NÄRKONTAKT/The fourth kindNu tror jag att mitt bok-hjärntvätteri börjar bli tråkigt, kanske dags att varva med lite film?

Igår såg jag filmen Närkontakt som den heter på svenska, eller The Fourth Kind som den heter på engelska för andra gången. På tal om det så fick jag just nu en otrolig insikt i mitt filmtittande, oftast tittar jag samma filmer om och om igen.

Men i alla fall. Den är så himla bra.

Dr. Abigail Tyler berättar historien om hennes möten med utomjordingar och vi får följa de mystiska saker som händer i staden Nome i Kanada och hur människor berättar saker genom hypnos som de själva inte kommer ihåg.
Hela filmen är uppbyggd på ett mycket intressant sätt, där ungefär hälften ska vara verkliga inspelningar och resten ska vara skådespelare som bygger upp händelsen utifrån berättelse.
 
När filmen är slut lämnas jag med två meningar i huvudet. Är filmen på riktigt? Har detta hänt i verkligheten? Många skräckfilmer påstås nuförtiden vara verklighetsbaserade och man förstår att det ofta är ett trick för att locka folk att se filmen. Men den här... Jag har letat efter bevis för att den är sann, men inte hittat något. Inte heller finns det bevis för att den är påhittad. Kommer man någonsin få veta?
Filmen är ju filmad från det perspektivet att den ska försöka bevisa utomjordningarnas existens, samtidigt som de både i början och i slutet nämns att "du får tro vad du vill bla bla bla". Försöket till en objektiv film tycker jag misslyckas, det finns detaljer som avslöjar det och övertygelsen i filmen är stark. Till slut börjar jag också tro på det (vilket gjorde det svårt att sova inatt).

Inom oss finns både rädsla och nyfikenhet för vad som finns där ute, bortanför jorden. Vissa förnekar att det skulle finnas någonting överhuvudtaget, och jag undrar varför. Kanske man bortförklarar det för att det helt enkelt inte finns någon logisk förklaring, för att man själv inte förstår. Men att vara öppen för främmande saker tycker jag är viktigt, att vara helt stängd leder ingen vart. Det intressanta i filmen är det Dr. Abigail säger själv på frågan varför människor inte lagt märke till kontakt med utomjordningar, "Hur skulle de minnas något de tvingats att glömma?"

Alla offer i filmen påstår ju ha haft verklig kontakt med utomjordningar. Alla ska också blivit bortförda. När Dr. Abigail sedan lyckats med hjälp av hypnos att ta fram en del gömd fakta från deras sinne. Efter att de förstår vad som hänt genom att Dr. Abigail väckt deras minnen till liv så börjar saker hända..

I den här filmen får man se det som påstås vara de riktiga inspelningarna, och samtidigt de scenerna som är återuppbyggda. Men om filmen nu är sann, om intervjun och inspelningarna från år 2000 är helt riktiga, varför har man inte hört någonting om det? Jag har hört att regeringen ska ha sopat undan spåren? Men ändå, det borde ha kommit ut, man borde ha hört eller läst om detta, speciellt om intervjun i filmen är sann. Det jag ser upplever jag som vädligt starka scener och de lämnar också ett avtryck. Om den är sann eller inte kanske inte betyder så mycket när filmen väl är slut, nu har den ändå väckt en intrssant diskussion om hurvida det finns fler varelser i universum än vi? Ganska själviskt och självcentrerat av oss människor att anta det.

Filmen utspelar sig i Nome i Kanada. Jag har läst på internet att FBI besökt stället ett antal gånger. De ska tydligen ha sett vita ugglor, men inte träffat på något om utomjordingar. Vad som är lite konstigt är att det som i filmen påstås vara Nome är inte Nome egentligen. Jag tycker själv att filmen verkar så verklighetsbaserad och sann men mycket av min tro bygger på okunskap om ämnet.

The Fourth Kind bygger upp en sanslöst obehaglig stämning och bjuder till och från på några riktigt smaskiga skrämselscener. Filmen lämnar som sagt mycket tankar och funderingar i huvudet efteråt, mycket att reflektera över helt enkelt. I sin genre är den helt unik!

Ingen överraskning att JAG tittar på verklighetsbaserade filmer? De unsersökningar jag gjort (forskat på google haha) så hittade jag ingen direkt information om att detta. Ska kolla igen, hör av mig med vidare resultat!

Foto, google

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback