Debatt del 2

Varför bjuder de inte in mig till debatt? Jag sitter här och är rosenrasande över allt.

Kollar för tillfället på ett klipp där de disskuteras jämnställdighet. Där mannen som driver bloggen (Pär Störm) genusnytt påstår att killarna är de som är mest utsatta i skolorna idag. Och vad är hans argument då?

JO! Han tar till sig då statistiken över att tjejer har bättre betyg än killar.. Och sen kommer bomben.. HAN MENAR ATT DET TYDER PÅ ATT SKOLAN ÄR ANPASSAD FÖR FLICKOR!

VAAAAAAAAAAAAAAAAA?!?!?!??!?!??!?!?!??!?!?

Så nu får vi tjejer inte ens ta äran för våra egna betyg. Nejdå! Det är inte vi som har åstakommit våra betyg. Utan det är tack vare skolans flickoanpassning som vi har de betyg vi har. Tacka inte de timmar du pluggar, tacka skolan!

Om killarna kanske brydde sig mindre om tjejer, tvspel, ränna på gatorna så kanske de också skulle ha lika bra betyg som oss flickor.

Jag blir så fruuuuuktansvärt arg när jag hör något sådant här. Att skolan skulle vara flickoanpassad. Va?! Skolan är deffenetivt inte könsanpassad. Det är individen själv som sätter sina egna förutsättningar till bra betyg. Betygen sitter INTE i könet.

Hur kan man ens blanda ihop könsfrågan md betyg. Det borde inte finnas i samma mening. Det finns ingen koppling. Det finns inget som säger att det ena könet är bra på matte det andra är bra på att laga bilar. Det är inviduellt. Kan någon ge den här gubben el elchock eller en hink kallt vatten?

Sen detta med könsfrågan. Könsfrågan blir större och större ju mer vi benar ut den och placerar den i olika sammanhang. Jag tycker hela debatten har tappat fokus och nu placeras in i alla möjliga och tänkbara sammanhang för att styrka uråldriga åsikter.

Varför inte bara ta upp könsfrågan vid relevanta tillfällen. Då det verkligen finns bevis för att det handlar om en kösnfråga och inte en inviduell fråga. Vi kan inte placera in könsfrågan i precis allt. "Killar köper mer glass än tjejer" Jaha, ska vi vara arga på killarna nu? De tar all glass ifrån oss tjejer.

Vi tjejer måste också vara mer starka. Istället för att göra allt till en kösnfråga och i och med det göra oss själva till offer, kan vi vara smartare och försöka hitta andra förklaringar än något så simpelt som ett kön.

Såg idag "Ebbas stil" på Svt2 där hon pratade med designern Filippa K om vilka basplagg en kvinna sak ha. Hon kom även in på "Kärriärskvinnanskläder" och genast var kläddiskussionen inne på manliga plagg vilket var kavajer och kvinnliga plagg. Varför ska vi göra allt kvinnligt och manligt? Som jag så många gånger innan sagt. Vi har ordet och vi har makten.

Att kavajen har ett manligt stämpel är för att vi gett den det. Hur får vi bort det? Vi låter bli att tala om det. Vi vänder på det och pratar om figruskavajer och annat. Vi behöver inte ge allt i vår vardag de kvinnliga eller manliga stämplet. Låt bara saker vara som de är?

För vem är det som bestämmer vad som är kvinnligt respektive manligt, jo det är vi. Varför skapar vi problemen själva och sedan försöker fixa dem kort efteråt?



Här har ni experten, åh du kloke!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback