikta sig på just skateing känns som en fördom om 2000-talets ungdomar. Skateing är en minoritet bland alla sporter i Borås. Självklart är det förståeligt att man inte kan placera en fotbollsarena kring PA Halls terrass, men ni förstår poängen.
Man borde prata med ungdomarna, göra undersökningar innan man bestämmer sig för att börja bygga detta, man måste bevisa att det behövs, att det är eftertraktat och att ungdomarna verkligen vill ha det. Att det sedan blir en plats för skadegörelse och graffiti skulle ge motsatt effekt, och pengarna skulle vara bortkastade.

Miljötänkande
Man vill ha nya och ansenligare trottoarer, detta förstärker även det miljö-tema som skulle vara kul att framföra till besökare. Att människor skulle gå mer runt denna plats gör det automatiskt till en mötesplats om man jämför med att alla skulle åka bil – det blir inte samma kontakt människor i mellan.
Hela PA Halls terrass omges av olika höjdskillnader vilket förslaget vill se som spännande och intresseveckande, då undrar man vart hänförelsen kring att värna om de rörelseförhindrade, att PA halls terrass ska bestå av olika trappor och liknande sätter stora hinder för rullstolsbundna.
De vill även förtydligöra höjdskillnaderna med rinnande vatten som införs mellan nivårena.
Det känns som mycket visioner på en gång, men för att skapa den mer naturrelaterade miljön skulle ljudet av rinnande vatten göra en stor skillnad. På papper låter denna idé väldigt genomtänkt och bra, förhoppningsvis lever resultatet upp till visionerna.
Med tanke på att Borås är Sveriges andra regnigaste stad kanske vatten inte är det mest välkommande elementet, men för att hålla oss till natur/miljö temat skulle detta förstärka en mysig känsla. Det måste dock göras på rätt sätt, i denna detaljplan förekommer inga detaljer kring varje enskilt projekt med det skulle vara intressant att i en sådan här plan få se lite av deras visioner på djupet, därför lämnar detta förslag en tveksam ton i det.

Kulturhusets entré/restaurang
Att kulturhuset entré behöver ändras råder inga tvivel om, den behöver bli mer tydlig för människor som kommer dit. Att utsidan redan ger ett trevligt uttryck borde insidan vara minst lika välkommande och varm. Den tidigare entrén på kulturhuset som var beläget vid Bäckängsgymnasiet var entrén kal, kall och tråkig. Man känner en liten förvirring kring vad biblioteket ligger vart man ska gå för att hitta de olika momenten, när man träder in där för första gången. Att de ska åtgärda denna trista entré kommer gynna PA Halls terrass på många sätt – första intrycket är som alltid viktig!
Här kommer även en hjälpande hand till de rörelseförhindrade igen, de ska sänka hela planet med 0.6meter – bra!
En av deras större projekt blir restaurangen som ska finnas i denna kulturbyggnad. Detta är en otroligt bra idé. Detta skulle göra att man lockar människor dit för andra orsaker än bara kultur (man skulle samtidigt locka olika åldersgrupper och kanske skulle någon finna intresset för kulturen på denna plats)
 De skulle göra att många stanna längre på denna plats. Syftet med denna ombyggnation är att få PA halls terrass som en riktig mötesplats, att införa en restaurang i konceptet är genialiskt. Människor gillar att träffas, och brukar göra det över mat.
Men för ett sådant här ställe gäller det att maten, service och inredningen håller standard. Matställen förlorar lätt sina kunder. Att skolan ligger jämte gör att många ungdomar kommer kunna ta del av denna restaurang snabbt och lätt från skolan när maten i skolan inte duger. Att skolan ligger såpas nära bringar bara mer kunder till restaurangen.

Geoteknik
Vid denna punkt har de gjort undersökningar, denna ena är dock framtagen 1945 och den andra 1960, de har undersökt vilka slags markförhållanden det finns i detta område. För det otränade ögat kan detta verka som en relativt åldrad undersökning som man borde förnya. Dock kanske sådana markförhållanden inte ändras så ofta eller mycket för att det ska kunna påverka dessa undersökningars trovärdighet. Men man tycker att det borde framstå i denna text, alla har inte den kunskapen runt markförhållanden.
De undersökningarna gäller främst radonhalten i området, resultaten av dessa undersökningar har utställt att radonhalten är normal i detta område. Att ha tagit fram sådana här undersökningar kanske är ett kriterier för att kunna göra en sådan omfattande ombyggnation som det är tal om, men om det inte är det så är det väldigt ambitiöst och noggrant att tillägga en sådan undersökning. Att göra det får hela förslaget att verka mycket proffsigt och övertygande.

Gränser
Att PA Halls terrass saknar tydliga gränser på vissa ställen då de stora volymerna Kulturhuset, Bäckängsskolan och Gustav Adolfkyrkan omringar den på många sätt benämns nästan som negativt i denna plan. Att det skulle vara negativt förstås inte. Att ytan svävar ut och sedan ”tynar bort” till kanterna ökar sammanhållningen till resten av staden samt de närliggande bostadsområden, främst då villastaden.  
Då har man satt mycket vikt vid förrummet som ska placeras vid entrén till PA Halls terrass och ska bli den största länken till centrum. Detta förrum ska förstärkas genom att man ändrar på korsningen vid Gustavs Adolfgatan och Sturegatan och omvandlar detta till en mer gångvänlig plats. När detta sker kommer det att stärka kopplingen till staden genom att man kan gå fram och tillbaka mellan dessa parter utan problem.
Att de tänker på att skapa en fin arkitektur på Pa Halls terrass om man ser det från centrum är viktigt som det redan sägs, att människor beundras av PA Halls terrass skapar nyfikenhet och en speciell attraktion till den, det kommer på så sätt locka människor dit. Förhoppningsvis kommer hela byggnaden vara av finaste kvalité på arkitekturen, så att de inte lägger krutet på en specifik sida av byggnaden.

De vill även gallra vissa träd kring Gustav Adolf kyrkan. Detta kan komma att kritiseras från olika håll. Men i och med att träden försvinner, så försvinner inte den totala känslan av natur- och miljönärhet. Att hela platsen ska förnyas skapar en tveksamhet till att som är gammalt, att dessa träd ska gallras bort är inte en så stor sak i sig. Det kommer finnas så mycket annat att fokusera på, blomster, vattendrag och spännande tryck på torget.

Budget
När något kostar pengar, mycket pengar är det alltid ett känsligt ämne. Att man kunde lagt alla dessa pengar på något annat är ett uttjatat argument. Att PA Halls terrass ska bli verklighet är redan fastställt så att avslöja budgeten är längre inget känsligt utan det är ren fakta. Att det är de tre huvudparterna som står för kostnaderna är inget annat är självklart. Vill de ha förändring så köper de förändring. Det råder inga tvivel om att, om PA Halls terrass blir som det är tänkt så kommer den dra in alla kostnader inom året.
Att se en budget på papper kan vara svårt att hantera. Men när resultaten är färdigt, det är då man kan diskutera hur väl pengarna användes. Förhoppningsvis har budgeten snålats med till det yttersta för att få så mycket för pengarna som möjligt. Att de tre parterna gått ihop och vill dela ytor låter inget annat än ekonomiskt

Slutsatts
Att denna detaljplan är mycket utförlig, rimlig och intresseväckande resulterar i att det inte finns mycket att kritisera. Det som finns är små punkter som anses att de redan har åtgärdat i nästa förslag. Det finns lite att kritisera med det lilla är även något, och det måste åtgärdas så av de slutsatser så anses det visentligt att ge ut även ett tredje förslag, vilket det också finns idag.
Personligen anser jag att denna detaljplan för PA Halls terrass är en mycket omfattande plan där de tagit det mest viktiga i åtanke. Det är ett bra förslag med få brister och det finns inga tvivel om att denna plats kommer att förbättras på så många sätt.
Idag är det mycket yta som går till spillo, och mycket yta som inte används på rätt sätt. Det är ingen central plats då den ändå innehåller mycket centrala platser så som kyrka, skola och kulturhus. Att skapa en ”piazza” där dessa tre parter går ihop skulle vara något nytt för många städer, och detta skulle kanske bli något som Borås skulle bli uppmärksammat för. Förhoppningsvis kommer PA Halls terrass bli en succé med tanke på att tid, kraft och pengar som lagts ner. Det låter utmärkt på papper, förhoppningsvis blir resultatet lika utmärkt.


Va tycker ni?


Mode

Hej!

Jag är ganska modeintresserad. Låter ganska fult när man erkänner det själv. Men vilken tjej är inte det?
Mode kan ju på många sätt representera en kultur, iaf när man väljer att klä sig efter personlighet eller normer.


Ligger och läser lite modemagazin och hittade tips om en bok "The beautiful, Gestalten"
En bok full med inspiration och väldigt vackra bilder.


SÅ VACKERT!


Göteborgs filmfestival

Hej!


Något som ni heller inte får missa i år är Göteborgs filmfestival som går av stapeln fredagen den 28 Januari och fortsätter elva dagar framåt.

Ni som är sugna på biljetter komma kunna få tag i dem från och med den 15 Januari, då biljettkassan öppnas. (Vill ni ha närmare beskrivningar på vart ni platserna ligger så finns allt i programtidningen som finns ute på nätet, annars kontakta mig eller googla)

Programmet för årets festival är redan ute och här är en försmak på den första dagens program


Det som har väckt människors uppmärksamhet är priset Dragon Award där man nu mera tävlar om en hel miljon. De nordiska filmerna som tävlar i den kategorin är:


"Odjuret" - Sverige
"Jag saknar dig" - Sverige
"Apflickorna" - Sverige
"Knogen av Bastöy" - Norge, doch har Stellan Skarsgård huvudrollen i denna film.
"Sandheten om maend" - Danmark
"Brim" - Island
"Prinsessa" - Finland
"Sykt lykkelig" - Norge

Sverige har hela tre filmer. Jag har dock inte sett någon av de nominerade, bortsett ifrån "Prinsessa" som är Finlands bidrag. Den är vädligt bra, och jag förstår helt och hållet varför just den är nominerad.

Kort och gott kan jag säga att den är verklighetsbaserad på en historia från 60-talet, den handlar om en mentalsjuk kvinna som tror att hon är en prinsessa från England. Mer vill jag inte avslöja. Den är extremt välgjord och trovärdig. Och har en av Finlands bästa skådespelare medverkar i den, Samuli Edelman (som också sjöng i en av låtarna jag tipsade om)

Något annat som också varit en stor snackis är filmen jag såg för några dagar sedan "Black Swan". Dock kommer inte Natalie Portman närvara under festivalen, de har frågat men fått ett nej.

En annan film som kommer ha premiär under filmfestivalen är "2 steg från Håkan" som är en dokumentar om självaste Håkan Hellström. Så alla Håkan-fans har något att se fram emot!

Jag är väldigt sugen på att gå på filmfestivalen. Det verkar finnas något för alla. 
- Någon annan som är sugen?Hej så länge!

Kultur i Borås

Hej!
Detta inlägg bli ganska lokalt faktiskt. I och med att kulturen i min hemkommun är ganska begränsad så tipsar jag istället om "storstadens" kultur. Nämligen Borås.


Till er alla från Tranemo, många blev förvirrade när jag påpekade att Kulturhuset inte längre ligger vid Bäckängsgymnasiet. Istället har det flyttat ner till Viskan. Vid Bäckäng ska de nämligen bygga PA Halls Terass. Ska berätta mer om det senare.


Så om ni ska låna böcker att kika på Konstmuséet så ligger de nu i Borås gamla Wäfveri. På Borås hemsida kan ni hitta karta för närmare uppgifter!


På tal om Konstmuséet så pågår just nu Johannes Bergströms visning tom. den 16 Januari -11.
"Kaffe snus och kol" heter den. Hans största inspiration har varit situationen i Iran.
Intressant att koppla det med konst. Ett bra sätt att förmedla.


Kommande utställningar:Några exempel på Karin Broos tidigare målningar. Även fast hon målat länge, är det inte för än nu hon
har blivit uppmärksammad. (Den som väntar på något gott..)
Själv förknippar jag hennes tavlor med att stort lugn.
Hennes karaktärer har alltid tid att stanna, sitta eller bara vara.
Hon har lyckats gestalta fridfullhet på gott och ont. Ser faktiskt fram emot hennes utställning, hoppas man hinner gå och se!

Varje Tisdag. Kl 19.00. Då är det fri entré till Kulturhuset. Dock måste du ha en biljett, och den måste du hämta ut fredagen innan aktuellt evanemang! Dessa biljetter hittar du i stadsbiblioteket och det är max 2 biljetter/person!

Usäkta mig, men detta är ju en genial idé. Synd att kultur oftast måste locka med "gratis" för att få upp intresset. Oftast går det inte heller ändra på. Folk vill inte betala för något som tidigare varit gratis. Om det inte nu är livsviktigt. Detta är perfekt. Nu får alla tillgång till kutlur, även fast plånboken är smalare eller till och med tom.Tisdagen den 25 Januari har ni möjliheten att se en konstert med Cookies N Beans. Helt gratis!
Kom bara ihåg att hämta ut biljetter nästa fredag.


Cookies n Beans - Train Train
Vet inte riktigt vad jag ska tycka. Tjejerna är ju jättesnygga och har helt galet bra röster,
dock falller inte deras musikstil mig i smaken. Vad tycker ni?

Kulturnatten:
Kulturnatten är ett evanemang som återkommer varje år. Dock finns det ingen aktuell information när årets kulturnatt kommer ske. Senast var 21 maj så antagligen blir det mot våren.
Detta är en natt och ett tillfälle för Borås kommun att tillföra så mycket kultur till Borås-publiken under en och samma afton. Liknande evanemang finns runt om i Sverige. Jag har tillexempel redan tipsat om Göteborgs kulturnatt!


Förra året uppträdde Stonefunkers och..


First Aid kit!

Mer om Borås kultur kommer allt eftersom. Informationen för detta kommer främst ifrån Borås hemsida. Vill ni veta mer så klicka in er där och fortsätt till kultur.


Ett gott skratt..


..Ja ni vet hur det är!


Detta är absolut min favoritscen ur alla Mr Bean filmer.


Finsk musik


Med tanke på mitt tidigare inlägg så vill jag gärna dela av mig av "min andra sida". Samtidigt som jag fullkomligt älskar svensk musik på svenska. Så älskar jag även finsk musik.

Jag vet att många tycker att språket låter roligt och så. Till våra nordiska (samt andra) öron kan det göra det, eftersom det inte alls är besläktat med Svenskan eller de andra nordiska språken. Estlänska, Lettiska ibland Rysska är betydligt mer lik finskan.

Språkligt tycker jag att finskan är ful. De saknar helt "sch"-ljud vilket gör språket mycket runt. Mycket O-ljud.


Här är iaf några av mina absoluta finska favoriter. Många av dem är jätte gamla, men de har sin charm. Tråkigt nog är det oftast texten JAG fastnar för.

Finlanders - Oikeasti (tog en med text, om någon känner sig manad)
 


Sarah Kivi - Joka päivä joka ikinen yö (Från en ganska ny finsk film, Jos rakastat)


Jippu & Samuli Edelman - Jos sä tahdot niin (Från samma film som ovanstående, en cover men en av de mest vackraste låtar som finns)Jag har en liten idé om att publicrea några låtar från olika länder och på det sättet koppla olika kulturer och förenas genom musiken. Det är ett lätt men mycket effektivt sätt att binda varandra genom nöje. Så har ni några idéer på utlänsk musik, albanisk, fransk eller österikisk? Snälla lämna ett tips så lägger jag upp en eller annan låt efter det.
Sedan kan man även utveckla den till något större, kanske gå igenom de största skillnaderna mellan kulturerna och sedan avsluta med våra likheter. För personligen tycker jag det är viktigast att se likheterna mellan kulturerna. Vi är alla människor, det handlar bara om olika levnadssätt.


Har en ganska komisk krönika på gång om just Finland som land, dess likheter och.. olikheter.
Så, pass på!


Kulturkrock


Jag är från Finland. I och med det och min tvåspråkighet så slits jag dagligen mellan två olika kulturer. Jag tror personligen att jag plockat lite från varje, men mest från den finnlänska.

Även fast Finland är grannland till Sverige är det mycket som är annorlunda. Det är inte många medvetna om utan tar för givet att de är "samma sak". Det är det verkligen inte.

Vad som kan orsaka en liten kulturkrock är främst Julen. Då tror jag att skillnaderna syns mest.
En sak som mina bekanta har svår att smälta är att jag aldrig sett Kalle Anka på julafton.


....


Svimmade någon?
Jag har bett flera banda det åt mig under åren, och de har endast citerat "Tomten är far till alla barnen" - "Man bandar inte Kalle Anka"

I Finland har vi dock något annat som kan kännas som en liten motsvarighet till Kalle Anka. Nämligen "Joulurauha". Vilket blir "Julfred" på svenska. Den ända likheten mellan Julfred och Kalle Anka är att den är tittar på det.

Det går till på det vis att i Åbo som tidigare var Finlands huvudstad, där läser man upp ett gammalt dokument som inviger julfreden, dvs. att man inte få förstöra någons julfred på julafton. Jag tycker det är fint.
De läses även på svenska.

Efter det sjunger de finska nationalsången, och även den en gång till på svenska. Vilket inga finnländare tycker är något vidare. Och tror faktiskt att de håller på att ändra det. Då man funderar på att ersätta svenskan med rysska i skolorna där.

Efter det så sträcker i alla fall vår familj lite extra på ryggen för då kommer Björneborgarnas March. Björneborg är staden där både jag och min pappa är födda.

Efter det så går alla hem, dvs. de som samlats på Åbos torg för att lyssna. Vi andra stänger av tvn.


Här har ni i alla fall 2009s julfred. Ser likadant ut än idag så året spelar ingen roll.


Något annat som många i Finland istället reagerar på är att jag ska studenten. De klappar mig på axlen, säger det gärna i en oktav högre än vanligt i kassakön. Varför denna uppståndelse? Jo i Finland är det så att man gör slutprov för att ansöka om att få en vit mössa, dvs. ta studenten.
Skulle nog kunna jämföra det med högskoleprovet fast inför studenten. Där testas studenternas kunskaper genom åren.
Varför det är så konstigt tycker de är att många, nästan 50% klarar inte proven på grund av den stora pressen. Och att ta studenten blir då något extra. De som går en praktisk utbildning på gymnasiet får inte ta studenten alls, om det inte självvalt ber om det.

Förhoppningsvis kommer de ta bort detta, och införa samma system som i Sverige. Hoppas verkligen det, för studenternas skull.


Något annat ni undrar? Skillnader? Likheter?

Bästa kombinationen

Var hälsad forna bloggläsare!


Nu efter att "Så mycket bättre"-hysterin lagt sig (tv program för den som inte vet). Så kan jag tipsa om min absoluta favorittolkning genom programet.


Plura - Logiskt.

Varför?
Jo. Det är ganska intressant faktiskt. Låtens refräng, dvs Logisk-delen kommer från Säkerts låt "Någon gång måste du bli själv" Som Petter gjort om till en mycket bra låt den med. Och nu har även Plura gjort ett avtryck på den låten. Det är så roligt att tre musikaliska genier har beblandats genom en och samma låt. Trots att de alla tre är mycket skillda genren. Helt enkelt den bästa kombinationen.

Säkerts ursprungliga version. Många har faktiskt missat den!Petters version, den har nog ingen missat. Var en radiohit om jag inte minns fel!


Och till sist en helt fantastisk tolkning på Petters låt.


Vilken musikalisk utveckling..

Black Swan


Har precis sett färdigt filmen Black Swan som just nu är uppe på tapeten. Den är omdisskuterad, omtalad och aktuell. Utan att säga för mycket, utan lämna resten till filmen så kan jag sammanfattat säga att den handlar om en tjej, Nina som får huvudrollen i balletten Svansjön. Och allt eftersom pressen blir större och större så händer det mer och mer.

Vad tyckte jag? Jag har i allmänhet stora svårigheter med filmer som har begränsade repliker. Denna är på gränsen till störande tyst. Men måste även ha i åtanke att den är filmad på ett mycket skickligt sätt så att scenerna i den är mycket starka och talar för sig själv. Det där med tysthet är endast en personlig åsikt från min sida.

Tycker även filmen stärker alla mina fördomar om balett. Om hur lite de äter, hur mycket de tränar och den ständiga pressen efter "huvudrollen" i kända verk.

Fokuset i fimlen ligger såklart på huvudpersonen, och baletten hamnar åt sidan då mer karaktärerna i baletten tar över, dvs. den vita och den svarta svanen. Man får bokstavligen se hur de växer fram.
Det skulle varit mer intressant om man även fick se lite längre delar av baletten men det spelar till sist inte så stor roll då det inte är meningen med filmen.

Till slut kan jag tillägga att den är gripande. Intressant och unik. Denna film är svårplacerad vilket jag uppmuntrar. Just för att den berör så många områden i olika genren. Den är inte klassisk på något sätt och du har inte sett detta innan. Vilket är ett enormt plus.

Svårfattar är en åsikt. Men jag tycker att djupet av filmen gör den helt magisk. Den är helt klart sevärd!
Det som är riktigt bra i filmen går inte riktigt att ta på, utan denna film måste upplevas och kännas.

HEJ HEJ 2011

Jag har inte glömt er. Men som sagt. Jullov och allt kommer imellan.


Tänkte bara meddela att jag ikväll ska stå upp för den finska kulturen. Jag är ju därifrån och jag värnar stort om den sidan av mig också!

Så ikväll ska jag hjälpa till lite på den fronten. Tror det var 40 år sedan en film gjordes i finland som "alla såg". Målet är 2 miljoner biotittare. Och nu har de slagit till på stort, med både reklam och uppmuntran.

Filmen heter "Veijarit" och ska ses av mig ikväll.

Så hoppas det blir 2 miljoner!Så om vi har några finlandssvenskar som läser, förhoppningsvis är den värd att se. Kan återkomma med personlig åsikt senare.

Heippa!