ShwanFörhoppningsvis hann så många som möjligt av er njuta av Shwans fotografier och oljemålning under Februari? För er som missade eller helt enkelt inte hade tillgång till Tranemo Bibliotek - va inte ledsna. För tänkte bjuda er på ett smakprov.

På plats kunde man hitta ett litet infoblad om själva fotografen Shwan. Ett gult A4 ark där man redan då får ett litet smakprov på några av hans foton/målningar samt information om vad han gjort tidigare. En liten meritlista helt enkelt med hans karriärs höjdpunkter.

Allt började väl helt enkelt 1985 då han hade en konstutställning i Kirkuk. Sedan dess har det rullat på med allt ifrån egen studio, videofotograf, administratör inom tv, konstfotografering tills idag då han 2011 ställde ut på Tranemo Bibliotek.

Måste även tillägga att det var han som tog bilden på mig till intervjun i STT. Mycket skicklig, visste vad han ville ha och hur han ville ha det. Kändes kanske obekvämt att ha någon fem centimeter från ansiktet men så länge de blir bra så..

Satt faktiskt ett bra tag och tittade på hans bilder i biblioteket. Ville ge de en ärlig chans att väcka kännslor. Satt samtidigt och antecknade.

Så här är en liten sumering av mina intryck:

Det var mycket ärligt, rått och starkt. Det var på riktigt. Inget hade förskönats, snarare tvärt om vilket gjorde helintrycket ännu kraftigare.
Det var inget jag direkt kunde relatera till men det gav en stor kontrast till vardagslivet. Bilderna var oftast på människor i sårbara situationer och på utsatta miljöer vilket gjorde att det verkligen berörde den ömma punkten man har inom sig. Empatin flödar fram och tåren bakom ögat kanske bränner till lite?
Samtidigt blir jag en aning förvirrad över att på andra sidan finns otroligt vackra bilder på natur och fjärilar. Vilket egentligen gjorde en sån stor skillnad. För ju mer man studerade det så fanns det plötsligt en logisk förklaring till bådas existens så nära varandra. Det gav ett intryck av det fina och vackra i vår värld, det var enastående fotografier på fjärliar och blommor där färgerna verkligen fick tala. Han använde verkligen färger för att understryka eller styrka något i fotona, vilket verkligen gav dem en effekt!
Det där med färger är Shwan verkligen bra på. I vissa av hans lite strakare bilder fanns det här och där ett inslag av en verklig stark färg. Många bilder var svartvita medan vissa hade färginslag vilket ger hela utställningen en variation men ändå en sammanhörighet genom motiven.

Om jag ska säga några sista ord om det hela så var det verkligen starkt. Det påverkade en. Han öppnar dörrana till en helt annan verklighet, i och med det skakar han om den verklighet vi befinner oss i.

Vad tycker ni? Era första intryck?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback